Пазаруване

Триковете, които търговците използват, за да ни вземат парите

Зад всеки магазин има много повече мисъл и дори наука, отколкото ние клиентите предполагаме. Множество проучвания показват, че търговците използват множество и различни трикове, за да примамват клиентите да купуват стоките им, дори и да са такива, от които реално нямат нужда.

Доказано е, че клиентите са най-привлечени от стоките, наредени в средата на щандовете, за разлика от тези в краищата. Цените пък ни се струват по-ниски и съответно покупките по-изгодни, когато на етикета те са с една единица по-надолу и завършват на 9, например когато вместо 15 паунда пише 14,99.

Търговците отдавна знаят как да манипулират изкусно клиентите в магазините си и не се притесняват да прилагат своите трикове върху нас. Друг често използван похват е завишаването на цените на дадена стока, с идеята след време да бъде пусната на „разпродажба“ и съответно да привлече повече внимание и бъде изкупена, но на нормалната си иначе цена.

Друго нещо, което повечето от нас не забелязват е, че всъщност не ни се дава толкова голяма свобода при пазаруване. Търговците ни дават някакъв избор между определени марки и стоки, но всъщност той е много по-ограничен отколкото смятаме и реално в повечето случаи купуваме това, което търговецът иска. Например на щанда имаме няколко вида от една и съща стока, на различни марки – ние можем да си изберем която искаме, но реално стоката е така подредена и цените така формирани, че да се хванем за точно конкретна марка, която търговецът иска да продаде.

Още един трик, за който повечето хора не предполагат е отношението към клиента. Когато един клиент се почувства специален, шансът той да осъществи покупка е много по-голям, но има и друго – същото може да стане когато на клиентът не е обърнато почти никакви внимание. В такъв случай повечето хора биха си казали „Та те дори не ме попитаха имам ли нужда от нещо, защо ми е да пазарувам от тях?“, но според ново проучване, „по-грубото“ отношение от продавачите може накара клиентите с по-ниско самочувствие да харчат повече и да купуват стоки, които не са им по джоба, за да се докажат и почувстват по-добре.

Чудили ли сте се защо всяка пробна е отделена от останалите със самостоятелно огледало, а например няма по-широко общо помещение за дамите и друго за господата? Това е така, защото ако един човек, който не харесва визията си пробва определена дреха и види друг с по-атрактивна визия клиент, който пробва същата дреха, и тя му стои по-добре, то той ще се замисли сериозно преди да я вземе, като това важи особено за дамите.

Друго нещо, което може да повлияе пряко върху настроението на клиентите е атмосферата в магазина. Осветлението, подредбата, цвета на стените и дори музиката, която звучи могат да ни накарат да харчим повече.

Проучване доказва, че всички тези фактори влияят върху психиката ни и могат да ни накарат да се чувстваме добре и да ни върнат настроението, ако нямате такова и съответно да започнем да пазаруваме и купуване стоки, от които дори нямаме нужда. Магазините с хубав интериор, изразен в различни нюанси на синьото са най-предразполагащи, докато тези с интериор в оранжеви нюанси са най-непредпочитани от клиентите, твърди още проучването.

Музиката, която слушаме в магазините също е трик, който цели да ни въздейства подсъзнателно и да ни накара да пазаруваме. Не трябва да подценяваме нейната сила в никакъв случай, защото е доказано, че правилно подбраната музика ни въздейства, губим представа за времето и накрая ни кара да пазаруваме импулсивно.

Сега вече знаете – ако някога в дома си видите определена вещ, която сте си купили и никога не сте използвали, независимо дали е дреха, обувки, чанта, портфейл или др., значи все пак сте се поддали на триковете на търговците, но само от вас зависи дали ще го направите отново, особено след като вече знаете какви са те.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории