Законодателство / Правни въпроси Пари и финанси Право

Финансовият омбудсман – съюзникът на нашите пари във Великобритания

Девет от десет души казват, че нямат оплаквания от своята банка, застраховател или финансова фирма и че повечето финансови трансакции се осъществяват без проблеми.

Но понякога нещата се объркват. А когато това се случи и клиентът не е доволен, банката трябва да има възможност да разгледа проблема и да намери неговото решение в осем-седмичен срок. Поне на книга.

Ако клиентът отново не е доволен, идва моментът и за намесата на финансовия омбудсман, който казва: „Ние ще чуем и двете страни и ще бъдем искрени. Ние даваме съвети и взимаме решения на базата на предоставените ни факти. Ние сме независим орган, който по закон има право да разглежда и отговаря на жалби, отправени към трети лица.“ Омбудсманът е за всеки. Тази институция откликва на нуждите на всеки, който потърси помощта й.

От институцията казват още: „Ние няма да заемаме ничия страна и ще разгледаме всеки проблем без предразсъдъци. Решението, което ще вземем, зависи изцяло от индивидуалните обстоятелства. Нашата институция е създадена от Британския парламент, за да отговаря на жалби, които не могат да бъдат решени между финансовите компании и техните потребители, нашата услуга е безплатна, в зависимост от сложността на случая можем да дадем бърз отговор на редица жалби, но някои случаи, например жалби за неизплатени застраховки за защита на плащанията (PPI), могат да отнемат повече време. Ние не създаваме правилата на финансовите компании, нито ги глобяваме, ако ги нарушат. Това е работа на националния регулатор. Можем да разглеждаме следните жалби, свързани с:  неправомерна застраховка за защита на плащанията (PPI); банкови услуги; застраховки; ипотеки; кредитни карти и магазинни карти (store cards); заеми и кредити; пенсии; спестявания и инвестиции; покупки на изплащане и заемане на пари срещу залог; парични трансфери; финансови консултации.“

През финансовата 2012/2013 финансовият омбудсман е одобрил общо 49% от жалбите, отправени към него. За сравнение миналата година одобрените жалби са 64% от случаите и 51% за предишната година.

Цифрите се различават за жалбите за различни финансови продукти. През годината са одобрявани следните жалби в полза на потребителите:

– 65% от случаите със застраховки за защита на плащанията (PPI), когато финансовите компании не са следвали установения подход за разглеждане на жалбите и решаване на проблема,

– 25% от жалбите за вложения по ипотеки, в които е решено, че повечето потребители са били предупредени за възможен дефицит и са се забавили прекалено много с жалбата.

Подаване на жалба до омбудсмана

Преди това да се осъществи, е важно компанията, отговорна за проблема, да е имала възможността да разгледа жалбата и да е дала своето становище. Много от жалбите са резултат от липсата на комуникация между двете страни, която може бързо да изясни и реши възникналия проблем.

Нужна ли ми е специализирана помощ, за да подам жалба?

Не. Според закона бизнес компаниите, които попадат под контрола на омбудсмана, трябва да разгледат жалбите според правилата, наложени от националния регулатор и не Ви е нужна специализирана помощ, за да подадете жалба. Омбудсманът е безплатна услуга и информационна алтернатива на съдебния процес. Той преценява дали Вашата жалба е валидна, като разглежда фактите по случая не на базата на това колко добре представяте жалбата си. Препоръчително е да обясните проблема с Ваши думи.

Искате да подадете жалба?

Телефон на потребителя: 0800 023 4567

понеделник – петък: 08.00 – 20.00 часа

събота:  09.00 – 13.00 часа

Безплатен телефон за хора, обаждащи се от стационарен домашен телефон: 0300 123 9 123.

Ако се притеснявате за цената на разговора, просто изчакайте сигнал и затворете  и институцията ще ви набере.

Източник: в-к „Бг Бен“

Категории