Обща информация

20 начина за приповдигане на настроението

С отминаването на лятото, някои хора просто губят настроение и не изглеждат щастливи, независимо от това какво се случва около тях. Това може да се дължи на потискащото есенно време, на мисълта за приближаващата зима, на носталгия по лятото и т.н. Факт е, че всеки от тях си има своите причини, затова ако и вие сте сред тези хора или около вас има човек, който ви изглежда нещастен, можете да прочетете 20-те начина, които ще ви предложим, за приповдигане на настроението.

1.     Купете си билети за театър, не обувки

Психолози от университета в Сан Франциско са установили, че преживяванията ни правят по-щастливи отколкото вещите. Затова следващия път може да си купите билети за театър или кино, вместо дрехи и обувки.

2.     Прочетете книгата “Cider with Rosie”

В книгата “Cider with Rosie” се разказва за детството на автора й – Laurie Leе. Сочена е за една от най-приповдигащите духа и настроението книги, писани някога. Експертите я препоръчват на хората, които постоянно са под стрес или депресия.

3.     Излезте една вечер с приятели

Организирайте се с ваши приятели и излезте заедно навън. Ако излизате често и посещавате едни и същи места, като например кафенета и ресторанти, може да разнообразите.

4.     Добавете и 30 секунден спринт в края на разходката си

Голяма част от хората обичат да разпускат като излязат навън, за да се разходят, потичат, карат колело и т.н. За да се разтоварите още повече и да повдигнете настроението си, просто добавете не повече от 30 секунди бързо тичане накрая, преди да се приберете.

5.     Изпийте чаша бананов чай

Учени от Тайван са открили, че банановият чай спомага за отделянето на повече серотонин в организма, а това е хормонът на щастието, така че той никога няма да е ни е излишен. За да си направите бананов чай, просто стоплете малко вода, пуснете в нея кората от един банан и оставете около 15 минути. След това оставете напитката да се охлади и си налейте от нея.

6.     Изключете телевизора

Според учени от университета в Мериленд, нещастните хора гледат 20% повече телевизия от останалите. Четенето от друга страна е нещо, което прави хората по-щастливи.

7.     Проверете наличността в банковата ви сметка

Факт е, че парите не могат да ни направят щастливи, но определено могат да приповдигнат духа ни, поне според проучване на застрахователя Aviva.

8.     Подарете (си) букет цветя

Учени от Ню Джърси твърдят, че един букет с цветя може да приповдигне настроението на човек.

9.     Приемайте по лъжица масло от черен дроб на треска

Според норвежки учени, една лъжица масло от черен дроб на треска дневно, може да намали риска от депресия с 30%. Те смятат, че този ефект се постига от мастната киселина Omega-3.

10.  Извършете добро дело

Какъв по-добър начин да приповдигнете настроението си от това да извършите нещо добро. Помогнете на някого, положете доброволен труд, правете добрини без да очаквате и искате нищо в замяна.

11.  Попейте си

Слушането на любимата ви музика определено може да ви оправи настроението, но ако си попеете в това време ще ви се отрази още по-добре.

12.  Хапнете си тъмен шоколад

Натуралният шоколад може да ви накара да се чувствате много по-добре. Това се дължи на един от естествените химикали, който се съдържа в какаото – фенилетиламин. Според учени, той създава чувство за щастие и еуфория, подобно на чувството когато човек е влюбен.

13.  Рисувайте

Вземете в ръка молив или четка и започнете да рисувате. По данни от скорошно проучване, рисуването подобрява настроението, а 81% от участниците в него твърдят, че са придобили повече увереност чрез изкуството.

14.  Научете повече за своя род

Според студентско проучване, хората, които знаят своите корени и познават рода си се чувстват по-щастливи от останалите.

15.  Намирайте време за любимата си музика

През годините са правени множество проучвания, всички от които показват, че любимата ни музика приповдига духа и настроението ни. Затова винаги се старайте да намирате по малко време за любимите си песни.

16.  Храната също оказва своето влияние

Според испански учени, средиземноморската храна може да приповдигне настроението и да намали риска от депресия с 30%. Това отново се дължи на мастната киселина Omega-3, която се намира в рибата.

Зърнените храни съдържат сложни въглехидрати, които пък увеличават нивото на серотонин в мозъка, което ни прави по-щастливи.

17.  Използвайте сетивата си

Научете се да използвате сетивата си и да релаксирате по този начин. Излезте навън в топъл ден с приятен бриз, затворете очи и усетете лекия полъх на вятъра.

18.  Усмихвайте се, дори и да не ви е до това

Според американски учени, дори фалшивата усмивка може да ви накара да се чувствате по-добре и да приповдигне настроението ви.

19.  Дарете кръв

Само 4% от хората даряват кръв, а останалите 96% се надяват да има кръв за тях, ако стане нещо и се наложи кръвопреливане. Ако сте здрави и на възраст между 17 и 65 години, можете да дарите кръв и с това да спасите човешки живот. Как ще се почувствате от това? Ако искате да дарите кръв, може да посетите уебсайта www.blood.co.uk или да се обадите на номер 0300 123 2323.

20.  Правете упражнения и спортувайте

Според проучвания, ако се мотивирате и си поставите определена цел, спортувате и правите упражнения, ще се чувствате много по-щастливи и ще имате настроение.

Категории