Здраве и здравеопазване

Частно здравно осигуряване от застрахователна компания

Какво представлява здравното осигуряване от застраховател?

Частното здравно осигуряване, предлагано от застрахователните компании е измислено с цел, за в бъдеще да не се тревожите за тромавите процедури, чакането пред кабинетите и за заплащането за получени здравни услуги, което ви се предлага, ако сте осигурени от Националната здравноосигурителна каса (NHS). Този вид здравно осигуряване цели да бъдете прегледани и да започнете лечение много по-бързо от обикновено и да имате възможност за настаняване в частна клиника, ако се наложи, която се намира на удобно за вас място.

Защо да съм осигурен от застрахователна компания?

Ето няколко причини, поради които хората използват този тип осигуряване:

  • Ако нещо не е наред със здравословното ви състояние, може веднага да отидете при съответния специалист, вместо да ходите да чакате при личния лекар за направление след това да чакате до няколко дни за да си уговорите и час при специалист.
  • Ако имате нужда от незабавни изследвания и лечение, може да го направите по удобно време и в удобна за вас клиника.
  • Повечето частни клиники имат по-добро оборудване и предлагат на пациентите си самостоятелни стаи с телевизия и избор на меню.

Как мога да стана осигурен от застраховател?

Когато става въпрос за частно осигуряване от застраховател, предимно има два вида на осигурително покритие:

Първият вид е “Cover with moratorium underwriting”,  при който застрахователят не покрива разходите по хронични заболявания, които имате от предходните няколко години, за определен срок, като той ще ви каже колко време е. Заболяванията може да са такива, от които сте се лекували в болница, взимали сте лекарства заради тях или просто сте ходили до личния лекар за съвет. След определен период застрахователя може и да ви осигурява и за тези заболявания, но това е според споразумение и според личният ви осигурителен план.

Вторият вид е „Cover with full medical underwriting”, при който както се досещате от името, имате пълно покритие, дори и за хронични заболявания. За да си направите такава осигуровка, трябва да представите на застрахователя си медицинският си картон със всичката здравна информация и минало. Застрахователя може да се свърже с вашия лекар, ако вие сте съгласни, ако има нужда от допълнителна информация или за да изясни нещо. За лица над 75 годишна възраст, застрахователните компании предлагат само този тип осигуряване.

Как да разбера коя осигуровка е точно за мен?

Има широк спектър от налични осигуровки. Някои хора си правят пълно осигуряване, докато други само за определени неща.

Вашият избор зависи от много фактори, като например бюджет, ексцес, дали искате да покрива допълнителни разходи за рентгенови снимки и изследвания, дали искате достъп до частни клиники или не и т.н. След като вземете в предвид тези неща, преценете кое осигуряване е най-доброто за вас, за вашето семейство, както и за бюджета ви.

Има ли някакви ограничения в осигуряването?

Осигуряването от повечето застрахователи предимно покрива разходите по нови заболявания, появили се след сключването на осигурителната полица. Осигуровката покрива заболявания, които реагират бързо на лечение. Заболяванията, за които е нужно по-дълго време за лечение, бременност и козметични процедури най-вероятно няма да влизат в покритието на осигуровката.

Ако имате някакви притеснения или хронични и наследствени заболявания, обсъдете всичко със застрахователя си, за да сте сигурни точно до каква степен сте осигурени преди да заведете претенции към застрахователната компания.

Как мога да задам претенции към застрахователната компания за възстановяване на разходи?

Винаги е добре преди да отидете на специалист, да се обадите на застрахователя си и да го попитате дали имате покритие за него. Всъщност е добре да го правите винаги, когато ви се налага някакъв преглед или лечение, за да сте сигурни, че имате осигуряване за него и парите ще ви бъдат върнати от застрахователя.

Ако имате ексцес върху осигуровката, ще трябва сами да го покриете, ако имате болнични разходи.

Ако ползвате „абонаментна форма“, а не осигуровка с „възстановяване на разходите“ вие няма да плащате никакви сметки за прегледи и лечение в клиника. Те ще бъдат поети от застрахователя ви.

За да направите здравноосигурителен план според своите предпочитания, може да посетите този сайт.

Категории