Пазаруване

Amazon Prime или как да спестим пари от доставки?

Какво е Amazon Prime? Това е програма на Амазон, която ви осигурява безплатна доставка в рамките на 1-2 дни до адреса ви във Великобритания. Програмата не е приложима за всички продукти, които се продават в Амазон, а само за тези, под които е отбелязано, че участват в нея.

Ако в момента не сте абонирани за програмата, но искате да си купите продукт, който е маркиран като включен в нея, Амазон ви дава 30-дневен безплатен тестов период. Ако не искате да се възползвате след това от Амазон Прайм, откажете го преди изтичане на 30-те дни. Можете да го направите още в началото чрез следване на действията: Your Account / Settings / Manage prime membership / Do not continue.

Какво печелите от програмата Прайм?

За да се възползвате от безплатна доставка,  трябва да имате минимум 10 паунда поръчка. С Прайм не сте зависими от това условие. Освен това можете да се възползвате понякога и от допълнителни кодове за отстъпки, а ако сте абонат, но решите да ползвате обикновена доставка за 3-5 дни, получавате 1 паунд, който можете да използвате за киндъл книги.

Джеръми Кларксън подписа сделка с Амазон – но къде е уловката?

Водещите на предаването Top Gear, Jeremy Clarkson, Richard Hammond и James May се събират отново, за да представят новото шоу за автомобили, което ще се излъчва чрез видео услугата на Амазон. Къде е уловката? Шоуто ще бъде налично за гледане само за членовете на абонаментната програма „Prime Instant Video“ (с такса 5.99 паунда месечно) или за абонатите на услугата „Prime” (79 паунда годишно с 30-дневен тестов период).

За онлайн постоянни купувачи, които са принудени да плащат понякога за доставка повече отколкото за самия продукт, програмата Прайм е добро решение. Освен всичко друго, членовете, които си плащат за абонамент „Prime”, са склонни да харчат два пъти повече от останалите купувачи, според изледване, проведено от Consumer Intelligence Research Partners, които се занимавт с проучване на пазара.

То дава на клиентите безплатна доставка в рамките на един ден за милиони продукти, качени на сайта, както и достъп до 500 000 киндъл заглавия, които потребителите могат да ползват  безплатно. Освен това потребителите на Prime имат опцията да слушат онлайн радио безплатно, а Amazon Echo може да се ползва за слушане на още повече музика.

Доставки

В зависимост от това, какво купувате, Амазон обикновено ви таксува 5.99 паунда за доставка в ракмите на следващия ден, 2.75 паунда за пощенски услуги class 1, което отнема до 2 работни дни, 8.99 паунда за експресна поръчка (получавате поръчката си до средата на следващият ден) или 14.99 за доставка до вечерта на същия ден, в който правите поръчката.

В крайна сметка излиза, че ако обикновено използвате доставка в рамките на един работен ден (5.99 паунда), трябва да направите годишно 13 покупки, за да ви е изгодно да се възползвате от програмата Prime (79 паунда).

Освен това, ако харчите поне 10 паунда всеки път, когато си купувате нещо, вие се квалифицирате за безплатна „Super Saver“ доставка, която отнема 3 – 5 дни. Ако не ви пречи да почакате 3 – 5 дни, това е добра оферта за вас. Повечето от нещата в Амазон са повече от 10 паунда, така че няма да ви е трудно да покриете критериите.

Но в случай, че доставката на следващия ден е важна за вас, Амазон Прайм си струва, ако си купувате средно по 1 – 2 продукта на месец (повече от 13 продукта годишно).

Заглавия киндъл

Членовете на програмата Прайм имат достъп до 500 000 киндъл книги, които могат да „заемат“ от собствениците на „библоитеки Киндъл“. Въпреки това достъпът на абонатите на Прайм е ограничен до една книга месечно, която те могат да вземат под наем. Но все пак има безкрайни абонаментни услуги, от които могат да се възползват тези, които обичат да четат, например Scribd (5.50 паунда месечно), 24symbols (7 паунда месечен абонамент) или Kindle Unlimited, при който за 7.99 паунда месечно имате достъп до колкото искате новели.

Но ако на вас ви е достатъчно да наемате една книга месечно с Амазон Прайм, това ще ви спести 84 паунда годишно, като не е нужно да се абонирате за нито едно допълнително приложение за четене.

Prime Instant Video

Само за себе си това приложение струва 5.99 паунда месечно, но ако сте абонати на Прайм, вие го получавате и ползвате услугите му безплатно. То ви дава достъп до 15 000 филма и телевизионни предавания. Въпреки това, ако филмите и предаванията, които следите не са включени, можете даси ги закупите отделно.

Конкурентния на Амазон доставчик за стрийминг – Нетфликс – също е 5.99 паунда на месец, но ако сте абонат на Амазон Прайм, можете да си спестите тези пари, тъй като имате право да ползвате услугите му абсолютно безплатно.

Категории