Образование

Тестове и изисквания за прием в британски университет (втора част)

Тази статия има за задача да помогне предимно на българските кандидат-студенти, които искат да кандидатстват за обучение в британски учебни заведения.

Университетите имат определени изисквания към кандидатите относно нивото им на владеене на английски език. Минимума, който студентите трябва да покриват, е дадено ниво в говоренето, разбирането, писането и четенето. За някои специалности, например закон или медицина, тези нива са допълнително завишени.

Приемат се стандартните изпити като TOEFL, CAE, IELTS. Някои университети приемат и други езикови изпити, които не са толкова известни в България, затова е по-добре, ако сте издържали такива изпити, да зададете въпрос до офиса по прием на студенти, дали те ще ви бъдат признати.

Всеки един от тестовете, изброени по-долу, се приемат в повечето страни и институции по света – университети, държавни агенции, професионални и промишлени органи и многонационални компании. Те са одобрени от Агенцията за граничен контрол на Обединеното кралство за визови цели.

 

International English Language Testing System (IELTS)

Теста IELTS е широко приеман в целият свят. Самият тест е с продължителност не повече от 3 часа и е разпределен в четири части: четене, писане, слушане и говорене.

Имате възможност за две квалификации – академична (Academic) и обща (General Training).

Академичната квалификация е насочена към хората, които искат да продължат обучението си в британски университет или колеж. Общата квалификация е подходяща  за хора, които искат да се обучават на по-ниско ниво, да работят или да предприемат обучение или искат да емигрират в англоговоряща страна.

Тестът се провежда в над 1100 центъра в 140 държави по света. Можете да видите кой е най-близък до Вас, ако посетите https://www.ielts.org/.

Резултатите от теста са от 1  до 9, като най-високата оценка е 9.

 

Test of English as a Foreign Language (TOEFL)

Тестът е познат в целия свят и показва нивото Ви на общуване на английски език, необходимо, за да сте студент. Тестът се провежда основно онлайн и този вид тестване е познат като iBT Test (internet-based test). Ако правите теста в специализиран център на хартия, изпитът е TOEFL PBT (paper-based test).

Тестът се провежда в рамките на един ден и е в четири различни части: четене, писане, слушане и говорене. След теста получавате индивидуални оценки за всяка една част от 0 до 120, както и общ резултат.

Подходящ е за хора, които искат да кандидатстват в университети в англоговорящи страни, за хора, които искат да eмигрират в такива страни, както и за работещи или студенти, които кандидатстват за виза.

Доброто представяне на този тест е важно за всеки един чуждестранен кандидат-студент или работещ. Можете да видите и свалите в PDF файл част от въпросите, които са били давани на теста от официалният https://www.ets.org/toefl.

 

Pearson Test of English Academic (PTE Academic)

Pearson Test of English Academic (PTE Academic) е най-новият тест за определяне нивото на английски език, насочен към студенти, желаещи да учат в бакалавърска степен, следдипломна квалификация и MBA в Обединеното кралство.

В изпита се съдържат 20 различни вида задачи и компютърно базиран изпит за умения за говорене, писане, четене и слушане. Той се провежда в продължение на 3 часа, с включени редица ситуации от реалния живот.

Резултатите от него се получават след около 5 работни дни, а определянето на датата става в къси срокове.

Въпреки че PTE Academic все още е сравнително нов тест, той е приет от над 80% от университетите и колежите в Обединеното кралство и е одобрен от британската Агенция за граничен контрол за виза Tier 4.

Резултатите от теста са между 1 и 90, които са разпределени за всеки един отделен аспект.

Pearson също така администрира Pearson Test of English General, насочен към общо владеене на английски език, който обаче не се признава от Британската агенция по границите или от британските университети.

 

Cambridge English Language Assessment

Cambridge English Language Assessment е познат още като Cambridge ESOL (преди 2013 г.)

Изпита е на много нива, от начално и училищно, през ниво за напреднали, до бизнес ниво. Cambridge English Language Assessment предлага квалификации, насочени към тези, които се развиват – учат или работят в сферата на закондателството, счетоводните услуги и финансите.

Cambridge English Language Assessment за напреднали е насочен към студенти, които следват курс в университета. Той е широко признат в 130 държави и може да бъде използван за кандидатстване за студентски визи.

Самият изпит е разделен на пет части – четене, писане, употреба на английски език, слушане и говорене, като оценката от всяка част представлява 20% от финалната оценка. Тестът за говорене се прави с двама кандидати и двама изпитващи, за да бъде по-реалистична ситуацията.

Разбира се, има и други квалификации, които някои от университетите приемат. Ето някои от тях:

         Ascentis – тестове на английски език за всички възрасти и нива;

         City and Guilds (C&G) – четири различни части: четене, писане, слушане и говорене;

         English Speaking Board International (ESB) – английска езикова квалификация за говорене, слушане, четене и писане за всички възрасти и нива;

         London Chamber of Commerce and Industry (LCCI) – езикови квалификации, свързани с бизнеса;

         Teaching Knowledge Test (TKT) – преподавателска квалификация за преподаване на английски на ученици и възрастни учащи;

         Test of Legal English Skills (TOLES) – професионално обучение по английски език за юристи, студенти по право и преводачи в тази област;

         Trinity College London (TCL) – Английски езикови умения за говорене, слушане, четене и писане.

Категории