Обща информация Семейство

10 съвета за по-изгодно отопление през зимата

Когато става дума за отопление през зимата, целта не е само  постигане на приятна температура у дома. На всеки му се иска да успее да постигне това за по-малко пари.

Зимният сезон наближава – нощите стават по-дълги, времето застудява все повече и хората започват да се притесняват от високите сметки за отопление.

Въпреки това, има начини да се стоплите през зимата и да намалите сметките си за това. Освен да си направите изолация или домашно парно, има още много евтини и лесни начини да топлите дома си през зимата, без да се притеснявате за бюджета си.

Прочетете нашите 10 съвета, които могат да ви помогнат да намалите сметката си за отопление.

1. Сменете доставчика

Много хора избират да сменят доставчика на газ и електроенергия именно през зимата, просто защото се оказва, че не могат да си позволят да отопляват дома си при цените на сегашния си доставчик.

Температурата в жилището е от съществено значение, особено ако съжителствате с по-стари хора или с деца, тъй като те са по-уязвими към заболявания, причинени от студа. Смяната на доставчика може да ви спести до 200 паунда на сезон, затова проверете кой би бил най-изгоден за вас, като използвате сравнителни сайтове и след това проверите в самия уебсайт на компаниите, които сте подбрали, колко би ви струвало отоплението, ако смените доставчика.

2. Поддържайте правилната температура

Ако намалите термостата само с един градус по целзий, това може да ви спести около 6% от разходите за отопление – т. е. около 30 паунда на сезон. Вероятно няма да забележите тази малка температурна разлика, а ще спестите малко разходи.

3. Обличайте се правилно

Може би си мислите, че един дебел пуловер е достатъчен, за да ви стопли, но всъщност много хора не осъзнават, че най-добрият начин да им е възможно най-топло е, като носят няколко слоя тънки дрехи, а не само една дебела. Пантофите на краката ви също ще ви помогнат да се чувствате по-комфортно и топло.

4. Хранете се правилно

Вашето тяло се нуждае от храна, за да отделя и съхранява топлина. Това, което ядете, може да промени осезаемо как възприемате температурите. Опитайте се да се храните балансирано, с топли вечери и не забравяйте, че топлите напитки също помагат да се стоплите.

5. Упражнения

Малко физически упражнения всеки ден правят чудеса за кръвообращението ви и помагат да се стоплите. Упражненията може да са от всякакъв тип – гимнастика, домакинска работа, фитнес или каквото ви харесва.

Ако седите прекалено дълго на едно място, ще усещате повече студ, така че се старайте да се движите често, през целия ден.

6. Спрете цигарите

Освен забраната за пушене на обществени места, заради която трябва да излизате навън, на студено, за да запалите, има и друга причина да се опитате да откажете цигарите. Пушенето действително забавя кръвообращението ви, така че заради пушенето по-бързо ще ви става студено и по-трудно ще се стопляте.

Ползите от спиране на тютюнопушенето са огромни и настъпват бързо. В рамките само на осем часа след отказването на цигарите, ниват на кислород в кръвта ви се връщат към нормалните и циркулация започва да се подобрява.

7. Поддържайте дома си топъл и през нощта

Много хора пренебрегват отоплението през нощта. Не е нужно да е през цялата нощ, но е добре да настроите отоплението си да се включва през около половин час. Така няма да ви стане студено, а освен това, температурата в стаята няма да падне и няма да се налага на следващия ден да усилвате докрай уредите или отоплението, за да затопляте отново.

8. Затворете добре прозорците

Отоплението на отворени или открехнати прозорци губи смисъл. В много домове има радиатори, разположени под прозореца, така че ако ги отворите, бързо ще загубите много топлина.

Проветрявайте стаята, когато е необходимо, но за няколко минути, без да оставяте отворено в продължение на часове, за да не изстиват стените на дома ви.

9. Поставете топлоизолация

Изолацията е един от най-ефективните начини да направите дома си по-топло и уютно място. Ако нямате възможност за смяна на дограмите на прозорците с по-плътни и за топлоизолация, използвайте стари изпитани методи. Купете си ленти за уплътнение и облепете с тях прозорците и вратите. Така ще губите по-малко топлина и съответно помещението ще се затопля по-лесно.

10. Проверете си бойлера (отоплителния котел)

Ако отоплителният ви котел ( бойлерът) ви е на повече от 10 години, добре е да помислите за подмяна. По закон всички нови бойлери, монтирани в Обединеното кралство, трябва да бъдат енергоспестяващи и кондензни. Те са изключително ефективни и могат да намалят разходите ви за отопление с до 40 % на година, което определено е добра инвестиция.

Категории