Паркове, ботанически градини

Хайд Парк (Hyde Park)

Хайд Парк се намира в Централен Лондон и е един от най-големите паркове там. Известен е със своето Кътче на ораторите, където всеки може да дискутира всякакви теми. Негови съседи са също много известните Kensington Gardens, които се сливат с него от запад. Преди много години Хайд Парк е бил нещо като „ловен център за елени“ и любимо място за лов на Хенри VIII.

Сред парка се намира езерото Серпентайн – изкуствено езеро, създадено през 1730 по време на царуването на кралица Каролина. Получило името си от своеобразната си форма, езерото се вие през парка и представлява забележителна гледка.

В югоизточния ъгъл на парка се намира Апсли Хаус, единствената сграда на територията на Хайд Парк. Днес сградата е обявена за паметник на културата и до нея има публичен достъп като музей и художествена галерия, въпреки че настоящият херцог на Уелингтън все още използва от време на време част от сградата. Стаите се поддържат, доколкото е възможно, в първоначалния им стил. Тук се намира колекцията от картини, порцеланови и сребърни изделия, направени за херцога в Португалия през 1815 г. Друго произведение на изкуството в парка е паметника на Албърт, който съдържа изящна статуя на седящия принц.

Едно от най-известните и важни исторически събития, случили се в Хайд Парк е Великата изложба на индустриални произведения на всички нации. Въпросната изложба е подслонена в Кристалния замък, конструиран в южната част на парка.

През 1994 година към парка е прибавена Розова градина.
В Хайд Парк има и безброй чудеса на природата. Пример е любопитно обърнатото дърво на име Fagus sylvatica pendula.
Хайд парк е достъпен за всички и се слави с традицията си да организира концерти, спектакли и други забавни програми.

[nggallery id=20]

About the author

Daniel

3 Comments

Click here to post a comment

Категории