Пазаруване

12 начина за спестяване при пазаруване на хранителни стоки

През последните няколко години цените на хранителните стоки се повишиха чувствително, затова е добре да започнете да спестявате когато пазарувате. Старайте се да купувате само стоки, от които наистина имате нужда и заменете по-скъпите неща с по-евтини. Това в никакъв случай не значи, че трябва да започнете да лишавате себе си или семейството си от нещата, които обичат и са им нужни. За да започнете да пестите зависи от това как пазарувате, затова най-добре планирайте предварително какво ще трябва да купите и когато отидете на пазар в супермаркета се опитайте да не се поддавате на изкушаващите промоции. Това обаче съвсем не е достатъчно, ето и подробните 12 начина за спестяване при пазаруване на хранителни стоки:

 • Планирайте добре покупките си.

Това е най-важното за да успеете да намалите разходите си при пазаруване. Ако обичате да пазарувате за седмица напред помислете каква храна можете да приготвите за всеки от дните в седмицата и си запишете нужните продукти за всичко. Когато отидете на пазар вземете само това, което сте си записали. Ако пазарувате ден за ден нещата отново стоят по същия начин – решете какво ще приготвите за себе си и семейството, съставете списък с нужните продукти и когато отидете на пазар се придържайте към него.

 • Придържайте се стриктно към списъка, който сте направили.

Този начин е продължение на първия, защото повечето хора въпреки, че са си направили списък с необходимите им хранителни стоки, все пак често се отклоняват от него и купуват и други неща. Когато видите определена стока и искате да я закупите, но не е в списъка ви, трябва да се замислите дали наистина я искате и ще я изядете ли след като я купите. Старайте се да не се поддавате на импулсите си и се придържайте към предварително съставяния списък с продукти.

 • Сравнявайте цените.

Старайте се да не се ограничавате като пазарувате само в един супермаркет. Посетете няколко и сравнете цените на стоките, които купувате най-често и разбира се, пазарувайте там където е най-изгодно. Ако нямате време да правите обиколка по магазините може да използвате някой уеб сайт за сравнение, като например MySupermarket.com.

 • Използвайте планове и рецепти от сайтовете на супермаркетите.

Някои вериги супермаркети предлагат на клиентите си планове и рецепти за хранене. Можете да проверите дали вашият супермаркет има такива на уеб сайта си.

 • Не изхвърляйте продукти в срок на годност.

Понякога на опаковките на определени хранителни продукти има дата, която не показва кога изтича срокът на годност на стоката, ами просто указва до кога тя трябва да се продава в магазините, за да е във възможно най-добро качество за клиента. Тази дата се изписва като „Sell by” или „Продайте преди“. Много хора се объркват от това и изхвърлят стоки, които са в годни за употреба. Датата със срока на годност върху хранителните стоки се отбелязва с „Use by” или в превод „Използвайте преди“.

 • Купувайте по-малки разфасовки месо и риба.

Повечето хора ядат често охладено или замразено месо и риба, но купуват големи разфасовки и след това изхвърлят част от него. Супермаркетите пакетират тези стоки така, че да са в големи разфасовки, но на вас нищо не ви пречи да потърсите по-малка или да отидете в магазин за месо или риба и да ви дадат точно толкова колкото вие искате.

 • Пазарувайте в местните магазинчета.

Както споменахте от горе, винаги е добре да пазарувате в квартални магазинчета за хранителни стоки, месо и риба. Там стоките винаги ще са по-пресни, а освен това и по-евтини. Когато пазарувате често на подобни места ще се опознаете и сприятелите с магазинерите, а това също има своите предимства.

 • Хранете се със зеленчуци.

Дори и да не обичате да ядете зеленчуци, винаги е добре да разнообразявате. Освен, че са полезни, зеленчуците са един добър начин да спестите при пазар. Това съвсем не значи, че трябва да не ядете месо, просто яжте равни порции месо и зеленчуци и ще забележите колко здравословно е това и колко добре се отразява на бюджета ви.

 • Купувайте хранителни стоки според сезона.

Да си купите ягоди през декември не е особено добра идея и със сигурност е по-добре да го направите през юни. Освен, че ще платите много повече за тези ягоди, те няма да са особено вкусни. Винаги се старайте да купувате храни, плодове и зеленчуци според сезона.

 • Избягвайте привлекателните промоции.

Не се подвеждайте по промоции от типа „купете 2 – вземете 3“, „намалено с 50%“ и т.н. Тези оферти може да ви изглеждат добри и примамливи, но всъщност не е така. Единствено може да си вземете стока на промоция, само когато така или иначе сте дошли за да си я закупите. Тогава може и да имате полза от подобна промоция, но във всички други случаи избягвайте тези оферти.

 • Не пазарувайте готови храни и полуфабрикати.

Когато си приготвяте сами храната е по-здравословно, защото знаете, какво сте сложили вътре и най-важното, а именно, че е прясна. Затова избягвайте да купувате готови храни и полуфабрикати, освен, че са по-скъпи, те са и особено вредни за здравето защото имат всякакви консерванти.

 • Гответе разумно.

Винаги гответе разумно. Старайте се да слагате повече зеленчуци, вместо месо. Използвайте сухи подправки, вместо пресни. Гответе с олио вместо със зехтин и т.н. Просто се постарайте да се замислите как да приготвите едно ястие, така, че да стане вкусно, но и да не ви излезе прекалено скъпо.

Категории