Обща информация

10 неща, за които е научно доказано, че ни правят по-щастливи

Всеки човек в даден момент от живота си не се чувства достатъчно щастлив, като това може да се дължи на множество и различни фактори. Сега например, с настъпването на есента, голяма част от нас се чувстват депресирани и изпитват лека тъга към отминалото лято.

Ако не се чувствате достатъчно щастливи, ако напоследък светът ви е крив и искате да се скриете някъде, без да виждате никой, тази статия е точно за вас, защото в нея ще ви представим 10 неща, за които е научно доказано, че могат да ни направят по-щастливи.

1.       Поспиване с един час повече

Учени от университета в Съри са установили, че добавянето на един час допълнително към времето за спане се отразява положително на настроението на хората, както и на тяхното здравословно състояние.

2.       Сутрешните упражнения

Отделянето на не повече от 20 минути за упражнения всяка сутрин може да ни направи по-щастливи и да подобри паметта ни. Това са доказали учени от отдела по психология и неврология на Дартмут Колидж в Ню Хемпшир.

3.       Овесена каша за закуска

През 2010 година при проведено изследване на учени от университета в Остин, Тексас, е доказано, че приемането на овесена каша за закуска подобрява цялостното ни настроение и ни кара да се чувстваме по-добре. Това се дължи на въглехидратите в овеса, които след прием отделят аминокиселина, наречена триптофан, която спомага за отделянето на серотонин в мозъка.

4.       Харчене на пари за щастието на любимите хора

Учени от Харвард прекарали дълги години в изследвания, за да докажат дали парите могат да ни направят по-щастливи. Накрая те са стигнали до заключението, че трябва да харчим парите си за други хора под формата на подаръци, екскурзии, в заведения и дори като им ги даваме в кеш. По този начин те ще са щастливи, а ние около тях също ще сияем от щастие. Освен това, според тях, така се изгражда силна връзка между нас и любимите ни хора.

5.       Обкръжение от позитивни и щастливи хора

Докторите Николас Кристакис и Джеймс Фаулър, учени от Харвард и университета в Сан Диего, са достигнали до заключението, че всеки наш приятел или човек в обкръжението ни, който е позитивен и щастлив, увеличава шанса да се чувстваме по-щастливи с 9%.

6.       Ежедневна медитация

Проведено през 2005 година проучване на Международния център за биотехнологична информация е показало, че медитация за не повече от 15 минути на ден действа успокояващо и може да укрепи мозъчната ни кора (кортекса). Именно през нея преминава всяка наша емоция. Колкото по-дебела е мозъчната кора, толкова по-щастливи ще се чувстваме в моменти на радост.

7.       Правенето на нови неща

Според психолога Рич Уокър хората, които опитват нови неща и разнообразяват ежедневието си, са по-щастливи от останалите. Затова той съветва да не отлагаме нещата, които искате да опитаме и направим, а напротив, да действаме веднага.

8.       Раздаването на прегръдки

Пол Зак, пионер в областта на невроикономиката е открил, че 8 прегръдки дневно могат да направят човек по-щастлив и да му помогнат да осъществи по-добра връзка с хората. Той е доказал, че когато се прегръщаме, се отделя голямо количество от хормона окситоцин, който често е наричат „хормона на любовта и доверието“.

9.       Разглеждането на снимки

Учени от свободния университет във Великобритания са установили, че разглеждането на стари наши снимки ни кара да се чувстваме по-щастливи. В проучването си те са давали на хората шоколад, пускали са им музика, телевизия и дори алкохол, но само при разглеждането на снимките настроението им се е променяло и са започвали да се чувстват по-добре.

10.   Употребата на парфюм с аромат на цветя и мирисането на цветя

Според проучване, проведено от учени в университета в Ню Джърси, хората, които си слагат или подушват парфюм с аромат на цветя, са три пъти по-щастливи от останалите. Същото важи и за хората, които ходят по улиците и миришат заобикалящите ги цветя.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

  • 1. „През 2010 година при проведено изследване на учени от университета в Остин, Тексас, е доказано, че приемането на овесена каша за закуска подобрява цялостното ни настроение и ни кара да се чувстваме по-добре. Това се дължи на въглехидратите в овеса, които след прием отделят аминокиселина, наречена триптофан, която спомага за отделянето на серотонин в мозъка.“ – Които и да било въглехидрати няма как да отделят която и да било аминокиселина, тъй като въглехидратите не се състоят от аминокиселини, а от захари (монозахариди) – глюкоза, фруктоза и т.н. Белтъчините (протеините) са изградени от свързани аминокиселини, а овесът освен 66% въглехидрати съдържа и около 17% белтъчини, така че последните са тези, които „след прием отделят аминокиселина, наречена триптофан“. Не пишете глупости.
    2. „Учени от Харвард прекарали дълги години в изследвания, за да докажат дали парите могат да ни направят по-щастливи. Накрая те са стигнали до заключението, че трябва да харчим парите си за други хора под формата на подаръци, екскурзии, в заведения и дори като им ги даваме в кеш. По този начин те ще са щастливи, а ние около тях също ще сияем от щастие. Освен това, според тях, така се изгражда силна връзка между нас и любимите ни хора.“ – Ако силната връзка между нас и любимите ни хора зависи от пръскането на парите ни по тях, най-добре да сменим любимите си хора, тъй като явно са меркантилни парцали 🙂 Тия учени от Харвард са прекарали дълги години в изследвания, за да докажат дали парите могат да ни направят по-щастливи, и най-накрая са доказали, че могат – като са си продали анусите на командирите на консуматорското общество и са започнали да им скалъпват поръчкови PR „изследвания“, облъчващи ни с едно послание: „ЯЖ, ПИЙ, СЕРИ,КОНСУМИРАЙ, КУПУВАЙ ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕ, ДОКАТО СЕ ПРЪСНЕШ ОТ ЛАКОМИЯ! И ДЕЦАТА ТИ ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛЮСКАТ И РОБУВАТ НА ПРЕДМЕТИТЕ, МАШИНИТЕ, И НА ТЕХНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И СОБСТВЕНИЦИ… “ Добре дошли в модерната сиФилизация, момчета, момичета и хомо-подобия на хора 😉 Но цялата лъскава, суетна човешка кочина, изградена от похабена хартия (пари), е като къща от кибритени клечки пред мощта на Майката Природа и древните Богове – планетите и природните стихии 😉 Ние, Истинските, Богоподобните, ще пребъдем!

Категории