Пътуване и транспорт Шофиране

Шофиране във Великобритания с чуждестранна шофьорска книжка

Правилата относно шофирането във Великобритания с чуждестранна шофьорска книжка могат да бъдат малко объркващи. В тази статия ще ги обясним, за да сте сигурни, че шофирате напълно законно по британските пътища.

 

Мога ли да шофирам във Великобритания с настоящата си шофьорска книжка, която не е британска?

Правилата относно шофьорските книжки могат да бъдат трудни за разбиране, затова ще ги обясним за всеки конкретен случай. Имайте предвид, че когато не сте с британска шофьорска книжка, те могат да бъдат още по-строги.

Преди всичко се уверете, че имате минималната възраст за шофиране във Великобритания. Трябва да сте на 17 години за да управлявате автомобил или мотоциклет и на 21 за камиони и автобуси.

Ако посещавате Великобритания за кратък период от време, не би трябвало да има проблем да използвате чуждестранна шофьорска книжка. Ако обаче имате намерение да останете в страната за поне две години, може би трябва да обмислите за смяна на шофьорската ви книжка с британска.

В зависимост от страната, в която е издадена шофьорската ви книжка, може дори да се наложи да повторите шофьорския си изпит във Великобритания.

 

Шофьорска книжка, издадена от страна-членка на Европейския съюз

Ако имате редовна шофьорска книжка, издадена в друга страна от Европейския съюз, можете да шофирате с нея във Великобритания докато не изтече и до тогава няма нужда да я сменяте или да минавате отново шофьорски изпит. Когато изтече шофьорската ви книжка, ако все още сте във Великобритания, ще трябва да я смените с британска. Също така ако получите британско гражданство, можете да шофирате с настоящата си шофьорска книжка в продължение на три години, след което трябва да я смените с британска.

 

Шофьорска книжка, издадена в „конкретна“ страна

Можете да шофирате по британските пътища до 12 месеца, ако шофьорската ви книжка е издадена в някоя от „конкретните“ страни – Австралия, Барбадос, Вирджински острови, Канада, Фолкландските острови, Фарьорски острови, Хонг конг, Япония, Люксембург, Нова Зеландия, Република Корея, Сингапур, Швейцария, Южна Африка и Зимбабве. След изтичане на този период трябва да я смените с британска, за да можете да шофирате в страната. Също така може да се смените до пет години след като получите британско гражданство (ако не е изтекла до тогава) без да преминавате шофьорски изпит.

Същите правила важат за водачите с книжки, издадени в Джързи, Гърнзи, Гибралтар и остров Ман.

 

Шофьорска книжка, издадена в друга държава

Ако книжката ви не е издадена в страна от Европейския съюз или в някоя от „конкретните“ държави, според британското законодателство можете да шофирате всяка категория малко превозно средство (мотоциклет, автомобил, превозни средства до 3500 килограма като бусове или с до осем места) във Великобритания с чуждестранната си шофьорска книжка, която е валидна за 12 месеца. Ако искате да продължите да шофирате във Великобритания след като изтече валидността, ще трябва да кандидатствате за британска временна книжка и да преминете през шофьорски изпит. Не е задължително да преминавате шофьорски курсове преди да се явите на изпита, но може да ви е от полза да се запознаете с Правилника за движение по пътищата в страната и да опресните шофьорските си умения.

 

Как да смените чуждестранната си шофьорска книжка за британска

Поръчайте си формуляр D1 от DVLA, попълнете го и го изпратете заедно с необходимите документи (включително и чуждестранната шофьорска книжка) на адреса, изписан на формуляра. Британската ви шофьорска книжка трябва да пристигне по пощата в рамките на три седмици.

Трябва ли автомобилна застраховка, ако имаме чуждестранна шофьорска книжка?
Наличието на валидна автомобилна застраховка е задължително според британското законодателство, дори и да сте чуждестранен гражданин, който шофира рядко или планира да остане за малко на територията на Великобритания.

Минимумът за застраховка е сходен на българска Гражданска отговорност и се нарича Thirt party Insurance. Този тип автомобилна застраховка покрива щетите на трети лица в случай на инцидент или причиняване на щети с вашия автомобил на друг автомобил, човек, животно или собственост. Тази застраховка не покрива други щети и разходи, като например ремонтът на вашия автомобил.

Ако сте посетител във Великобритания и ще заемате автомобила на приятел или роднина, името ви трябва да бъде добавено в застрахователната полица на автомобила като втори шофьор.

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

 • Днес природата отчита тъжни резултати в опити за лечение на тежко увреждани региони от развъдени преди около 8883 години домашни хора с къси до 22 сантиметра мъжки полови органи/
  След пробно лечение с бури,урагани,наводнения,проливни дъждове,снежни виелици,студ и градушки уврежданията се увеличават..

  НАй жестоки вреди нанасят стотици милиони автомобили режещи и облъчващи земята и атмосферата с нарочно инсталирани тежко вредни бели радиоактивни скенери .xenon ,led,halogen,lazer/
  МИлиони водачи принудени от наркомани на власт да увреждат денем и нощем земята с включени скенери и фарове се следят като особенно опасни вредители..
  Активирани са милиарди аномални зони вкл останки от древни оръжия на високо вредни цивилизации ..Има риск от колапс на биосферата..Огромни обеми тежко облъчван въздух се пълнят с остро токсични канцерогенни газове.. ДО 2012 година биосферата прочистваше въздуха за кратко време.ИМА остър електромагнитен смог навсякъде в населените места.
  Препоръка ДА се спазва ЗАБРаната за движение с включени фарове денем.
  ИМА ЗАБРАНА За движение с включени скенери против мъгла..
  НАгли престъпници принуждават милиони водачи да увреждат тежко земята с тежко терористични холограмни оръжия лепени принудително на предни стъкла.
  НАшия действащ ЗАКОН За Движение по пътищата ЗАБРАНЯВА ЛЕПЕНЕТО.

  Наркомани на власт принуждават МВР и КАТ да глобяват всички които спазват ЗАКОНА. Ползват НАГЛО престъпни НЕЗАКОННИ проекти прокарани с измама през парламента.

Категории