Обща информация Пазаруване Семейство

12 мита за храната, които могат да ви струват скъпо

Факт е, че ако сте решили да пестите пари, това може да стане най-вече от разходите, свързани с храната, защото всеки ден пазаруваме и хвърляме пари за това. Статистиката сочи, че едно обикновено семейство с деца, за година изхвърля над 680 паунда под формата на хранителни продукти.

Ако се чудите как е възможно това, просто се замислете, за всяко нещо, което сте изхвърлили само през изминалата седмица – стар хляб, изсъхнали плодове и зеленчуци, недоядени ястия и т.н. – всичко това се събира и за период от една година се получава горепосочената сума, а в някои случаи дори и по-висока.

В днешно време, храната е сравнително скъпа, така че ако сте решили да пестите, може да започнете оттук и то не като се ограничавате и гладувате. Просто като за начало прочетете 12-те мита, които ни окуражават да изхвърляме храна, но разбира се, не са верни.

 • Яйцата не се вмирисват в хладилника

Когато си купите яйца от супермаркета и ги наредите в хладилника, те могат да се вмиришат от по-ароматните ястия и продукти около тях. Това се получава, защото черупката им не е достатъчно плътна, даже напротив, по нея има милиони микроскопични дупки. Така яйцата винаги могат да абсорбират чуждите миризми, а когато ги счупим, те се освобождават и ние си мислим, че са за изхвърляне. Все пак не поемайте подобни рискове, ако яйцата не ви се струват наред, просто ги изхвърлете и другия път се постарайте да ги складирате така, че да не поемат неприятни миризми.

 • Консервираните плодове не са полезни

Още един неверен мит. Независимо дали ядете пресни, обелени, замразени, изсушени, консервирани плодове или дори пиете техния сок, те си запазват витамините и полезните свойства. Същото се отнася и за зеленчуците.

Консервираните и замразените плодове и зеленчуци са по-евтини от пресните, така че можете да започнете със спестяването от тук.

 • Бутилираната вода е по-добра от чешмяната

Водата си е вода, независимо откъде е добита и дали е бутилирана или не. Повечето хора, дори не намират разлика между бутилираната вода и чешмяната.

Е, разбира се, има една голяма разлика, но тя не е във вкуса или качествата на водата, а в цената. Всеки от нас знае, че за бутилираната ще трябва да си платим доста по-скъпо.

 • Яйцата не могат да бъдат замразени

Мястото на яйцата определено не е във фризера, но те определено могат да замръзнат. Можете да замразите яйцата като ги разбиете и оставите във фризера, или като разделите белтъка от жълтъка и ги оставите по отделно.

 • Продуктите с марките на големите супермаркети винаги са по-евтини от останалите

В повечето случаи това наистина е така, но не винаги. Понякога цените на собствените марки на супермаркетите се доближават много до тези на по-качествените марки, така че винаги гледайте внимателно, преди да закупите каквото и да било.

За да пестите, търсете задоволително качество на възможно най-ниски цени и винаги проверявайте за промоции, намаления и т.н.

 • Не можете да замразите месо, след като вече е било размразено

Месото е изключително скъп хранителен продукт, а заради този мит, много хора хвърлят на боклука купища пари.

Ако размразите сурово месо и след това го приготвите, то може да бъде замразено отново след това. Така например, ако решите да си изпечете пиле, след това спокойно можете да замразите повторно остатъците. След това, разбира се, ще трябва да го размразите хубаво и да го стоплите, докато не стане много горещо.

А когато решите да замразите сурово месо, което знаете, че няма да използвате на веднъж, просто го разделете на порции в отделни торбички. Така когато решите да си приготвите от него, няма да го размразявате цялото, а ще си извадите колкото ви е необходимо и другото ще си остане във фризера.

 • Трябва да си плащаме допълнително за някои удобства

Голяма част от нас предпочитат да си закупят полуготови продукти или полуфабрикати, за да си спестим време. Така обаче, плащаме допълнително за удобство, което всъщност не ни е нужно. Например, купуваме бланширани картофи, защото така няма да ни се налага да белим и режем цели картофи, а само ги пускаме във фритюрника и после ги вадим.

За да пестите ефективно, може би ще е добра идея, да започнете да избягвате подобни неща.

 • Някои хранителни продукти, не могат да се замразят

Няма нещо, което да не може да замръзне. Разбира се, оставянето във фризера, може да промени вкуса на някои храни, но това е за предпочитане, отколкото да бъдат изхвърлени. Препоръчително е да не замразявате продукти, които до голяма степен са съставени от вода, защото при замръзването ще се разпаднат. Примери, за такива продукти са ягодите, доматите и др.

 • Замразените продукти могат да стоят във фризера дълго време без да се развалят

Този мит е верен, но трябва да имате предвид, че колкото по-дълго един продукт стои замразен, толкова повече губи от своите качества.

 • Скъпите зърнени храни са по-полезни

В големите супермаркети се среща голям избор от зърнени закуски и храни, като цената на пакет мюсли може да достигне над 5 паунда. Някои хора смятат, че след като една зърнена храна е по-скъпа, тя е по-полезна, което не е вярно. Независимо от цената и марката, мюслито си е мюсли.

Ако обичате да се храните здравословно и всяка сутрин закуската ви включва приемането на зърнени храни, може би ще е добра идея да замените скъпите мюсли с овес, който струва около 1 паунд за килограм.

 • Супермаркетите предлагат най-евтино плодовете и зеленчуците

Лесно е да се предположи, че големите вериги мислят за клиентите и винаги се стараят да осигурят плодове и зеленчуци на най-ниски цени. Това е вярно, но само в някои случаи и то когато става въпрос за други стоки, не и плод и зеленчук.

Всъщност точно в големите вериги супермаркети, вероятността да платите доста повече за любимия си плод или зеленчук, е по-голяма отколкото на другите места.

 • Ястията трябва да са с месо

Голяма част от нас са свикнали във всяко основно ястие да има и месо, но това не е задължително. Има купища вкусни ястия, които не съдържат месо, а приема на повече зеленчуци няма да навреди на никого. Освен това, хората, които се опитват да пестят от храна, може би трябва да намалят приема на месо, защото цената му не е никак ниска.

Категории