Обществен транспорт в Лондон - TfL Пътуване и транспорт

Oyster Card – карта за пътуване с намаление в лондонския градски транспорт

 

Независимо дали сте жител на британската столица или сте за кратко в Лондон, с използването на Oyster Card ще имате лесен и изгоден достъп до мрежата на обществения транспорт, с някои малки изключения.

Oyster е пластмасова смарткарта, която можете да използвате вместо хартиени билети. Освен удобство, което предлага, картата е най-бързият и най-евтин начин да платите за пътуванията си с  градския транспорт в Лондон – .с автобус, метро, DLR (Docklands Light Railway – лекото метро в района Dockland), трамвай и др . Картата служи както за плащане на единични пътувания, така и за многократно ползване като абонаментна карта.

Как да се снабдим с такава карта?

Можете да купите oyster card от всички спирки, на които се продават билети, от пътническите информационни центрове в Лондон и от т.н. Oyster Ticket Stops  – където се продават вестници, в автосервизи, магазини за алкохол (off licences), летища и стотици други търговски обекти в Лондон. На официалният сайт – oyster.tfl.gov.uk можете предварително да заявите карта или да си поръчате такава, ако се намирате в Обединеното кралство – картата ще ви бъде изпратена на посочения от вас адрес. .

При купуването на нова карта се заплаща допълнително депозит от 5 паунда, който се възстановява, когато решите да престанете да употребявате картата и я върнете.

Как се използва Oyster Card?

Тя действа като вид електронен билет. За да използвате картата, просто я приближете до четеца на влизане и вече имате достъп до лондонския обществен транспорт, като картата автоматично изчислява коя е най-евтината тарифа, по която да ви таксува. Картата се доближава до четеца на влизане и на излизане, за да се отчете колко точно е продължило даденото пътуване.

С Oyster Card можете да извършите колкото си поискате пътувания, 24 часа в денонощието и за всяко от тях ще бъдете таксувани по-малко, отколкото бихте платили за хартиен билет.

Цената за еднократно или многократно пътуване ще зависи от това в кои зони пътувате. Лондон е условно разделен на 9 зони, като зони 1 и 2 са в централната част на столицата, а зоните 6-9 покриват крайните територии на града. Уверете се, че вашата карта Oyster има зареден достатъчен кредит, за да платите цялото си пътуване, в противен случай може да ви глобят. Можете да изберете по-евтин маршрут, като заобиколите зоната, където билетите са по-скъпи.

Ето някои примери за цените, които бихте платили през 2014 година, ако пътувате в определена зона и използвате Oyster Card:

Дългосрочни карти:

• Зони 1 и 2 – 8.90 паунда;

• Зони от 1 до 4 – 8.90 паунда;

• Зони от 1 до 6 – 8.90 паунда;

• Зони от 1 до 9 – 12.50 паунда.

Еднодневна карта:

• Зони 1 и 2 – 9 паунда;

• Зони от 1 до 4 – 11.40 паунда;

• Зони от 1 до 6 – 17 паунда;

• Зони от 1до 9 – 21 паунда.

Безплатно пътуване или различни отстъпки са достъпни за деца под 18-годишна възраст, студенти, възрастни хора, ветерани, тези, които получават определени помощи и пътници с увреждания.

Картите Oyster за посетители (Visitor Oyster Card) струват 18 паунда и са заредени с 15 паунда кредит. Ако ще останете за кратко в Лондон, такава карта би била отличен избор за вас. Ако заредения първоначално кредит свърши, можете да го допълните.

Картите Oyster са предназначени за многократна употреба. Ползването на картата като предплатена е подходящо за хората, които пътуват по-рядко. Просто в такъв случай следете кредита, който ви е останал в картата и ако смятате, че няма да ви стигне, за да завършите пътуването си, преди това я презаредете. Можете да свържете кредитната си карта към картата Oyster и когато кредитът ви в нея намалее, автоматично да се презареди.

Aко пътувате по-често може би ще предпочетете да ползвате вашата карта Oyster като абонаментна пътническа карта (Travel Card). Вие имате възможност да си закупите абонамент за срок от 1 седмица, 1 месец, 3 месеца, 6 месеца и 1 година. В този случай, колкото по-дълъг е абонаментът ви, толкова по-изгодно ще ви излиза всяко пътуване.

Вашата Oyster Card има защита, което означава, че никой не може да я използва, ако я обявите за изгубена или открадната. Когато забележите нещо подобно, веднага уведомете съответните органи и поискайте да ви се даде нова пластика.

Можете да се регистрирате вашата карта Oyster онлайн, за да се възползвате от бързо и лесно обновяване и възстановяване при изгубена или открадната карта. Ако имате регистрация, можете да допълвате картата онлайн, като платите избраната от вас сума и посочите на коя спирка, станция или гара ще отидете – на влизане, картата автоматично ще бъде заредена с платената от Вас сума. Ако забележите нередности или при проблеми, можете да помолите възстановяване на сума, която е била неправомерно отчетена, отново онлайн.

Категории