Други Обща информация Семейство

Хелоуин – произход, традиции и идеи за украса

Денят на Вси светии или Хелоуин се празнува ежегодно вечерта на 31 октомври в много страни по света.

Съвременното честване на празника обикновено включва групи деца, облечени в страшни костюми, които обикалят домовете на хората и питат „Пакост или лакомство?“. За да не получат пакост, повечето домакини дават на малчуганите големи количества сладкиши, бонбони, шоколади и каквото още са си приготвили.

Характерни символи за празника са  тиквите и тиквените фенери, както и цветовете оранжево и черно. Често в украсата присъстват паяци и паяжини.

Традицията на този Хелоуин гласи да се носят страшни костюми, най-типичните сред които са на скелети, призраци, чудовища, герои от филми на ужасите, вещици и други подобни.

Във Великобритания на този ден се правят много партита с тематични костюми.

Други хора пък се събират заедно, за да гледат филми на ужасите, било то у дома или пък на кино, децата обичат да си разказват страховити истории.

Често в магазините може да видите персоналът да е костюмиран,  продавачките да носят островърхи вещерски шапки.  Много магазини и производители предлагат украса и костюми.

Проведено неотдавна проучване показва, че Хелоуин излиза напред сред британците в сравнение с други традиционни семейни събирания, включително Великден, Нощта на огньовете и дори детските рождени дни, както и Коледа, която си остава основен повод за събиране на семействата. Празникът не е официален почивен ден.

Произходът на Хелоуин датира от хиляди години и следва традициите на древния келтски празник Сауин.

Допреди 2000 години келтите живели на земите, върху които днес се намират Великобритания, Ирландия и Северна Франция. Сауин бил денят, в който посрещали Новата година. Те вярвали, че в нощта срещу празника починалите през изминалата година отново се връщат на земята, за да търсят живи тела, в които да се вселят и да заживеят отново. За да се предпазят от духовете, келтите гасели огъня в огнищата си и се обличали възможно най-страшно с надеждата да изплашат привиденията.

Келтските свещенослужители, друидите, организирали събирания за Сауин около големи открити огньове, които били свещени. Всяко домакинство трябвало да вземе от свещения огън и с него да запали нов огън в домашното си огнище, за да бъде защитено от злото.

Когато римляните нападат келтите във Великобритания, те завземат по-голямата част от земите им и ги владеят през следващите 400 години. През 5 век римляните се изтеглят от пределите на днешната държава и тъй като настъпват нови завоеватели, постепенно келтите се изтеглят на север и запад, където в наши дни са разположени Уелс, Шотландия, Корнуол, Къмбрия и Остров Ман.

През следващите десетилетия във Великобритания настъпва нова религия – християнското учение и вяра се разпространяват и към тези северни и западни райони.

Заедно с християнството, пристигат и християнските празници, сред които е Денят на Вси светии. На този ден се отдавала почин към паметта на светци и мъченици, загиналите заради вярата си.

Денят на Вси светии се чествал на 13 май, но през 8 век папа Григорий премества датата на празника на 1 ноември. Вярва се, че това е направено с цел да се замени Сауин или да обедини в едно християнския празник със Сауин на келтите.

Сауин тогава става известен като Навечерието на Вси светии, а след това е преименуван още няколко пъти, преди да бъде кръстен Хелоуин, както го знаем днес.  

В наближаването на Хелоуин, все повече семейства започват подготовката за празника. Костюми, страховити декорации, лакомства и какво ли още не. Но ако искате да бъдете по-различни тази година и да разнообразите празника за семейството, приятелите и гостите си, можете да си направите собственоръчно украса, вместо да купувате готова от магазина.

Изненадайте хората около вас на Хелоуин, като следвате идеите за тематична декорация, които ще ви представим.


Страховити светещи очи

Вземете няколко празни картонени ролки от тоалетна хартия или кухненска ролка и ножици. Изрежете им очи в страховита форма и поставете в тях светещи пръчки или друг източник на светлина. Разположете ги на тъмни и скрити места в градината и двора, както и около къщата ви, така че да се виждат само светещите страховити очи.

Превърнете входната врата в мумия

Можете да съберете овациите на гостите си на Хелоуин или да изумите децата, които ще ви звънят за лакомства, като превърнете входната си врата в мумия. За целта трябва да изрежете от хартия две големи очи и да ги залепите на вратата, а останалото е малко игра с хартиено тиксо.

Декор от прилепи

Ако искате да бъдете различни и да впечатлите с декорацията си за Хелоуин, декоративните прилепи ще ви помогнат да го постигнете. Нарисувайте един върху черен картон или по-дебела хартия и след това го изрежете и прегънете, така че да заприлича на истински. Можете да направите колкото прилепи искате и да ги окачите или залепите където искате – както вътре, така и пред дома си.

Висящи призраци

Ако наистина обичате да плашите хората на Хелоуин, то в такъв случай тази идея ще ви допадне много. Можете да си направите висящи малки призраци, като за целта ще ви трябват глави от кукли, манекени или едноцветни маски. Върху тях спуснете тензух, стари тънки пердета, чаршаф или каквото имате под ръка, стига да подхожда и крайният резултат да е страховит. След това ги окачете на верандата, до врата или вътре в дома ви и следете реакциите на гостите ви, защото това би уплашило и възрастните, не само децата.

Летящи свещи

Още една класическа страховита декорация може да впечатли хората около вас. За нея ще ви трябват ролки от тоалетна хартия или кухненска ролка. Изрежете желаната дължина на свещите от ролките и след това ги боядисайте в бяло. С помощта на топло лепило в горния им край направете няколко капки, все едно се стича восък от тях. Когато изсъхне, също боядисайте в бяло. Пробийте ролката и прокарайте тънка струна или конец, за да можете да ги окачите, без да се вижда с какво са закачени. В горната част може да залепите електрическа “свещичка”, която “гори” с батерийка.

Призрачни чували с листа

Ако искате да превърнете двора или градината си в гробище с бродещи духове, можете да си направите няколко декоративни надгробни плочи, а около тях да наредите призраци от чували с листа. Това е толкова забавно, че дори и по-малките могат да се заемат с него. За целта просто съберете в бели чували падналите от дърветата около дома ви листа. Напълнете ги добре, след което ги завържете и с помощта на черен маркер им изрисувайте очи и усти. Остана само да ги подредите и ето че вече си имате гробище с призраци пред дома ви.

Категории