Забележителности и култура Обща информация Семейство

Хелоуин във Великобритания

Хелоуин е вторият по популярност семеен празник във Великобритания след Коледа и се празнува всяка година на 31-и октомври.  Името на празника произлиза от думите All Hallows Eve, или “Навечерието на Вси Светии”.

Корените на Хелоуин могат да бъдат намерени в езическите празници, когато хората вярвали, че на този ден от годината духове на мъртвите хора се явяват и се разхождат сред живите. Затова се обличали в страховити костюми, с цел да изплашат призраците, за да не им навредят. Оттук и до ден днешен се е запазила традицията на този празник да се носят страшни костюми , най-типичните сред които са на скелети, призраци, чудовища, герои от филми на ужасите, вещици и други подобни.

Характерни символи на Хелоуин са тиквите и тиквените фенери, както и цветовете оранжево и черно. Често в украсата присъстват паяци и паяжини.

Във Великобритания на този ден се правят много партита, на които се очаква гостите да пристигнат в тематичен костюм. Други хора пък се събират заедно, за да гледат филми на ужасите, било то у дома или пък на кино. Често в магазините може да видите персоналът да е костюмиран,  продавачките да носят островърхи вещерски шапки.  Много магазини и производители предлагат украса и костюми.

Традиция е на Хелоуин децата да обикалят квартала костюмирани, да чукат по вратата и да питат – Trick or Treat? (Пакост или лакомство?). Домакините приготвят бонбони, ядки или дребни пари за децата, за да не получат пакост или номер.

Хелоуин е празник, който не остава незабелязан, но не е официален почивен ден. Проведено неотдавна изследване показва, че Хелоуин излиза напред в сравнение с други традиционни семейни събирания, включително Великден, Bonfire Night и дори детските рождени дни, както и Коледа, която си остава основен повод за събиране на семействата.

Представяме ви и няколко интересни факта, свързани с Хелоуин, които може би не знаете:

 1. Първите „тиквени“ фенери, наричани Джак (Jack-o-lantern), всъщност са били от ряпа. Те са кръстени на ирландски пияница, който според легендата,  успял да измами Сатаната три пъти. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник, не можел да отиде в рая, а сделката му с Дявола автоматично изключвала ада. На прага на преизподнята, Сатаната му дал въглен, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиквата.
 2. Хиляди души по Земята страдат от “самeйнофобия” (Samhainophobia) – ирационален страх от Хелоуин.
 3. Най-голямата тиква в света, използвана на Хелоуин, е тежала 850 килограма.
 4. Хелоуин е вторият най-печеливш от икономическа гледна точка празник след Коледа.
 5. В Америка, всяка година се купуват 2 400 000 килограма лакомства за празника.
 6. Най-предпочитаното лакомство на Запад за Хелоуин е Сникърс, следван от Кит-кат и бонбоните M&M.
 7. В щата Алабама е незаконно на Хелоуин да се дегизираш като свещеник.
 8. В Холивуд има глоба от 1000 долара, ако използваш спрей с изкуствени сополи на Хелоуин.
 9. Според легендата, ако на Хелоуин видиш паяк, то това всъщност е духът на любимия човек, който те пази.
 10. Пълнолунието се пада на Хелоуин изключително рядко, макар че луната е чест спътник при украсите и илюстрациите на празника. Такова ще има през 2020 година. Досега се е случвало през 1925, 1944 и 1974 година.
 11. Освен оранжеви, тиквите за Хелоуин могат да бъдат зелени, бели или сиви.
 12. Родното място на Хелоуин е Ирландия. Празникът, който е келтски, е пренесен в Съединените щати от ирландските заселници, малко след откриването на континента. Келтите наричали празника Samhain (което се произнася Соуѝн) и го чествали по време на жътва.
 13.  Великият магьосник Хари Худини умира навръх Хелоуин.
 14. Във Великобритания се смята, че белите котки носят лош късмет, а не черните, както се вярва в Съединените щати.
 15. Козунакът е бил традиционна храна и на Хелоуин. Едно време той се е използвал и в различни игри за предсказване на бъдещето.

Категории