Пътуване и транспорт Шофиране

Waze – безплатната навигация, която си заслужава да пробвате

Ако не сте напълно доволни от различните безплатни приложения за навигация, вероятно го отдавате на факта, че за без пари и това е много. Всъщност, не е така. Приложението за навигация  Waze social GPS maps & traffic, наричано още „социалната навигация“ слага в малкия си джоб други известни и платени приложения като Tom Tom, Garmin, iGo, Sygic и т.н.

Но какво всъщност отличава Waze от останалите навигации? Това, че тази работи с данни в реално време, които идват от другите потребители. Така всеки, който ползва приложението, разполага с актуална информация за пътната обстановка и същевременно може да дава такава на другите.

Погледнато отстрани, това може да звучи доста нереално, при условие, че само до преди десетина години всеки шофьор опъваше огромна хартиена карта, когато не знаеше къде се намира и накъде трябва да хване. Но технологиите се развиват, малко след това започнаха да навлизат GPS навигациите, а ето че днес всеки от нас може да ползва смартфона или таблета си като навигация.

Приложението Waze social GPS maps & traffic е навигация, която дава най-точна информация за пътната обстановка, благодарение на собствените си потребители.

Нека обясним по-подробно как работи този софтуер. Когато някой потребител си пусне приложението, то започва да събира малки фрагменти данни, които изпраща към главния сървър. Това може да ви звучи незначително, но когато то се ползва от множество потребители, информацията става пълна и изключително точна.

Самите данни, които се изпращат на сървъра са скоростта, с която се движите, за какво време изминавате определена отсечка, по колко време чакате на светофари и т.н. Получените данни се обработват от суперкомпютър и до останалите потребители достига актуална и точна информация за пътната обстановка в момента.

Ето и един пример: Ако определен брой потребители са взели главна отсечка за сравнително дълго време, вероятно има много трафик и съответно задръствания, затова навигацията ще ви пренасочи, за да не губите време в задръстването, а да продължите необезпокоявани до крайната ви цел.

Waze social GPS maps & traffic дава на потребителите дори и актуална информация за цените на горивата на всяка близка бензиностанция. Всеки потребител може да избере вида гориво, с което се движи автомобилът му и програмата веднага извежда къде наблизо може да се зареди най-изгодно.

В долния десен ъгъл на приложението има иконка, която след натискане ви позволява да изпратите кратка бележка на останалите потребители, които ще минат през същото място след вас. Така например можете да ги предупредите за полиция, катастрофа, задръстване, ремонт на пътя, камера за скорост и др.

Колкото повече даден потребител помага за актуалната информация в приложението и го използва, толкова по-голямо ниво става той и съответно получава по-голяма гласност и доверие сред останалите. Това е направено и с цел – да не се злоупотребява с навигацията. Например ако нов потребител качи бележка, че на определено място има полиция, ремонт на пътя или нещо друго, което обаче не е вярно, друг потребител с по-високо ниво, който е минал оттам и се е убедил, че това не е така, може да качи бележка, която ще изтрие и замени другата автоматично.

Но дали приложението наистина работи толкова добре? Най-добрият начин да си отговорите на този въпрос е да си го инсталирате и да се убедите сами. Навигацията е безплатна и не губите нищо, освен малко време.

Въпреки това и ние го тествахме, за да се убедим лично и да дадем мнение. За краткото време, през което ползвахме приложението, останахме очаровани. Навигацията работи бързо и дава много точна информация. Времето за пристигане до крайната цел се обновява моментално, според скоростта ви и е сравнително точно. Приложението предупреждава навреме и за пътната обстановка, като съобразява маршрута така, че да се пристигне най-бързо въпреки задръствания, ремонти по пътя и т.н. Единственият недостатък, който можем да изтъкнем е, че навигацията не е толкова актуална в по-малките населени места и пътищата с малко трафик, защото няма достатъчно потребители, от които да се черпи информация. Въпреки това, вие ще можете да си ползвате приложението като всяка друга навигация, просто сте лишени от допълнителните екстри. Имайте предвид, че с времето Waze social GPS maps & traffic вероятно ще се популяризира все повече и повече и след време е напълно възможно дори и в малките населени места и пътища на потребителите да се предоставя актуална и точна информация.

В случай, че досега не сте се досетили, трябва да отбележим и че за да се възползвате от пълната функционалност на приложението, трябва да имате пуснат мобилен интернет, който е необходим за получаването и изпращането на актуална информация.

И още нещо, което да вземете предвид. Както всяка навигация и тази харчи батерията на смартфона сравнително бързо, затова ви препоръчваме, докато ползвате телефона като навигатор, да го включите да се зарежда от автомобила си.

Waze social GPS maps & traffic се предлага както за смартфони с операционна система Android, така и за смартфоните с iOS. Можете да изтеглите приложението напълно безплатно и да го пробвате.

Категории