Имиграция и работа Работа като нает - employed

Трите основни въпроса, които имат значение на интервютата за работа

Има интервюта за работа, които протичат лесно – интервюиращият ви предразполага да се чувствате удобно, интервюто се превръща в разговор между двама ви и т.н. Други пък могат да ви опънат нервите до краен предел – интервюиращият ви гледа страшно, задава ви сложни въпроси и не ви дава много време, преди да изстреля следващия въпрос. И в двата случая обаче, ако сте се подготвили добре, едва ли ще изпитате особени затруднения.

В желанието си да получим дадена работа, можем да се подготвим за интервю, като си приготвим отговори на всякакви въпроси, които могат да ни бъдат зададени от събеседника. Разбира се, няма как да знаем какви точно ще са въпросите, затова с колкото повече отговори се подготвим – толкова по-добре. Но самата подготовка и намирането на толкова отговори не е никак лесно и отнема много време.

Всъщност, експертите смятат, че има три основни въпроса, които са от значение за интервюиращите. Добрите отговори на тях може да не ви спечелят веднага позицията, но ще ви изстрелят едни гърди напред пред останалите кандидати.

Освен това, тези три въпроса малко или много са свързани с останалите най-често задавани от интервюиращите въпроси, така че ако се подготвите добре за тях ще можете да отговорите и на другите, без много да се замисляте.

Кои са тези основни въпроси? Ето ги и тях:

1.    Имате ли необходимите умения и опит за работата?

2.    Имате ли интерес към компанията и работата и ще я вършите ли с удоволствие?

3.    Ще съумеете ли да станете част от екипа и културата на компанията?

Имайте предвид, че едва ли ще ви зададат въпросите точно по този начин, може да са разделени на части, но със сигурност смисълът ще е този.

Нека разгледаме по-подробно всеки от въпросите и да дадем идея как точно да се подготвите за тях:

Имате ли необходимите умения и опит за работата?

Помислете кои са основните умения, които ще ви трябват, за да вършите работата, за която кандидатствате. Преценете дали ги имате всичките и откъде са придобити – може би на същата позиция или по малко от различни работи? Замислете се какъв опит имате, какви умения и до каква степен сте развили тези си умения.

Когато отговаряте на подобен въпрос, започнете да изброявате най-важните умения, които се изискват за работата и разбира се, притежавате. След това избройте останалите си умения, които не са от толкова съществена важност, например, че сте комуникативни, имате добра компютърна грамотност, разбирате се добре с колегите си и т.н.

Не забравяйте, че най-важното тук е да покажете, че знаете, кои са основните умения за позицията и че вие ги имате, или поне повечето. Ако имате опит на същата или подобна позиция, също трябва да го споменете, независимо дали го пише в автобиографията ви или не.

След като се подготвите добре по този въпрос, вие ще можете да отговорите без особени усилия на сходни въпроси като:

–          Ще ми разкажете ли нещо повече за себе си?

–          Кои са вашите най-силни и слаби страни?

–          Какво можете да ни дадете, което останалите кандидати не могат?

–          Защо смятате, че сте подходящ за тази работа?

–          Какви предизвикателства смятате, че ще ви предостави тази работа?

Имате ли интерес към компанията и работата и ще я вършите ли с удоволствие?

Всеки работодател желае да чуе от кандидатите-служителите си, че харесват евентуалната си работа и биха я вършили с удоволствие. Тук освен да покажете интерес и желание за работа, трябва да покажете на интервюиращия, че се интересувате от нея повече от останалите кандидати. За да му го покажете, проучете добре компанията, разберете как работи, какви стратегии ползва и как се представя напоследък на пазара, какво предлага на хората и т.н.

Когато ви се зададе подобен въпрос, започнете с всичко научено за компанията. Покажете интереса си към нея и след това желанието си да работите в нея, да й помагате да се развива. Накрая може да споменете и колко би ви харесало да работите на подобна длъжност и че ще вършите задълженията си с удоволствие.

Части от отговора на този въпрос може да използвате и при следните въпроси:

–          Какво знаете за компанията?

–          Какво мислите, че целим да постигнем?

–          Какво знаете за нашите продукти и услуги?

–          Защо искате да работите за нас?

–          Защо смятате, че тази работа е подходяща за вас?

–          Какво ви мотивира?

Ще съумеете ли да станете част от екипа и културата на компанията?

Този въпрос цели да покаже каква е вашата личност, стилът ви на работа, комуникативни ли сте и разбирате ли се с хората, т.е. дали наистина ще се разбирате с колегите си и дали ще се чувствате комфортно в компанията.

Всяка компания си има своя вътрешна култура, с която всички служители трябва да са съгласни и да следват. Под „култура“ основно се имаме предвид начина на работа и поведение. Преценете дали съответното място ще пасне на вашия стил на работа и държание, защото ако смятате, че ще се чувствате като риба на сухо, по-добре не се явявайте на интервюто.  Освен за вас, да се чувствате добре на работното място е важно и за компанията – все пак ще инвестира време и пари във вас, а ако не си паснете с колектива и компанията като цяло, ще трябва да се търсят нови хора и отново да се губи ценно време и средства.

За да разберете каква в културата на съответната компания, ще трябва да я проучите добре. Понякога тази информация не се намира лесно, затова ще ви е от полза, ако имате познат или приятел, който работи там или просто се свържете с някой служител, за да го поразпитате.

В интернет вече се появяват и сайтове, които събират подобна информация от служителите, но все още е сравнително оскъдна. Все пак може да проверите някой от тези сайтове, например www.glassdoor.com.

Ако прецените, че ще си паснете с културата и политиката на компанията и вероятно ще се разбирате с колегите си, тогава убедете и интервюиращия, че това ще е така.

Подготовката за този въпрос ще ви помогне и в отговарянето на следните:

–          Ще ни опишете ли стила си на работа?

–          Ще се опишете ли с няколко думи?

–          Как биха ви описали вашите колеги?

–          Отборен играч ли сте?

–          Ще намерите ли място в компанията ни?

–          Ако бяхте животно, кое щяхте да бъдете?

Важно е да не забравяте, че интервюто на работа е двустранно, така че когато имате въпроси, не се притеснявайте да ги зададете. Когато ви се зададе подходящия въпрос можете да отговорите и след това да зададете своя, например:

–          Ще мога ли да обогатя опита и уменията си във вашата компания?

–          Ще мога ли да развивам кариера при вас?

–          Компанията би ли оценила кадър като мен?

–          Ще ми помага ли компанията, когато имам нужда?

–          Културата на вашата компания подходяща ли е за мен?

–          Ще се чувствам ли добре тук?

Ако задавате сходен на зададения от интервюиращия въпрос, ще покажете, че и вие имате гледна точка и че самото интервю е важно за вас, колкото и за човека отсреща. Освен това по този начин ще създадете по естествен диалог между вас.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Да ви издам една тайна! юли 31, 2020
    Ако звъните на някого в работно време, дали той е счетоводител, адвокат или консултант, и той не си вдигне телефона веднага…  това означава следното: Този професионалист е зает с клиент! Ако малко по късно пак звъннете и пак не ви вдигне – може би има друг клиент, или все още извършва услуга или консултация на […]
    Atanas Chikov
  • ОФЕРТА, ОФЕРТА, ОФЕРТА Зелена карта за общ работник в строителството само за 600 паунда! октомври 21, 2019
    Сънародници вече се възползваха от тази оферта, всяка седмица някой получава CSCS  карта на тази цена. Ако искате и вие да се възползвате от тази оферта направете следното. Информирайте се, че нашата фирма предлага съдействие за CSCS карта за общ работник с цени от 187 паунда до 330 паунда. След това когато ние ви кажем, […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!