Забележителности и култура Сгради

Уестминстърски дворец (Palace of Westminster)

Една от най-запомнящите се гледки в столицата на Англия несъмнено е на Уестминстърския дворец (Palace of Westminster), който гордо се извисява от векове на северния бряг на река Темза. Огромният комплекс на Уестминстърския дворец е разположен в най-представителната част на Лондон – Уестминстър. В неговия състав участват едни от най-големите културно исторически забележителности на английската столица – Английският парламент, Биг Бен, Уестминстърското абатство.

През 1987 година целият комплекс в Уестминстър е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

Днес в Уестминстърският дворец се помещават двете камари на Парламента на Обединеното кралство – Камарата на общините и Камарата на лордовете.

Съвременния си вид тази забележителна постройка в Лондон е придобила през 19 век, но въпреки това е съхранила структури, които датират от първоначалния вид на архитектурния ансамбъл. Това са Уестминстърската зала, която днес служи за големи обществени церемониални събития и Джуъл Тауър, известна като Кулата на скъпоценностите.

В грандиозната структура на Уестминстърския дворец влизат общо 1100 стаи и 5 км коридори.

 

На мястото на двореца е била разположена внушителна постройка още от англо-саксонски времена. Значителна роля играе стратегическото разположение точно на брега на Темза.

Уестминстърският дворец е главната резиденция на монарха през Средновековието. Той остава кралска резиденция до 1512 г., когато пожар унищожава част от сградата.

Поради факта, че първоначално е кралска резиденция, днешната сграда на парламента не разполага със специално построени зали за двете камари. Камарата на лордовете най-напред провежда своите заседания в скромната средновековна зала в южния край на комплекса, известна като Залата на кралицата. По-късно Горната камара заседава в по-голямата Бяла зала, която преди това Съда използва за искове.

 

След пожара през 1834 година Уестминстърската зала, Кулата на скъпоценностите, криптата на параклиса Сейнт Стивънс и галериите са единствените оцелели части от мащабната структура, като за тяхното спасяване са положени неимоверни усилия от страна на потушаващите силните пламъци.

След този пожар започва основната реставрация на Уестминстърския дворец, която продължава 30 години. Проектът е дело на сър Чарлс Бари (1795–1860 г.), който работи с неговия асистент Огъстъс Уелби Пюджин (1812–1852 г).

През Втората световна война 14 бомби улучват двореца. Най-голяма разруха донася бомбардировката от 10 май 1941 г., когато е унищожена Залата на общините и трима души загиват. На 17 юни 1974 г. в Уестминстърската зала избухва 9-килограмова бомба, заложена от ИРА. Тя нанася големи щети и ранява 11 човека.

През 2004 г. министър-председателят Тони Блеър е замерян с бомби от брашно от галериите. Този инцидент води до промяна на правилата за допускане на посетители в Уестминстърския дворец.

 

Уестминстърската зала е сред най-забележителните части на двореца. Тя е най-старата част на комплекса, като датира от 1097 г. За времето си тази зала е най-голямата в цяла Европа, а по-късно е изместена от Консиержери в Париж (1301-1306 г.) и залата в Падуа. От 12 до 19 век в залата се състоят коронационните банкети в чест на новите монарси, а през последните векове и държавни погребения.

Забележителна със своята пищна декорация е разположената в южния край на Уестминстърския дворец зала на камарата на лордовете.
Помещението е дълго 24.4 м. и 13.7 м. широко. Мебелировката в аудиторията на камарата на лордовете е в черен цвят. Навсякъде има изящни стъклописи и стенописи, представляващи религиозни сцени, рицарството и закона. В южния край на залата са разположени пищният кралски трон и балдахин.

 

Уестминстърският дворец предизвиква всеобща възхита и със своите кули. Най-известната и любима на лондончани е култовата Биг Бен, която е часовникова кула. Тя удивява със своите пет камбани, биещи на всеки 15 минути.

Друга кула в архитектурния ансамбъл е Октагоналната Централна кула. Най-високата част на комплекса е квадратната кула Виктория Тауър в югозападната част на Уестминстърския дворец.

Официален сайт

[nggallery id=15]

Категории