Шофиране

Шофиране с българска застраховка на Острова и последиците от това

Напоследък едно от най-често срещаните недоразумения при българите, живеещи на Острова е схващането, че имат правото да докарат автомобила си тук и да карат безпроблемно с български номера и застраховка за период от 6 месеца. Масово хората вярват, че след като имат Зелена карта, която е валидна и в Англия, те могат спокойно да шофират по публичните пътища без да плащат пътен данък или да имат английска застраховка. За съжаление в последствие се оказва, че тези схващания са грешни и последствията от тях могат да доведат до конфискация на автомобила.

Според английските закони, всички чуждестранни автомобили могат да се движат по тукашните пътища само ако са на територията на страната от по-малко от 6 месеца. Ако автомобилът е докаран за повече от 6 месеца, той трябва да бъде регистриран спрямо местните закони и да има валидна английска застраховка. Изключение може да се направи само ако собственикът на автомобила докаже, че е в страната за точно определен период от време. В такъв случай, той трябва да поиска одобрение за това от HMRC.

Понякога хората идват с автомобилите си на Острова, след което отиват в друга държава и пак се връщат след време и смятат, че периодът от 6 месеца започва да тече отначало, което не е вярно. След завръщането, периодът продължава да тече, а не се подновява. Така след като изминат 6-те месеца, ако колата няма издадено пълномощно от HMRC, властите имат правото да я конфискуват.

За да бъде валидна една българска застраховка преди изтичането на срока от 6 месеца, водачът трябва да докаже, че посещава Англия и не възнамерява да остава за постоянно и да работи. Ако той възнамерява да остане и да работи на територията на страната, трябва да си направи валидна английска застраховка и регистрация.

Според английските закони, всяко лице, което пребивава на територията на страната повече от 183 дни в годината се счита за живеещо в държавата. Така, че ако сте решили да пребивавате в страната и да работите за повече от 6 месеца, трябва веднага след пристигането си да регистрирате и застраховате автомобила си според местните закони.

Ако не го направите, рискувате да ви глобят с 200 паунда и 6 точки. Рискът от конфискация също е реален. В такъв случай ще трябва да платите допълнително 150 паунда, плюс 20 паунда за всеки ден престой на автомобила на паркинга.

Когато полицията реши да конфискува автомобил, тя връчва на собственика му известие за конфискация. Това е важен документ, който трябва да се съхранява добре, защото съдържа поверителна информация. В него е описано къде ще бъде оставен автомобилът, какви документи трябва да се връчат за освобождаването му и колко време има собственикът, за да го направи. Ако колата не бъде потърсена, ще бъде унищожена.

За да нямате подобни проблеми, когато пристигнете с личния си автомобил на Острова се постарайте възможно най-скоро да го регистрирате към DVLA, да платите пътен данък и да си направите английска застраховка.

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

  • Pisna mi ot tiq angliiski izmislici.Evropeici!Nikakvi evropeici ne sa tiq.Shto ne napravqt edno prosto plashtane na Road Tax za vseki koito shofira v stranata bez znachenie ot koq dyrjava ot evropeiskiq syiuz e.Zakakvo sa tiq zeleni karti i evropeiski zastrahovki kogato angliq iska da te oglozka hubavo za tehnite nenormalno skypi zastrahovki.Kola 500£,zastrahovka 2000-3000£ na godina.Ako tiq sa normalni.da *** az toq izmislen ostrov i vsichkite im gluposti chestno…

Категории