Видове банкови сметки Обща информация Пари и финанси Пари и финанси: Новини

Lloyds и TSB се разделят: Какво означава това за вас?

От 9 септември клоновете на Lloyds TSB се разделят и ще носят имената Lloyds Bank или TSB. И двете марки ще останат част от Lloyds Banking Group до продажбата на TSB, която се очаква да се случи следващата година.

  • Кой ще бъде прехвърлен към TSB?

От общо 1,931 клона на Lloyds TSB 631 ще бъдат преименувани на TSB, а останалите – на Lloyds Bank. Ако вашата сметка е в някой от тези 631 клона, ще станете клиент на TSB.

Това означава също, че е възможно да станете едновременно клиент на Lloyds Bank и TSB, ако имате различни продукти в различни клонове.

Ето кои клонове ще бъдат прехвърлени към търговската марка TSB:

– Всички 185 клона на Lloyds TSB в Шотландия.

– Всички 164 клона на Cheltenham & Gloucester.

– Още 282 клона на Lloyds TSB – използвайте инструмента за проверка на Lloyds, за да разберете какво се случва с вашия местен клон: http://www.lloydstsbtransfer.com/search/

  • Местя се в TSB. Ще се промени ли настоящата ми сметка?

От Lloyds казват, че никакви промени няма да засегнат клиентите, които се местят в TSB – сроковете и условията за продукта, който използвате, ще останат същите, но дебитните ви карти ще бъдат прехвърлени в определен момент.

  • Местя се в TSB. Ще се промени ли лихвеният ми процент?

От Lloyds казват, че никакви промени няма да засегнат клиентите, които се местят в TSB – настоящият лихвен процент няма да се промени, а сроковете и условията за продукта, който използвате, ще останат същите.

  • Местя се в TSB. Моите спестявания ще бъдат ли защитени от Схемата за защита на вложенията (FSCS)?

Всички, които се местят в TSB, се прехвърлят към банковия лиценз на Lloyds TSB Scotland, който е отделен от основния лиценз на Lloyds Banking Group, отнасящ се за Lloyds Bank, Halifax и Bank of Scotland.

Това означава, че имате до £85,000, защитени от FSCS, което е гаранция, че ще получите парите си обратно, ако банката фалира.

Ако имате други спестявания в другите клонове на Lloyds Banking Group, суми до £85,000 са защитени от отделния лиценз на Lloyds Banking Group.

Това означава, че ако имате спестовна сметка в TSB и Halifax, имате защита на вложения до £170,000.

  • Местя се в TSB. Ще се промени ли лихвеният процент на моята ипотека?

От Lloyds казват, че никакви промени няма да засегнат клиентите, които се местят в TSB – съществуващият лихвен процент по вашата ипотека няма да се промени, а сроковете и условията за продукта, който използвате, ще останат същите.

  • Какъв е броят на засегнатите клиенти?

4.6 милиона клиенти ще бъдат прехвърлени в TSB, включително 3.1 милиона клиенти с лична сметка.

  • Няма да се местя в TSB. Какво означава това за мен?

От Lloyds казват, че никакви промени няма да засегнат клиентите, които остават в Lloyds Bank.

  • Мога ли да намеря по-изгодна сделка другаде?

Ако не сте доволни от прехвърлянето си в TSB, можете да се свържете с Lloyds и да помолите да останете техен клиент, но първо проверете дали получавате най-изгодната сделка от Lloyds и да обмислете прехвърляне на друго място.

В момента най-добри-те сметки са First Direct (мин. вноска £1,000/месец) и Halifax (мин. вноска £750/месец), като и в двата случая новите клиенти получават по £100, както и 123 сметката на Santander (мин. вноска £500/месец) с 3% лихва за суми между £3,000 и £20,000, плюс връщане на суми до 3% при задължения, платени с директен дебит, въпреки че тази сметка има месечна такса в размер на £2.

Ако винаги превишавате лимита, с който разполагате, най-добрите варианти в момента са First Direct 1st Account, която има постоянен овърдрафт от £250 с 0% лихва, FlexDirect на Nationwide (мин. вноска £1,000/месец) с 0% овърдрафт за първите 12 месеца и Halifax Reward с 0% овърдрафт за първите 6 месеца.

  • Ще мога ли да използвам едновременно клонове на Lloyds Bank и TSB?

За момента клиентите ще могат да използват и двете банки, за да извършват повечето от транзакциите си. Това ще продължи няколко месеца, въпреки че все още не е решено кога точно клиентите ще могат да използват само своята банка за транзакции. От Lloyds казват, че клиентите ще бъдат уведомени допълнително.

  • Защо се налага всичко това?

Lloyds трябва да ограничи броя на клоновете си заради европейските правила за конкуренцията, тъй като размерът на групата е много голям.

Подкрепяната от правителството група Lloyds, която включва Lloyds TSB, Cheltenham & Gloucester (C&G), Halifax и Bank of Scotland, първоначално планираше да продаде над 600 клона на Co-operative Group, но сделката се провали през април.

Източник: в-к „БгБен“

Категории