Обща информация

10 интересни факта за британската монархия

След раждането на кралското бебе през миналия месец, това определено стана една от най-обсъжданите теми в световен мащаб. По този повод решихме да напишем статия, в която да представим на читателите 10 интересни факта за британската монархия.

  • Винаги има кой да наследи трона

Всеки монарх рано или късно умира, но интересното е, че винаги има кой да наследи трона след това – британската монархия е устроена така, че в момента, в който монархът се спомине, веднага има престолонаследник, който да го замести.

  • Kралица Елизабет II всъщност е Елизабет I и II

Още от времето на шотландския крал Джеймс VI, монарсите получават различна цифра след името си за Англия и Шотландия. Така кралят е бил известен като Джеймс VI в Шотландия и като Джеймс I в Англия. Така английската кралица Елизабет II всъщност в Шотландия е Елизабет I, защото истинската Елизабет I е управлявала преди въведението при крал Джеймс VI, а Шотландия не е имала кралица с име Елизабет І дотогава.

  • Имаме кралица, но не и крал

Питали ли сте се понякога защо когато един крал се ожени имаме и кралица (която се нарича кралица-консорт), а сега имаме кралица, но нейният съпруг не е крал? Доста хора са си задавали подобен въпрос, но в повечето случаи не получават нищо повече от главоболие и объркване. Всъщност нещата стоят по следния начин – обикновено когато обикновена жена се омъжи за влиятелен човек, тя наследява титлата и фамилията на съпруга си. Това е с цел тя да придобие стила и уважението, което се отдава  на съпруга й. Ако съпругът-крал по наследство почине по-рано, обаче, короната не преминава към съпругата – кралица-консорт, а към следващият наследник на короната.

Когато мъжът се жени за жена с титла, нещата също са различни – през 1947 година, когато принцеса Елизабет се омъжва за Филип Маунтбатън, тя става кралица, но той не придобива титлата крал. За да има авторитет, Маунтбатън получава титлата херцог на Единбург.

  • Монарсите сами избират името, с което управляват

Когато управляващият монарх почине и трябва да бъде заместен от престолонаследника, веднага след като се изкажат съболезнования, заместникът трябва да съобщи с какво име иска да управлява. Не е задължително престолонаследникът да управлява с истинското си име, той има право на избор. Кралица Виктория всъщност е била принцеса Александрина, крал Джордж VI е бил принц Алберт и т.н.

  • Великобритания няма написана конституция

Ако кажем, че Великобритания няма собствена конституция, наистина ще преувеличим, но е факт, че до ден-днешен няма нито един документ, който да е част от нея и тя не е написана никъде. Конституцията на държавата се състои от различни актове в Парламента и неписани традиции.

  • Домът на кралицата не е домът на монархията

Въпреки, че повечето хора смятат, че домът на кралицата – Бъкингамският дворец – също така се води и за дом на монархията, това не е така. Преди кралица Виктория да реши да се премести в Бъкингамския дворец през 1837 година, монарсите са живели в двореца Сейнт Джеймс и всъщност точно той е домът на монархията и до днес.

  • Кралската гвардия

Когато се спомене за кралската гвардия, няма как да не се сетите за високите мъже с яркочервени униформи и големи космати шапки. Интересният факт в случая е, че точно тези мъже всъщност са истински войници от Кралската армия, от един от специалните полкове. Освен да бъдат част от пехотата, работата им включва и това да бъдат кралски гвардейци. Така тези войници понякога са на бойното поле и убиват за страната си, а понякога стоят мирно и спокойно около кралицата. Замислете се за този факт следващия път, когато решите да се шегувате с тях.

  • Церемонията по откриването на Парламента

Всяка година Нейно величество присъства на церемонията по откриването на  Парламента и изнася реч. Кое е интересното тук, ще се запитате вие? Всъщност няма нещо толкова особено, просто е факт, че Парламентът може да започне работата си и без церемонията по откриване и дори без кралицата да изнесе речта си.  Това е просто традиция, която се спазва заради това, че страната е конституционна монархия.

  • Някои титли са резервирани

Всеки знае, че титлата „Принц на Уелс“ е запазена за първият престолонаследник, но това, което повечето хора не знаят, че не само тази титла е запазена. Всъщност доста титли са резервирани, например „Херцог на Корнуол“ се пази за най-големия син на монарха, а титлата „Херцог на Йорк“ е за втория син на монарха.

  • Кралицата на посещение в Шотландия

Ето един странен факт. Официалната резиденция на кралицата в Шотландия е дворецът Холируудхаус в Единбург, но тя отсяда там само за 1 седмица в годината. През лятото, кралицата предпочита да живее в замъка Балморал, също в Шотландия –  6 седмици годишно, въпреки което Балморал остава на второ място след Холирудхаус.

Категории