Други Обща информация

16 известни лога със скрито значение, за което не сме предполагали

Оказва се, че някои от най-популярните лога на световни марки са специално изработени така, за да показват нещо повече от простичка красота. Всъщност, в много случаи всяка линия, извивка и цвят имат свое скрито значение.

Представяме ви 16 известни лога със скрито значение, за което повечето от нас не са и предполагали.

 

Хюндай

Много хора смятат, че логото на южнокорейският конгломерат Хюндай е просто първата буква от английското му име Hyundai или „Н“. Всъщност буквата „Н“ символизира двама души (клиент и представител на фирмата), които си стискат ръцете.

 

Адидас

Името Адидас произлиза от имената на създателя на компанията – Адолф Даслер. През годините логото на компанията се променя, но винаги съдържа трите ивици. Към момента то е три ивици, наклонени под ъгъл, които заедно образуват триъгълник. Това представлява стилизирана планина, символизираща предизвикателствата, които трябва да преодолеят всички спортисти.

 

Епъл

Роб Янов е дизайнерът, който създава известното лого на компанията Епъл с отхапаната ябълка. Той обяснява как му е хрумнала тази идея: „Купих си торба с ябълки, сложих ги в една купа и прекарах една седмица в рисуване, като се опитвах да опростя изображението. Да отхапя от едната ябълка бе част от експеримента и съвсем случайно осъзнах, че думата хапка (на английски ‘bite’ – байт), звучи съвсем като компютърният термин байт (английски ‘byte’).

 

Сони Вайо

Първите две букви от логото на Сони Вайо създават вълна, която символизира аналоговия сигнал, а последните две букви са сходни с цифрите 1 и 0 – символите за дигитален сигнал.

 

Амазон

На пръв поглед логото на Амазон не е нищо особено. Но е изработено според философията на компанията. Оранжевата стрелка е подобна на усмивка, защото компанията иска клиентите й да са винаги доволни. Стрелката е разпъната между буквите „А“ и „З“, като подсказка, че компанията продава абсолютно всякакви стоки от А до Я (в англ. азбука от A до Z).

 

Баскин Робинс

Оцветената в розово част на логото „БР“ образува числото 31 – това е броят на различните вкусове сладоледи, които компанията продава.

 

Тойота

Много хора сравняват логото на японския автомобилен производител с изображението на каубой, който носи традиционна шапка. Всъщност то представлява стилизирано изображение на дупката на игла, с конец преминаващ през нея. Това е намек за миналото на компанията, която е произвеждала тъкачни машини. Отделните части на логото също така показват буквите от името на компанията.

 

Континентал

Известният производител на гуми Континентал има лого, чиито първи две букви представляват автомобилно колело.

 

Формула 1

Ако се загледате внимателно в бялото простраство между буквата „Ф“ и червените ивици в логото на Формула 1, ще видите цифрата 1. Червените ивици в логото също са предназначени графично да изобразят скоростта, постигана от болидите във Формула 1.

 

Пинтерест

Логото на популярния интернет сайт, който се използва за колекциониране на различни изображения, показва изображението на топлийка, скрито в първата буква, с която “забождаме” картинките към нашата “дъска” в сайта.

 

Бийтс

Бийтс е американски производител на аудио оборудване и има лого, в което буквата „Б“ изглежда като човек, който носи слушалки.

 

Тоблерон

Известната швейцарска компания за шоколад включва силует на мечка в своето лого, защото градът, в който се намира – Берн, понякога е наричан ‘градът на мечките’.

 

БМВ

Често се смята, че централната част на логото на БМВ символизира въртящите се самолетни витла, заради историята на компанията в авиационната технология. Всъщност това е просто част от флага на Бавария, провинцията на Германия, откъдето произхожда компанията.

 

Ел Джи

Логото на южнокорейската компания за електроника е стилизирано изображение на човешко лице. Според компанията, това символизира стремежа й да поддържа обикновена човешка връзка с клиентите.

 

Евърноут

Слоновете са известни с това, че имат забележителна памет, както и способност да запомнят лица и събития. Поради тази причина приложението за бележки и записки Евърноут използва това животно за логото си. По-нататък, краят на ухото на слона е прегънат – така, както хората често прегъват страницата на книгата, за да отбележат докъде са стигнали.

 

Кока-Кола

Световноизвестната компания има лого, в което има пространство между буквите „О“ и „Л“, където ясно се вижда флага на Дания. Това е чисто съвпадение, но въпреки това компанията го използва като част от маркетинговата си стратегия в скандинавските страни.

Категории