Забележителности и култура Сгради

Тейт Модърн (Tate Modern)

Тейт Модърн е петата галерия от веригата “Тейт”. Предшествениците й – Тейт Бритън, Тейт Ливърпул, Тейт Сейнт Ивс и Тейт Онлайн, обаче не могат да се мерят (а не е и нужно) с тaзи колосална галерия на модерното изкуство, която няма равен еквивалент никъде по света. Всички експозиции и предмети на изкуството в нея са създадени след 1900 г, като се помещават в сградата на напълно обновена и реконструирана електроцентрала на южния бряг на река Темза в Лондон.

С изграждането на „Тейт Модърн” двамата швейцарски архитекти Жак Херцог и Пиер дьо Мерон създадоха най-обширната модерна галерия в света и то на място, което е по-скоро необичайно за английската столица. От векове насам има условно разделение между северния и южния бряг на Темза.

Още от римско време северно от река Темза било район за храмове и религиозни традиции, докато в южната част народът се е отдавал на гуляй, театър и пиршества. По време на Индустриалната революция южния бряг на реката е превърнат в производствен център. Едва през последните десетилетия той започна да се слива със северната аристократична част на метрополиса, където се намират известни забележителности като Националния театър и Шекспировия Глобус.

През последните години на южната страна на реката беше изградена Пътеката край Темза, която е прекрасно място за разходки назапад или изток. Най-лесно до Тейт Модърн може да се стигне по моста „Милениъм”, който е първият изцяло направен за пешеходци мост. Това е първото подобно съоръжение над Темза от близо 100 години насам.

В огромният по размер музей може да се влезе от западния вход, където първата зала, в която ще попаднете е т.нар. турбинна зала, която е мащабна и внушителна. В нея се помещават специални изложби, които се сменят през 6 месеца. Огромното пространство прави възможно излагането на големи конструкции на модерното изкуство. Музеят е изграден на общо 5 етажа, като на трето и пето ниво са постоянните колекции, а между тях, на 4 равнище се показват временни експозиции.

Интересното в този най-голям по рода си музей е, че изложбите са подредени не по периоди, а по тематика на творбите. Тук могат да се видят произведения на кубизма, импресионизма, сюрреализма, попхудожествени творби, както и интересни мултимедийни шедьоври.

За посетителите входът в Тейт Модърн е свободен и неограничен само за постоянните изложби, като за временните експозиции се заплаща билет.

Официален сайт.

[nggallery id=30]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!