Пътуване и транспорт Шофиране

10 полезни съвета за карането на велосипед из Лондон

Хората, които пътуват из британската столица с велосипед се увеличават с всеки изминал ден. Независимо от това дали сте си закупили колело, за да се придвижвате по-лесно до работа или за да разпускате през свободното си време, има някои неща свързани с вашата безопасност, с които трябва да сте на ясно, преди да излезете по лондонските улици, особено в натоварените часове. Ето ги и тях:

  • Винаги имайте едно на ум, че някой може да ви засече

Много често се случва някой шофьор да кара паралелно в дясното платно до велосипедист и в следващия момент да го изпревари и влезе в неговата лента без да подаде никакъв сигнал. Бъдете много внимателни в подобни ситуации и винаги имайте едно на ум, че може да бъдете засечени, а това от своя страна може да доведе до инцидент, който ще застраши вашето здраве.

  • Оглеждайте се за други велосипедисти

За съжаление солидарността не е често срещано качество сред велосипедистите в Лондон, така че не очаквайте кой знае колко от тях. Дори, ако ви е по-лесно, може да ги приемете като заплаха и нещо, от което трябва да се пазите. Когато видите други колоездачи около вас, винаги бъдете изключително внимателни и нащрек. Имайте предвид, че те преминават кръстовища на червено, не подават сигнали с ръце, не се оглеждат и интересуват какво става около тях, спират внезапно, изпреварват другите колоездачи непосредствено близо и като цяло имат непредвидимо поведение, именно затова може да гледате на тях дори като заплаха. Все пак, ако някой има нужда от помощ, не трябва да го подминавате или да страните от него, помогнете му, може следващият път вие да сте на неговото място.

  • Никога не изпреварвайте камиони, тирове и други тежкотоварни автомобили

Това е нещо, с което всеки велосипедист трябва да е на ясно. В Лондон има много инцидентни случаи, в които колоездачи се опитват да изпреварят тежкотоварен автомобил и водачът на камиона ги засича и удря, защото не ги е видял. По-добре намалете и карайте зад превозното средство или изчакайте удобен момент, за да изпреварите.

  • Проверявайте и помпайте гумите на велосипеда си често

Добре напомпаните гуми ще са ви от полза – ще се движите по-бързо и безопасно. Ако не проверявате гумите си често и ги оставите меки, велосипедът ви ще започне да завива по-трудно и ще трябва да въртите педалите повече. Като изключим това, че ще полагате повече физически усилия, за да се придвижвате, трудното завиване не е за подценяване, защото може да застраши безопасността и здравето ви, особено ако срещу вас излезе друго превозно средство.

  • Съобщавайте за дупките по пътищата

Ако минавате по един и същи маршрут всеки ден и по него забележите трудни за избягване дупки, може би е добра идея да съобщите за това в сайта www.FillThatHole.org.uk. По този начин дупката ще бъде запълнена по-скоро и ще си спестите риска от това да влезете в нея с колелото си и да паднете.

  • Минавайте по малките улички

Ако можете да си позволите да удължите маршрута си с няколко минути, може би ще бъде по-добре за вас, ако минавате с велосипеда си по малките странични улички, вместо по главните. Така около вас ще бъде по-тихо и спокойно, а по този начин шансът от неприятно произшествие ще се намали драстично. Имайте предвид, че не винаги минаването по малките улички значи, че ще удължите пътят си, понякога може да минавате на пряко и да го съкратите.

  • Винаги карайте по средата на платното по тесните улици

Типичните жилищни улички из Лондон са направени с две платна – по едно за всяко движение. Между тях няма достатъчно място за друг автомобил, така че изпреварването по тях е особено трудна задача. Когато карате велосипеда си по такава улица, винаги се старайте да го правите по средата на платното, защото ако се свиете в ляво, шофьорите зад вас ще се опитат да ви изпреварят и така рискувате безопасността си, ако преценката им е погрешна или нещо в маневрата им се обърка. Разбира се, когато карате по средата на платното и останалите шофьори не могат да ви изпреварят, рискувате да ви освиркват доста, но по-добре това, отколкото да рискувате живота си.

  • Не бъдете груби

Много велосипедисти обиждат с думи и жестове по-досадните водачи по пътищата, но това  в никакъв случай няма да ви бъде от полза. Независимо от това колко ви дразни водачът около вас, опитайте се да се сдържате, така няма да падате на нивото му и ще бъдете в безопасност.

  • Игнорирайте платното за велосипедисти, ако не ви изглежда безопасно

Това е спорен съвет, с който някои колоездачи не биха се съгласили, но ние все пак ще ви го предложим. Aко платното за велосипедисти ви изглежда опасно, не карайте по него, игнорирайте го и излезте на пътя. Разбира се на пътя също не е особено безопасно, затова винаги преценявайте кой вариант е най-добър за вас и се придържайте към него.

  • Винаги си слагайте предпазен шлем

Повечето велосипедисти в Лондон не носят каска на главата си. Няма закон, който да ги задължава, но ако държите на безопасността си и искате да запазите здравето и живота си, винаги си слагайте предпазния шлем.

Категории