Пазаруване

Повече от 30 съвета за пазаруване в Ebay (втора част)

eBay е гигантски пазар с милиони стоки. Повечето хора само наддават, но има различни скрити инструменти и трикове, които могат да ви помогнат да направите страхотни сделки.

  • Подобрете уменията си за търсене

Продавачите понякога описват продуктите по различни начини и затова по-резултатно е да накарате eBay да търси по няколко думи наведнъж. Поставете скоби в началото и напишете различни фрази в кавички, разделени със запетаи, примерно: „шкаф”, „лавица за книги”, „тоалетка”… и сайтът ще ви покаже обяви, които съдържат тези думи.

  • Предложете малко по-висока цена при наддаване

Когато наддавате, вие въвеждате „максимална сума” и eBay автоматично наддава от ваше име до достигане на лимита. Не въвеждайте кръгла сума. Например, ако кутия Downton Abbey в момента се продава за 7 лири, а най-високата сума, която сте склонни да платите, е 17 лири, въведете максимална сума от 17.07 лири. Ако някой се опита да даде по-висока сума от вас и предложи 17 лири, ще получи известие, че има по-висока предложена цена. eBay ще отчете вашето наддаване като по-високо, въпреки че сумата е само със 7 пенса по-голяма. Добре е да сте запознати с размера на стъпките за наддаване. Той може да варира от 5 пенса до 100 лири в зависимост от настоящата цена.

За повече информация: http://pages.ebay.co.uk/help/buy/bid-increments.html

  • Проверете дали наддавате за реален продукт

Понякога мислите, че наддавате за стока в eBay, а всъщност това е линк към друг сайт, който продава продукта. Например, много бързо след логване в eBay можете да намерите линк за разпродажба на лаптопи за 200 лири, но информацията, написана с дребен шрифт, показва, че всъщност се продава кутия. Винаги четете внимателно цялото описание, преди да наддавате. Много често уловката е скрита в края на текста, което е опит на продавача да се защити от връщане.

  • Какво се случва, ако има резерв?

Понякога продавачите обявяват стоки на възможно най-ниска цена, но поставят „резерв” – скрита минимална цена. При тези обяви има информация, че „резервът все още не е достигнат”. Продавачите се надяват, че ниската цена ще привлече купувачи, но не искат да продадат стоката на тази цена. Няма смисъл да питате какъв е размерът на резерва. Ако наддадете и максималната ви сума отговаря на резерва, eBay автоматично ще увеличи вашата оферта до сумата на резерва и другите купувачи ще трябва да предложат по-висока сума.

  • Намерете евтини продукти с фиксирана цена

Благодарение на популярността на eBay при много търгове се разгарят истински войни. Затова, вместо да търсите аукциони, пробвайте да потърсите продукти, които не се продават на търг. Често пъти търговците не разбират, че предлагат наистина добра стока, и пускат обяви с фиксирани цени, които са под пазарната стойност на продукта. Подобни продукти се купуват много бързо. Номерът е да изберете категория, да оставите само стоките с фиксирани цени (сивата лента вляво) и да сортирате резултатите по „Време: нови обяви”. Разгледайте обявите и е възможно да попаднете на евтин продукт.

  • Винаги спазвайте 45-дневния срок за оплаквания

Запомнете това число – 45. Според Програмата на eBay за защита на купувачите, това е броят на дните, в които можете да направите оплакване, ако не сте доволни от направена-та покупка.

  • Плащайте с PayPal

Избягвайте да пращате чекове и никога не използвайте парични ордери. Използвайте онлайн разплащателната система на eBay – PayPal, чрез която драстично намалявате риска измамници да изчезнат с парите ви. Плащането през PayPal е по-скъпо от плащане с чек, но ви осигурява защита по Програмата на eBay за защита на купувачите. Ако даден продукт е дефектен, имитация или не съществува, има голяма вероятност да получите парите си обратно.

  • Не сте спечелили търг? Не губете надежда

Няколко пенса не са ви достигнали, за да спечелите търг? Не губете надежда. Понякога сделките пропадат, когато купувачите променят решението си. Затова изпратете дружелюбно съобщение, като например: „Здравейте, отдавна търся това лимитирано издание на играта Call of Duty, но не успях да спечеля търга. Моля, уведомете ме, ако сделката не се осъществи.” Възможно е продавачите да ви изпратят нова оферта, която се предлага на купувачи с неуспели оферти в случай, че победителят не плати. Ако забравите да направите наддаване, а продуктът все още не е продаден, помолете продавачът да пусне нова обява с фиксирана цена.

  • Помислете добре, преди да оставите отрицателна оценка

Разбира се, голяма част от отрицателните оценки са оправдани. И все пак, не оставяйте отрицателна или неутрална оценка, без да сте опитали да решите проблема с продавача. Повечето търговци са честни хора, които ще се опитат да помогнат. Имайте предвид, че другите потребители могат да видят оценката, която сте оставили, а някои продавачи стигат до там, че блокират купувачи, които няколко пъти оставят лоша оценка.

  • Наблюдавайте!

Ако искате да наблюдавате даден предмет, без да наддавате за него, еBay позволява да добавяте продукти в „списък с наблюдавани стоки”, така че можете да бъдете спокойни, че 36 часа преди края на търга ще получите напомняне по имейл. Необходимо е само да натиснете линка „добави към списъка с наблюдавани”.

  • Не правете частни сделки

Възможно е продавачите да ви предложат сделка на по-ниска цена извън eBay. Но при подобни покупки вие имате по-малка защита, ако нещата се объркат. Много често продавачите казват „свържете се с мен, преди да наддавате” и искат паричен превод. Тази тактика се използва от измамници, които крадат eBay акаунти. Трябва да сте внимателни, ако продавачът поиска незабавен паричен превод чрез Western Union или MoneyGram. Незабавните парични преводи не могат да бъдат проследени и затова са много популярни сред измамниците.

  • Плащанията през PayPal не попадат под защитата на параграф 75

Според Параграф 75 банката, издала кредитна карта, с която сте закупили или частично сте платили продукт на стойност от 100 до 30,000 паунда, носи отговорност за цялата сума. Така, ако има някакъв проблем с продукта, можете да си върнете парите обратно. Но защитата по този закон не важи при плащане с кредитна карта през PayPal. От техническа гледна точка вие не използвате картата, за да платите стоката или услугата, а използвате профил в PayPal. Въпреки това вие сте все пак защитени от програмите за защита на купувачите на eBay и PayPal, но е добре да обмислите добре покупка, ако стоката струва хиляди лири.

  • Пробвайте късмета си в сайтове за обяви

Един от най-големите местни сайтове за обяви е Gumtree, който покрива 50 големи градове във Великобритания и продава всичко – от велосипеди до легла. Интересен факт е, че собственик на Gumtree е eBay, който е закупил конкуриращия го сайт през 2005. За щастие, придобиването му не е оказало влияние върху безплатните обяви и сделки. Можете да пробвате също Preloved, Loot, както и местните вестници.

  • Разгледайте и други аукционни сайтове

eBay наистина е водещ сайт, но eBid и CQout* също са доста големи аукционни сайтове. Те имат по-ниски такси за продавачите в сравнение с eBay, затова са често предпочитани.

  • Безплатни дивани, легла, телевизори, велосипеди и др.

Всеки ден в цялата страна безплатно се предлагат високо-качествени стоки. Можете да ги намерите в местните интернет общности, най-големите от които са Freecycle  и Freegle .

Каква е уловката? Никаква. Вместо да изхвърлят стоките или да ги продават в eBay, много хора предпочитат да ги предлагат на местните общности чрез интернет. Освен че можете да направите страхотна сделка, околната среда също има полза от тези сайтове, защото предметите не се изхвърлят на полето. Разбира се, предлагат се и изядени от молци предмети, но има и много висококачествени продукти, които хората просто не искат да използват.

  • Купувайте крадени стоки легално

Искате да купите крадени стоки? Не се притеснявайте, това е законно. Много полицейски служби в Англия и Уелс използват подобния на eBay сайт Bumblebee Auctions , за да продават изгубени стоки или предмети, конфискувани от престъпници, в случаите, когато не са успели да ги върнат на собствениците им. Можете да ги вземете лично или да ви ги изпратят (с изключение на велосипеди и големи предмети).

Какво се предлага? Най-често се предлагат популярни за крадене предмети – велосипеди, фотоапарати, бижута и телевизори. Някои от добрите оферти, на които попаднахме, включваха специализиран планински велосипед за 50 лири (подобни се предлагат в eBay за 200 лири) и комплект барабани Wii за 3,50 лири (26 лири). За да придобиете представа за предлаганите продукти, изберете категория и разгледайте продадените стоки.

Как работи сайтът? За да се регистрирате в Bumblebee auctions, първо трябва да си направите профил в системата за онлайн плащания Nochex, което отнема до четири дни. Имайте предвид, че при регистриране на карта от Nochex изтеглят 1.99 лири или по-малка сума, за да потвърдят, че картата е ваша. След това вече можете да се регистрирате в Bumblebee, като трябва да използвате един и същ имейл адрес. Винаги проверявайте дали се предлага доставка. Повечето по-големи предмети трябва да се вземат лично от полицейския участък, който ги продава.

За какво трябва да внимавате? В eBay можете да използвате инструменти за автоматично наддаване малко преди края на търга, но Bumblee работи различно. Ако някой наддаде през последните 10 минути, срокът на търга автоматично се удължава с 10 минути, за да се даде време на останалите купувачи. Понякога аукционите биват анулирани, когато реалният собственик открие предмета си и си го поиска. Разбира се, в такъв случай вие ще получите обратно парите, които сте платили.

  • Търгове с изгубен на летищата багаж

Изчезването на куфар при полет е сериозен проблем, но това се случва толкова често, че доведе до създаването на скрита минииндустрия от аукционни къщи, продаващи изгубен и непотърсен багаж. Уловката е, че невинаги е известно какво точно има в куфара. Но можете да изберете куфар и да се радвате на добри находки.

Как работят тези аукционни къщи? За да се включите в наддаване, трябва да посетите аукционната къща в работно време. Някои продавачи позволяват да видите какво е съдържанието на куфара, но други – не. Обикновено всякакви ценности, като например бижута, се изваждат предварително, но все пак може да има добри находки в съдържанието. Цените варират в големи граници, но можете да очаквате да платите между 10 и 60 лири.

Къде да ги намерите? Не всички аукционни къщи продават изгубен и непотърсен багаж, затова най-добре първо се обадете по телефона, за да се информирате. Най-добрите са Greasbys  в Туутинг, Лондон; Wellers  в Чъртси, Съри; Hertfordshire Auctions в Сейнт Албанс и BCVA в Бристъл.

Как да направите добра сделка? Повече аукционни къщи дават само кратко описание на съдържанието, като например „смесени женски дрехи”; обикновено ден или дори час преди началото на наддаването се провежда предварителен преглед, затова можете да отидете и да разгледате моделите куфари, а след това да проверите цената им (те често са по-скъпи от съдържанието). Проверете изтекли обяви в eBay, за да видите на какви цени са продадени подобни куфари. Например, куфари Trunki могат да се купят за около 20 паунда, но куфари Tumi се предлага за над 100 лири. По-голяма е вероятността луксозните куфари да съдържат по-ценни и скъпи стоки. Ако закупите куфар, ще платите такса в размер на 15-20%, както и 20% ДДС. Някои аукционни къщи искат депозит в размер на 100 лири, който връщат след края на търга. Такова пазаруване е по-скоро забавно, отколкото доходоносно. Ако решите да пробвате, не се поддавайте на треската за наддаване – определете си максимална сума и не я надхвърляйте.

Първа част

Източник: БгБен

Категории