Шофиране

40 съвета за намаляване на разходите по личния ви автомобил (първа част)

Годишните разходи за един автомобил лесно могат да достигнат до 1000 паунда и дори повече. Застраховките, ремонтите, горивото и платените паркинги спомагат за бързото натрупване на тази сума. Все пак можете да намалите разходите, стига да следвате някои от съветите, които ще ви представим.

1. Не си мислете, че застраховката за трета страна (third party cover) е най-изгодният вариант.

Минималното ниво на покритие, което трябва да има автомобилната ви застраховка, за да шофирате законно е известно като застраховка за трета страна (third party insurance).

Този  вид застраховка покрива всякакви щети върху другото превозно средство, чийто водач е станал участник в произшествие с вас. Тя също така предпазва пътниците в колата и останалите хора, но не покрива щети при пожар или кражба.

Странното е, че пълните застрахователни полици покриват щетите по всички превозни средства и в някои случаи могат да се окажат по-евтини.

Винаги проверявайте полицата си, така че да знаете точно какво покритие има тя в случай на иск.

2. Спечелете до 3% кешбек всеки път когато зареждате гориво.

Налице са възможности за спестяване от разходите за гориво. Просто подходете по правилния начин. Картите Cashback възвръщат определени проценти от похарчената сума. С помощта на 3% кешбек карта при разход 50 паунда седмично за гориво ще харчите по 80 паунда по-малко на година.

3. Проверете кога изтича валидността на шофьорската ви книжка, за да избегнете риска да получите глоба до 1000 паунда.

Съгласно новата система шофьорските книжки трябва да се сменят на всеки 10 години. Много шофьори забравят да проверят срока за изтичане на книжката им. Проверете вашата още сега. Ако книжката ви вече не е валидна се постарайте да я подновите възможно най-скоро.

Можете да си спестите глоба на стойност до 1000 паунда, докато подновяването ще ви струва само  20 паунда.

4. Използвайте по-малки центрове за технически прегледи (MOT Centres), за да спестите пари.

Редовният технически преглед (MOT) е задължителен за всяко превозно средство. Ако минете на такъв в някой по-малък център, вероятността да ви излезе по-евтино е много голяма. Таксата за преглед е фиксирана, но ако ви се налага да направите някакъв ремонт на автомобила си, той ще струва по-малко. А и вероятността да минете с някоя незначителна неизправност се повишава.

5. Не зареждайте скъпи горива на стандартни автомобили.

Много бензиностанции продават скъпи горива, които повишават мощността на автомобилите и т.н. Реално при повечето стандартни автомобили няма смисъл от такива горива, затова ако искате да пестите, най-добре не зареждайте такива супер горива, освен ако не сте със спортен или много нов автомобил.

Маслото за двигател с добро качество спомага двигателя на колата да работи добре по-дълго и да даде по-добър разход на гориво, така че си струва да се използва препоръчаният тип моторно масло за вашата кола, ако имате тази възможност.

6. Младите шофьори да избягват разходите за застраховка със специални полици (insurance with specialist policies).

Намирането на достъпна автомобилна застраховка за младите шофьори може да бъде кошмар – средната цена за една година за лица между 17 и 22 години е около 1211 паунда. Начинаещите шофьори често добавят родител или приятел към автомобилната застраховка като допълнителен шофьор, което е добър вариант за намаляване на цената на полицата.

7. Пазарете се когато подновявате застраховката си.

При изтичане на застраховката не бързайте да приемате цената за подновяване, която ви казват, че трябва да платите. Много фирми завишават цените за нови или по-рискови клиенти, но успеваемостта за намаляване на сумата при пазарлък е огромна.

8. Спестете до 30% от горивото като промените навиците си при шофиране.

Възможно е да карате на същото разстояние и за същото време, но да използвате много по-малко гориво. За целта:

  • Ускорявайте постепенно, без да форсирате излишно автомобила . Така ще стигнете до същото място за същото време, но използвайки по-малко гориво. Както гласи общото правило, старайте се да държите мотора на около 3000 оборота.
  • Шофирайте на правилната предавка. Винаги карайте на най-високата предавка, на която е възможно, без да натоварвате двигателя.
  • Използвайте инерцията, вместо да давате газ, а след това да натискате спирачка.
  • Бъдете осведомени и по-бдителни. Следете пътната си позиция, тя е от изключителна важност

9. Минете на предварителен технически преглед (MOT).

Ако минете на проверка предварително, може би сами ще успеете да отстраните неизправностите по автомобила си, или поне ще имате време да намерите професионални услуги на по-ниска цена.

10. Около 50% от хората, които обжалват получените несправедливи глоби за паркиране, печелят.

Ако мислите, че глобата ви за паркиране е несправедлива, не се колебайте да обжалвате. Повече от половината от обжалванията завършват с успех.

11. Автомобилната застраховка е задължителна – дори и ако не шофирате.

Често срещано погрешно схващане е, че колите не се нуждаят от застраховка, когато не се карат. В действителност обаче колата трябва да е застрахована, освен ако не е спряна от движение.

Ако сте без валидна застраховка, вероятността да ви глобят е голяма, а глобата е значително по-висока от цената на застраховката.

12. Използвайте сайтове за сравнение на цените на застраховките, за да изберете най-изгодната оферта.

Това е най-бързият и лесен начин да сравните предлаганото от възможно най-много компании и брокери. Така ще успеете да подберете желаната от вас автомобилна застраховка на възможно най-добра цена.

13. Шофирате само от време на време? Помислете за автомобилните клубове (car clubs).

Това е икономически ефективен начин за шофиране чрез премахване на разходите за застраховка и за поддръжка. Цената за наемане на автомобил обаче също не е ниска, така че вариантът е добър, само ако ще ви трябва кола рядко и за сравнително кратки разстояния. Внимателно обмислете струва ли си във вашия случай и кое би било по-изгодно

14. Валидна ли е британската ви шофьорска книжка при пътуване в чужбина?

Британското свидетелство за управление на МПС е валидно в целия ЕС, но ако планирате пътуване до по-далеч, проверете дали няма ви трябва Международно шофьорско разрешително (International Driving Permit) .

IDP се изисква за около 140 страни, включително САЩ , Тайланд и Индия. Ако карате без такова, рискувате да имате неприятности с властите и глоби.

15. Намалете разходите за гориво.

Горивото е един от основните автомобилни разходи. Основната поддръжка на автомобила обаче може да ви помогне да го намалите:

  • Дръжте гумите добре напомпани;
  • Премахнете излишните тежести от автомобила си;
  • Изключвайте климатика при по-ниски скорости;
  • По-добре шофирайте с отворени прозорци, когато е възможно, отколкото да използвате климатик;
  • Зареждайте редовно колата си с по-малко гориво. Така ще изразходва по-малко (заради по-малката тежест в резервоара).

16. Възползвайте се от промоции на бензиностанциите.

Често по бензиностанции има промоции на гориво. Разбира се, винаги първо проверявайте изгодни ли са наистина. Ако се възползвате от добри промоции, може да направите доста прилични икономии.

Отстъпките на бензиностанциите обикновено се правят, ако заредите гориво за определена сума. Тогава се намалява цената за литър.

17. Поправяйте автомобила си сами или си носете ваши части в сервиза.

Ако автомобилът ви се повреди и имате подходящите части, може да успеете да го поправите сами. Така ще спестите разходите за ремонт. Ако пък не можете да се справите, попитайте в автосервиза да извършат само ремонта, с ваши части. Цената, на която ще ги купите от магазин, обикновено е по-ниска от тази, на която ще ви ги таксуват в сервиза.

18. Добавете втори шофьор (second driver) към застраховката ви, за да намалите разходите по нея.

Добавянето на втори шофьор, особено такъв, който е по-опитен и в по-ниска категория на риск, може да помогне за намаляване на разходите за застраховка.

19. Старайте се да избягвате глобите за паркиране.

Глобите за паркиране са доста високи. Затова винаги следете пътни знаци и указания.

20. Намерете най-евтините бензиностанции.

Използвайте напълно безплатно сайтът www.PetrolPrices.com , за да намерите най-евтиния бензин, дизелово гориво или газ близо до вас. След като се регистрирате , въведете пощенския код на местонахождението ви и ще получите най-ниските цени на търсеното гориво във вашия район.

Втора част 

Категории