Пътуване и транспорт Шофиране

Франция забранява ползването на слушалки по време на шофиране от 1 юли

Ако сте решили това лято да пътувате от Великобритания до България или из други европейски страни с автомобила си, ще ви се наложи да минете през Франция, дори и за кратко.

Когато пътувате в други държави е добре да познавате поне малко законите за движение в тях, за да си спестите излишните главоболия и парични глоби.

От 1 юли 2015 година във Франция влиза в сила нова наредба, според която водачите на пътни превозни средства нямат право да ползват слушалки докато шофират. Под пътни превозни средства се считат автомобили, камиони, автобуси, мотори, скутери и дори велосипеди.

Забраната важи при всички случаи – провеждане на телефонни разговори, слушане на музика или радио или дори просто слушалките да са в ушите, без да е пуснато нищо на тях. Засега ползването на единична блутут слушалка се счита за позволено, но ако не ви се влиза в излишни пререкания с органите на реда, препоръчваме ви да не я поставяне на ухото си, поне докато не преминете границата.

Новата забрана цели да намали пътните инциденти в страната. Според статистиката много от катастрофите са причинени заради слушалки в ушите – водачите се разконцентрират и освен това нямат ясна представа за случващото се около тях, защото слухът им е изолиран и не чуват нищо от външната среда.

Ако не се съобразите със забраната и френските власти ви хванат в нарушение, то вие ще получите парична глоба в размер на 135 евро, която трябва да платите на място и 3 наказателни точки.

Новата законодателна промяна е в добавка към вече съществуващите забрани, така че те в никакъв случай не отпадат, като например тази да се държи телефон в едната ръка по време на шофиране.

Устройствата, монтирани в превозното средство или мотоциклетните каски без слушалки и които не изискват ръчна намеса, остават разрешени по време на шофиране.

Устройствата за хората с увреден слух и тези, използвани от превозните средства със специален режим на движение или за обучение на водачи също продължават да са разрешени.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!