Здраве и здравеопазване Здравословно хранене

Шест “диетични” тайни от дерматолог за перфектна кожа

Често купуваме различни комплекти за грим и козметика, за да може кожата ни да изглежда здрава и красива, без да предполагаме, че можем да постигнем много чрез промяна на хранителния си режим.

Изследвания на американски дерматолози твърдят, че е възможно да сведем до минимум акнето, хиперпигментацията, сухата кожа и дори да намалим бръчките по напълно естествен път и без скъпа козметика, като променим хранителния си режим.

 

Пигментни петна

Причини за поява:

Свръхпигментацията може да бъде показател за недостиг на витамини, особено B12.

Храните от животински произход са богати на този витамин. Но е възможно да се отървете от пигментните петна дори и без месо – просто трябва да спазвате подходящ хранителен режим, например зърнени храни и неподсладени соеви напитки, обогатени с витамин B12. Можете и да си вземете витамин B12 под формата на хранителна добавка.

Какво да направите:

Витамини C и Е, както и антиоксиданти като елаговата киселина и екстрактът от гроздови семена могат да ви помогнат да се отървете от петната.

Можете да намерите тези полезни елементи в по-голямата част от цитрусовите плодове, ягодите, кивито, доматите и наровете.

Хиперпигментацията става по-забележима, ако прекарвате повече време на слънце.

За да защитите кожата си от ултравиолетовите лъчи, никога не излизайте без крем с противослънчев филтър и приемайте храни, богати на антиоксиданти – горски плодове, грейпфрути, ананаси, сливи, брюкселско зеле, зеле, люти чушки, спанак и елда.

 

Мазна кожа

Причини:

Добре известно е, че храните с висок гликемичен индекс повишават производителността на мастните жлези. В резултат те произвеждат повече себум, който е необходим за овлажняването на кожата. Затова и лицето ви може да има мазен отблясък.

Какво да направите:

Козметичните продукти могат да ви отърват от мазния отблясък само за кратко, докато хранителен режим, богат на витамин А може да намали производството на себум.

Освен това, подобна храна е много вкусна и лесна – просто добавете малко манго, моркови, яйчени жълтъци, сушени кайсии и спанак. Трябва да намалите консумацията на храни с висок гликемичен индекс. Яжте по-малко хляб, картофи и макаронени изделия от мека пшеница. Скоро ще забравите за проблемите с кожата.

 

Акне

Причини:

Храните с висок гликемичен индекс способстват появата му, те правят мастните жлези на кожата по-активни, което води до запушване на порите, така бактериите се размножават по-бързо и се получава възпаление.

Какво да направите:

Най-важното нещо е да консумирате повече храни с полиненаситени мастни киселини, защото те успокояват възпалението. Казано по-просто, включете в хранителния си режим студеноводни риби като сьомга, скумрия, херинга, пъстърва, риба тон, както и орехи и други ядки, ленено семе, ленено масло, морски водорасли и морски дарове.

 

Суха кожа

Причини:

Сухата кожа показва липса на холестерол и излишък на витамин Е в тялото.

Първата причина се среща основно при вегетерианците, защото най-големият източник на холестерол са рибата и месото.

Какво да направите:

Увеличете концентрацията на мононенаситени мастни киселини в диетата си.

Те се усвояват най-добре не когато приемате мазнини и хранителни добавки, а когато консумирате продукти като зехтин, авокадо, фъстъци и други ядки.

Ако не сте вегетерианец, яжте по-често риба и не забравяйте за месото. Най-добрите варианти са студеноводните риби, които изброихме по-горе. .

 

Бръчки

Причини:

Алкохолът причинява дехидратация, която води до усилено образуване на бръчки. Захарта също може да бъде фактор за преждевременно стареене. Глюкозата, която се съдържа в захарта, прави кожата по-малко еластична.

Какво да направите:

Преди повече от 10 години, американски учени са открили, че антиоксидантите могат да подмладят кожата. Например, ако приемате храни, които съдържат соя всеки ден, следите от остаряване по кожата ще бъдат намалени. Проучване показва, че бръчките са най-незабележими при шведите, което е в резултат от доброто им хранене. Те приемат доста листни зеленчуци, спанак, аспержи, целина, патладжан, чесън и лук и почти не ядат червено месо, захар, масло, маргарин, мляко и други млечни продукти.

 

Тъмни кръгове под очите

Причини:

Погрешно се смята,  че тъмните кръгове под очите показват само липса на сън.

Те могат да бъдат и симптом за сериозно заболяване като анемия или пък симптом за алергия или непоносимост към храна, което води до възпаление и потъмняване на тази зона.

Други причини за появата на тъмни кръгове под очите могат да бъдат изтъняване на кожата поради напредването на възрастта, запушен нос, дехидратация, стрес, прекомерно излагане на слънце, честа консумация на алкохол, бременност, тютюнопушене.

Какво да направите:

Изследвайте се за алергии и непоносимост към дадени храни.

Докато чакате резултатите, изключете всички потенциално опасни продукти от храната си, например храни, съдържащи лактоза. Това включва млечни продукти, хляб, чипс, инстантно кафе, инстантни супи и изкуствени подсладители.

Ако не сте алергични към нищо, тъмните кръгове под очите може да са признат на дехидратация. Пийте повече вода и по-малко кафе. Включете в хранителния си режим храни, съдържащи желязо. Те повишават нивата на хемоглобин. Затова приемайте повече червено месо, риба тон, яйчени жълтъци и елда.

Категории