Образование

Университет в Англия, Уелс или Шотландия?

Висшето образование във Великобритания се слави като едно от най-престижните в света. Казано накратко – единственият й съперник са университетите в САЩ.

Но при избора на университет Великобритания не трябва да се разглежда като цялост – трите й съставни области (да броим засега там и Шотландия) имат свой собствен образ и това трябва да се вземе под внимание не защото университетите в трите страни се различават значително по престиж, а защото, избирайки университет, избираме и мястото, където прекарваме три, четири или повече години от живота си.

В този смисъл тази статия няма да отговори на въпроса къде да се насочим, за да получим най-добро образование, а какво да имаме предвид, избирайки университет в Англия, Шотландия или Уелс.

Къде ще стигнем най-бързо и къде ще имаме най-малко нужда от чадъра?

Започвам по британски с най-очевидното – коя страна къде се намира, защото от това следват два важни извода. До коя страна как се пътува и къде ще ни е най-студено и ще ни вали най-много. По отношение на пътуването Англия безспорно е с най-добрите транспортни връзки. От България може да се лети директно до много от големите градове като Бирмингам и Манчестър, макар фаворитът да си остава Лондон. Въпреки това Лондон е много добре свързан с останалата част на Англия. По подобен начин стои въпросът и с Шотландия, но времето за пътуване е доста по-голямо. А какво да кажем за Уелс? Въпреки че разстоянието от Лондон до Шотландия е много по-голямо от това от Лондон до Уелс, пътуването до Уелс отнема много повече време поради по-слабата инфраструктура на региона – в Уелс няма магистрали и железопътната мрежа е много по-разредена, отколкото в Англия и Шотландия. В най-добрия случай пътуването отнема около 24 часа, а в най-лошия – може да стигне и до два дни.

Въпросът с чадъра, както е известно, е доста проблематичен, като става дума за Великобритания. Тук няма климат, има само време. И все пак, с риск времето да ме опровергае, ако вашият избор е Уелс, то това е най-дъждовното място в дъждовна Великобритания, но пък утехата е, че шансът да видите сняг там е най- малък. Студът, придружен със силен вятър, е запазена марка на Северна Англия и Шотландия. Така че, ако има едно място, където времето все пак да е „поносимо”, то това е Южна Англия …и в Лондон.

Къде сме най-добре дошли?

Ако сте от тези, които вече са се примирили, че ще ги вали и целогодишно ще им е студено, има редица други интересни фактори при избора на страна. Както знаем, покрай падането на ограниченията за работа на българите във Великобритания, което донякъде съвпадна и с издигането на партията на любимия на всички ни мистър Фараж, се започна негативна кампания срещу имигрантите.

Като студенти обаче не се надъхвайте предварително, че ще станете жертва на това. Последните социологически проучвания показват, че британското общество не възприема чуждестранните студенти като имигранти, а като …ами студенти. Въобще студентите за британците са си една особена категория, която се разглежда като цялост, а не по националност.

Но все пак по-вероятно е да почувствате подобно негативно отношение в Англия, отколкото в Уелс и в Шотландия. Причините за това са ясни – Англия е най-пострадала от имиграцията. В Северна Англия особено подкрепящите UKIP на Фараж са най-много. В Шотландия в момента въпросът с имиграцията е на по-заден план поради наближаващия референдум за независимост. В Уелс пък поради намаляващото и застаряващо население имиграцията целенасочено се стимулира, особено що се отнася до университетите.

Къде е най-евтино?

Може би този въпрос трябваше да бъде къде е най-малко скъпо. Тук ще разгледам два аспекта: кредитирането за таксите за обучение в университета и разходите за живот. За тези, които търсят не евтиното, а безплатното обучение, отговорът е Шотландия. Там таксата за обучение варира спрямо степента, към която се стремите, и се поема на 100% от шотландското правителство и дълг (поне на хартия) няма да имате. В Уелс към този момент правителството поема £5,315 от стандартната такса за обучение – £9,000. За останалите £3,685 се тегли заем от Student Finance Wales, който се изплаща след завършване при доста облекчени условия, като например – изплаща се само ако имате определени доходи и лихва по тези дългове не се трупа. В Англия висшето образование излиза най-скъпо, тъй като там за покриване на таксата за обучение се тегли заем в размер на £9,000.

Важно е да уточним, че по време на обучението на практика няма разлика между учащите в трите страни. Тя се проявява след излизането от университета – в това дали изплащаме заем и колко.

Що се отнася до разходите, каквото и да се каже, то ще бъде много общо. Тук по-скоро има разлика не толкова между Англия, Шотландия и Уелс, колкото между големината на градовете, в които се намират университетите. Но тъй като Уелс има средно най-много университети в малки градчета, може да се каже, че там разходите за транспорт са най-ниски. Освен това той е и селскостопански регион, така че голяма част от продукцията на пазара е местна, следователно по-евтина. Наемите за студенти навсякъде обаче са едни и същи, тъй като те се определят на национално ниво, без кой знае колко да се отчитат регионалните разлики. Българите в Англия преди имаха право на допълнителен заем за издръжка преди старта на университета, ако са живели на територията на страната поне 3 години, което сега е премахнато. В Шотландия такъв заем също няма. В Уелс този допълнителен заем все още е налице за студенти, живели на Острова най-малко три години преди началото на университета.

Заемите не са всичко: къде има най-много стипендии?

Рядко се говори по този въпрос във Великобритания. Възможно ли е да вземем стипендия във Великобритания и каква?

Отговорът е – като проучим университета. Като цяло и в трите страни е по-вероятно да намерите стипендия, ако учите точна дисциплина. А по отношение на регионалните различия топ дестинацията за стипендии си е Уелс, защото той разчита на това, за да привлече студенти. Почти всички студенти, особено от малките студентски градчета на Уелс, получават социална стипендия в размер до £1,100 на година, което, разбира се, не покрива всичките разходи, но е от голяма помощ. На места в Англия също се предлагат социални стипендии, но те са в по-ограничен размер. Освен това, в Уелс се предлагат и стипендии с подобен размер за отличен успех в някои дисциплини или се обявяват конкурси за стипендии с жестока конкуренция, което в никакъв случай не трябва да ни плаши нас, българите. Но пък винаги има и множество организации, състезания, конференции и други, където при желание може да се спечели допълнително финансиране.

Къде има най-много работа за студенти?

Ако все пак стипендиите не ни достигат (което почти винаги е така), стигаме и до работата. Тук класацията е в обратен ред: Англия, Шотландия, Уелс. Англия, поради голямата концентрация на големи градове, се нарежда първа. Шотландия е веднага след нея. Уелс изостава, защото регионът е предимно селскостопански и следователно работата е по-малко. Но при желание намирането на работа по време на университета не е огромен проблем.

Кого ще разберем най- добре? А къде са най- приятните британски „туземци”?

Местни жители ли? Че кой е местен във Великобритания? И все пак основните неща, които трябва да се знаят, са, че британците са си британци и всичко типично за тях важи с пълна сила за уелсци, шотландци и англичани. Но в регионално отношение най-лесно с езика ще ви е като цяло в Англия, тъй като английският акцент най-много се доближава до нашата представа за английски. Това обаче е много общо казано, тъй като английският акцент си има много подакценти, зависещи най-вече от района и все по-малко от класата. Шотландският акцент е може би най-трудно разбираемият, а уелският акцент, смятан от англичаните за „селски”, е лесно разбираем. Най-интересно става обаче в Уелс, където и уелският (който е напълно различен език), и английският дружно си циркулират в пространството. Тоест, подгответе се да не разбирате 1/3 от това, което се казва в разговорите извън университета. А най-объркващо става, когато местните заговорят т.нар. „уенглиш”, който е смесица между английски и уелски.

А кои са най-приятните британци – това е въпрос на лично мнение и опит, но често уелсците и шотландците са смятани за по-отворени и необременени в човешкия ежедневен контакт, отколкото англичаните.

Има обаче едно нещо в Уелс, което го няма в Англия и Шотландия – да свикнем да живеем сред 10 милиона овце. В Англия и Шотландия университетите са съсредоточени в големите градове. Това означава, че студентският живот си е и градски живот. В Уелс извън Кардиф и Суонзи това съвсем не е така. Броят на овцете трикратно надвишава този на населението. А това на практика означава, че накъдето и да се обърнеш, виждаш вълнисти четириноги. Но това се преживява, особено ако често пътувате и сменяте пейзажа.

И накрая – по една добра дума за Англия, Шотландия и Уелс

Решението накъде да се отправим за висшето си образование зависи от баланса на различните фактори. Но едно е сигурно – че с трите си региона Великобритания има да предложи на всекиго по нещо по време на следването – безплатно образование в Шотландия, социална стабилност в Уелс и големи възможности за работа в Англия.

Източник: в. „БгБен“

 

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории