Обща информация

Девет начина да задържим Фейсбук постовете си най-отгоре в новините

Фейсбук има метод, който определя кои от постовете са важни. Напоследък бяха направени серия от промени в алгоритъма, който определя видимостта на постовете и показването им в новините на отделните потребители. Социалната мрежа, чрез институционализирането на серия от правила, всъщност подтиква те да бъдат нарушени или поне заобиколени. Тук сме подбрали 9 начина, които да ви помогнат да задържите постовете си видими за повече хора, т.е. като стоят най-отгоре в новините им.

1.Поздравления – Фейсбук харесва големите събития, като годишнини, промени в кариерата, раждане на бебе и др. Начина, по който ФБ го вижда, е че хората харесват този вид постове. Това позволява на потребителя, който оповестява такова събитие да го сподели с другите, които се радват заедно с него, виждайки поста му. Това прави даденият пост по-важен и за постващия, и за останалите потребители. Ако чествате нещо или някого по някакъв начин, това със сигурност ще направи поста ви видим за всички.

2.Избягвайте да молите приятели да „харесват“, „споделят“ или „коментират“ ваш пост. През август 2015 беше въведен нов алгоритъм, който отсява „спамовите“ постове, автоматично намаля видимостта на постове на потребители, които молят другите за „харесване“ и „споделяне“. Такова нещо освен това ви прави да изглеждате отчаян за внимание, което само по себе си изглежда не добре.

3.Постове, които са харесани и споделени – тези постове, които са харесани и споделени без да е помолено за това, само от няколко човека, може да излизат дори и по няколко пъти в новините.

4.Използвайте налагащи се теми – това е точно обратното на това да предизвикате Фейсбук популярност по естествен начин. Но Фейсбук наистина иска това да бъде един от начините, определящи видимостта на новините. Добавяйки информация относно такива теми може да бъде един от добрите начини да държите постовете си видими. Но все пак не всеки вижда едни и същи налагащи се теми. Тези, които се интересуват от готварство, например, виждат повече новини относно това, докато някой, който се интересува от разходки в планината, би виждал новини, свързани с разходките на открито. Така че опитайте да поствате неща, които са възможно по-интересни за по-голяма група от хора.

5.Използвайте много линкове – алгоритъмът във ФБ възприема постовете с много линкове към различни страници в интернет за индикиращи за някой, който споделя новини относно настоящи теми. Когато пускате нов пост, позволете на ФБ да превърне вашия линк в „привю“, което става автоматично, когато копирате и поставяте адреса на дадената страница в поста си.

6.Избягвайте да използвате негативен изказ – проучване във ФБ показва, че потребителите споделят много повече положителните постове. В момента Фейсбук  игнорира много повече негативните постове.

7.Включване на много снимки в поста ви – според Фейсбук – това са снимки на вашата настояща почивка или събитие, важно за вас, така че ги слага най-горе в новините на вашите приятели.

8.Време на постване – опитайте се да споделяте вашите преживявания и събития между 8 сутринта и 9 вечерта. Повечето хора са активни в този период, с пиков преглед на Фейсбук – 9 сутринта – когато хората пристигнат на работа, 12 по обед – т.е. време за обяд или ФБ време, в 5 следобед и 9 вечерта, преди да се приготвят за лягане. Съботите са също популярно време за Фейсбук.

9.Използвайте Фейсбук или го изгубвате – Фейсбук дава на потребителите повече видимост, ако те използват социалната мрежа по-често, за разлика от хората, които го използват по-рядко. Така че ако искате да сте по-видими, поствайте новини поне един или два пъти на ден.

Категории