Забележителности и култура Сгради

Тейт Модърн (Tate Modern)

Тейт Модърн е петата галерия от веригата “Тейт”. Предшествениците й – Тейт Бритън, Тейт Ливърпул, Тейт Сейнт Ивс и Тейт Онлайн, обаче не могат да се мерят (а не е и нужно) с тaзи колосална галерия на модерното изкуство, която няма равен еквивалент никъде по света. Всички експозиции и предмети на изкуството в нея са създадени след 1900 г, като се помещават в сградата на напълно обновена и реконструирана електроцентрала на южния бряг на река Темза в Лондон.

С изграждането на „Тейт Модърн” двамата швейцарски архитекти Жак Херцог и Пиер дьо Мерон създадоха най-обширната модерна галерия в света и то на място, което е по-скоро необичайно за английската столица. От векове насам има условно разделение между северния и южния бряг на Темза.

Още от римско време северно от река Темза било район за храмове и религиозни традиции, докато в южната част народът се е отдавал на гуляй, театър и пиршества. По време на Индустриалната революция южния бряг на реката е превърнат в производствен център. Едва през последните десетилетия той започна да се слива със северната аристократична част на метрополиса, където се намират известни забележителности като Националния театър и Шекспировия Глобус.

През последните години на южната страна на реката беше изградена Пътеката край Темза, която е прекрасно място за разходки назапад или изток. Най-лесно до Тейт Модърн може да се стигне по моста „Милениъм”, който е първият изцяло направен за пешеходци мост. Това е първото подобно съоръжение над Темза от близо 100 години насам.

В огромният по размер музей може да се влезе от западния вход, където първата зала, в която ще попаднете е т.нар. турбинна зала, която е мащабна и внушителна. В нея се помещават специални изложби, които се сменят през 6 месеца. Огромното пространство прави възможно излагането на големи конструкции на модерното изкуство. Музеят е изграден на общо 5 етажа, като на трето и пето ниво са постоянните колекции, а между тях, на 4 равнище се показват временни експозиции.

Интересното в този най-голям по рода си музей е, че изложбите са подредени не по периоди, а по тематика на творбите. Тук могат да се видят произведения на кубизма, импресионизма, сюрреализма, попхудожествени творби, както и интересни мултимедийни шедьоври.

За посетителите входът в Тейт Модърн е свободен и неограничен само за постоянните изложби, като за временните експозиции се заплаща билет.

Официален сайт.

[nggallery id=30]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Да ви издам една тайна! юли 31, 2020
    Ако звъните на някого в работно време, дали той е счетоводител, адвокат или консултант, и той не си вдигне телефона веднага…  това означава следното: Този професионалист е зает с клиент! Ако малко по късно пак звъннете и пак не ви вдигне – може би има друг клиент, или все още извършва услуга или консултация на […]
    Atanas Chikov
  • ОФЕРТА, ОФЕРТА, ОФЕРТА Зелена карта за общ работник в строителството само за 600 паунда! октомври 21, 2019
    Сънародници вече се възползваха от тази оферта, всяка седмица някой получава CSCS  карта на тази цена. Ако искате и вие да се възползвате от тази оферта направете следното. Информирайте се, че нашата фирма предлага съдействие за CSCS карта за общ работник с цени от 187 паунда до 330 паунда. След това когато ние ви кажем, […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!