Обща информация Почивки и ваканции в страната и чужбина

12 неща, които не знаете за хотелите

Като всеки друг бизнес и хотелиерството има своите малки тайни, както мръсни така и сладки. Познаването на някои от тях може да промени почивката ви и престоя в хотела.  Рецепционисти, камериерки и дори хотелиери разкриват 12 неща, които хората не знаят за хотелите.

 • Не е нужно да плащате за минибара

Ако решите да посегнете към десертите или питиетата в минибара, не е нужно да плащате безумно високата им цена. Това може да стане ако в хладилника няма сензор, защото това значи, че няма контрол върху зареждането и то става евентуално чак по някое време на другия ден, когато някой почасов работник с количка започне да обикаля и зарежда стаите. В много случаи тези работници не си вършат работата както трябва и не забелязват липсите или просто смятат, че не са заредили минибара преди да се настаните в стаята.

 • Може да не плащате за свалените филми

В повечето хотели гостите имат възможността да си свалят и гледат филм по избор, за което си плащат, разбира се. Обаче никой все още не е открил начин за контрол върху тази услуга и вие можете да се възползвате от това. Просто изгледайте най-спокойно избрания филм и след това се обадете на рецепция, за да се оплачете, че филмът не се е свалил докрай или не се е пуснал. Ето, че сте изгледали любим филм и то съвсем безплатно.

 • Възможно е да избегнете плащането на такса за анулиране и промяна на резервация

Голяма част от хотелите таксуват допълнително гостите, когато са направили резервация, но в последния момент решават да я отменят или отложат. За да избегнете плащането на подобна такса, просто се обадете до рецепцията на хотела и много убедително им кажете, че бизнес срещата ви, за която е трябвало да отседнете при тях е отменена или отложена и попитайте дали е възможно да я променят. Изтърканите  истории за закъснял полет, че сте се разболели и т.н. няма да ви помогнат.

 • Можете да получите по-ниска цена за резервацията си

Когато искате да направите резервация в избран хотел, винаги е по-добре да го правите по телефона, а не през някой уебсайт. Така в повечето случаи ще получите по-ниска цена, защото хотелите плащат комисионна на тези сайтове-посредници, която в някои случаи достига до 25%. Преценете дали искате да платите повече за посредник или предпочитате да спестите пари и да платите по-малко.

 • Винаги има възможност да ви настанят в по-хубава стая

Ако стаята, в която ви настанят не ви харесва, винаги има възможност да ви се даде по-добра. Не се отчайвайте, след като попитате на рецепцията дали е възможно да ви дадат друга стая и оттам ви кажат, че всички стаи са еднакви или че няма други свободни стаи, защото това е заучен отговор. Една двуцифрена банкнота, подадена леко към рецепциониста може веднага да промени отговора му и бързо ще получите много по-хубава стая, а този жест ще ви направи приоритетна личност в очите на рецепциониста.

 • Стаята ви може да бъде почистена по-старателно

Ако не сте доволни от това как камериерките почистват стаята ви или просто искате всичко да е абсолютно чисто, винаги оставяйте бакшиш за тях на леглото. Не е нужно да слагате много пари, в повечето случаи няколко монети вършат работа. Това е достатъчен стимул, който да накара камериерките да отделят повече време и внимание върху почистването на стаята ви.

Ето и няколко по-неприятни факта:

 • Хигиената по стаите почти никога не е на ниво

Независимо в какъв хотел се намирате – евтин или скъп, хигиената по стаите почти никога не е на ниво. Колкото и да се стараят да почистят и оправят всичко, камериерките имат ужасно много работа и задължения и просто не могат да смогнат. Най-често допусканите пропуски на камериерките са, че не сменят завивките, не преглеждат за дървеници и други насекоми и не мият чашите в банята.

 • Избягвайте да се заяждате и да дразните персонала в хотела

Винаги се старайте да останете спокойни и не се заяждайте с персонала, особено с камериерките и рецепционистите. Ако решат, винаги могат да ви го върнат по особено неприятни и законни начини.

 • Големите хотели и честите телефонни повиквания

Ако сте отседнали в голям хотел и телефона в стаята ви звъни прекалено често, това е защото номерът на стаята ви отговаря на телефонния код на града, в който се намирате. Когато другите гости на хотела искат да наберат някого, те набират кода на града, но забравят да наберат бутона за получаване на външна линия и винаги звънят във вашата стая.

 • Ако сте резервирали стая само за една вечер, може да се окажете неприятно изненадани

Повечето хотели правят резервации за 110% от легловата си база, защото се презастраховат и разчитат, че ще има отменени резервации в последния момент. Обаче понякога това не е така и нямат достатъчно място да настанят всички гости. Затова не се учудвайте ако  сте си резервирали стая за една вечер и от хотела ви предложат да ви преместят в друг. Както се досещате причината за това е именно тази, която споменахме по-горе. Разбира се, ако ви преместят, ще платят нощувката ви и вероятно ще ви дадат малка сума като компенсация, но все пак е неприятно да ви изненадат по подобен начин.

 •  Никога не поръчвайте варени ястия в ресторанта на хотела

Не правете грешката да си поръчвате варено ястие в хотелския ресторант, защото най-вероятно ще ви сервират останала от предния ден храна в приемлив вид. Разбира се, вие няма как да го разберете докато сами не опитате ястието, затова по-добре хапнете нещо друго.

 • На тръгване от хотела…

Никога не забравяйте, че във всеки хотел са на ясно, че на тръгване ще си приберете в куфара сапунчета, шампоани, хавлии и т.н. Именно за това те ги брандират.

Категории