Образование

11 начина да спестите пари, ако сте студенти в Обединеното кралство

Когато се замислим, какво реално е нужно на един студент, то по-лесният начин е да се запитаме друго – какво не му е нужно и би било загуба на пари, които както всички знаем повечето студенти нямат. Кои са ненужните неща, които изтъняват допълнително бюджета на студента?

1.      Автомобил.

Може да искате такъв или пък вече да имате, но за съжаление по-удачният вариант е да се отървете от него, за да си спестите много разходи за гориво, по поддръжката, данъци и застраховки и т.н.

2.      Смартфон.

Смартфоните са много разпространение в днешно време и почти всеки има такива. Имат много функции с които да изглеждате по-готини, но замислете се, дали наистина ви е нужен смартфон? Когато си закупите смартфон с план от оператор, минималната такса ще бъде поне 30GBP, а ако си вземете карта на ваучер (Pay-as-you-go) с обикновен мобилен телефон ще плащате до една-трета от тази сума.

3.      Телевизия и лиценз за кабелна.

За съжаление, ако имате телевизор и искате да гледате, ще трябва да платите и лиценз за кабелната. Ако имате интернет и компютър, реално не се нуждаете от телевизия и кабелна, просто може да гледате някои програми онлайн безплатно. Така ще спестите една доста добра сума от лиценза, а именно около 150GBP.

4.      Пътувания.

На всеки от нас в един момент му домъчнява за близките и приятелите, но ако пътувате много често, това ще се окаже един сериозен удар във вашия бюджет. Вашето семейство и приятели няма да избягат и ще са си там по празниците и ваканциите, затова се старайте да ги виждате тогава, а ако ви домъчнее много, може да използвате Skype и да проведете безплатен видео разговор с тях.

5.      Напитки.

Знаем, че да посъветваме един студент да не пие въобще си е абсолютна лудост, но просто се постарайте да не хвърляте големи суми за това. В последно време стана известно така нареченото „подгряване“ в домашни условия, където компания се събира да се почерпи. В този вариант напитките ви излизат доста по-евтино, отколкото навън. След като „загреете“ и излезете на клуб, може да си вземете някаква напитка, но няма да плащате толкова, колкото бихте платили иначе.

6.      Месо.

Месото е по-скъпо от всякога и е добре, ако се храните редовно с месо да се опитате да поспестите от него. Може например вместо да си купите пилешко филе, да си вземете бутчета или крилца и така, ще ви излезе по-евтино, или пък за същите пари ще вземете по-голямо количество.

7.      Учебници.

Това е едно от нещата, които студентите дори и не предполагат, колко могат да им струват. Ако купувате чисто нови учебници, това може много бързо да ви остави на червено. Затова си потърсете учебници втора ръка от интернет или разпитайте в университета в по-горните курсове. Ако намерите учебниците в интернет и ви излиза по-изгодно, може да си ги принтирате или пък да ги преснимате от колега, който си ги е закупил вече.

8.      Супер бърз лаптоп.

Всеки студент в днешно време се нуждае и има лаптоп. Наясно сме, че иска и да е нов, мощен и хубав, за да може като го извади в залата по време на лекции всички да го видят. Но това наистина не е необходимо и в случая, най-обикновен лаптоп би свършил работа, освен ако специалността на студента не изисква работа с мощен компютър и такъв наистина е нужен.

9.      Принтер.

До скоро, принтерът беше от голяма необходимост на един студент. Времената обаче се менят и сега почти навсякъде преподавателите искат от студентите да им пращат курсовите задачи, рефератите и т.н. по електронната поща, вместо да са принтирани на хартиен носител. А ако ви се наложи да принтирате нещо, винаги може да го направите някъде около университета, където извършват такива услуги, ще спестите повече, отколкото ако си закупите принтер.

10.  Членство във фитнес клуба.

Няма спор, че членството във фитнес клубовете за студенти е много по-евтино, отколкото за другите хора, но по-евтино не значи, че това е наистина изгодно. Не казваме, че не трябва да поддържате форма, но има и други начини за това, за които не е необходимо да давате пари, като например тичане, йога в домашна обстановка, плуване, секс и т.н.

11.  Компютърен софтуер.

Ако си мислите, че няма да се дипломирате, ако не сте си закупили най-новият офис пакет на Майкрософт, жестоко се лъжете. Има много безплатни офис пакети, които по нищо не му отстъпват, като повечето са съвместими с офис пакета на Майкрософт и няма да имате проблеми да отваряте файловете.

След като изяснихме тези неща, вижте от какво може да се лишите и да спестите и помнете нещото, което всеки студент рано или късно научава, а именно, че никога не трябва да се плаща за нещо, което може да се намери безплатно.

Категории