Имиграция и работа

Как да направим добро първо впечатление когато сме на интервю за работа

Всички знаем колко важно е първото впечатление, но малцина са на ясно, че то всъщност се формира още през първите секунди след среща с някого. Това значи, че когато сте на интервю за работа, трябва да действате така, че да направите добро първо впечатление на интервюиращия още преди да ви е задал първия въпрос. Ако се справите добре със задачата, интервюиращият ще довърши интервюто с вас с удоволствие и ще ви запомни. Когато се явявате на интервю за работа най-важното е да изпъкнете пред останалите кандидати, така, че ако успеете да направите описаното по-горе, значи вие сте се представили добре.

В тази статия ще ви даден седем съвета, които да ви помогнат да направите така желаното добро първо впечатление.

1.     Усмихвайте се и бъдете позитивни.

Когато става въпрос за добро първо впечатление, усмивката на лице и позитивизмът винаги са важна част от  него. Уверете се, че изражението ви ви описва по-добре, отколкото думите биха могли. Постарайте се да не правите фалшиви гримаси и да не сте кисели или нервни. Вашето лице трябва да изразява позитивизъм и увереност, затова се старайте да не сте намръщени или безизразни.

2.     Доброто ръкостискане е важно.

Ръкостискането е общоприето и показва професионализъм, учтивост и увереност. Доброто ръкостискане е от особена важност при изграждането на първо впечатление, но е трудно да се изпълни. То представлява сложен баланс между сила и елегантност. Опитайте се да усъвършенствате ръкостискането си предварително и когато се явите на интервю се здрависайте със всички, не само с човека, който ви е посрещнал.

3.     Представете се сами.

Не разчитайте, че интервюиращите знаят кой сте. Без значение дали е така или не, винаги е хубаво да се представите сами. Може да им кажете нещо основно, като например „Здравейте, казвам се Иван Димитров. Приятно ми е да се запознаем.“ или нещо подобно, което да ви подхожда на стила. Със самостоятелното си представяне, вие ще покажете, че сте уверен кандидат и имате комуникативни умения.

4.     Говорете ясно и се изразявайте добре.

Представянето ви и по-нататъшният разговор ще се обезсмислят, ако вие не говорите ясно и не се изразявате добре. Винаги се старайте да говорите с ясен и уверен тон. Давайте конкретна и ясна информация за себе си, като се съобразявате с времето, с което разполагате. Старайте се в опитите си да говорите високо и ясно, вашият глас да не стане прекалено силен и да се окаже, че в даден момент започвате да навиквате или пък говорите с прекалено дълбок глас. Отпуснете се, гласът ви не трябва да трепери от нерви или превъзбуда.

5.     Поддържайте контакт с очите.

Винаги гледайте интервюиращия в очите, особено когато започне да ви задава въпроси. Така ще покажете, че отговаряте искрено и не се притеснявате от нищо. Поддържайте контакта през цялото време, до приключване на интервюто. Внимавайте обаче да не гледате човека отсреща прекалено втренчено и странно, защото това може да има обратен от желания ефект.

6.     Обърнете внимание на визията си.

На едно интервю за работа външният ви вид е толкова важен, колкото и вашето представяне. Затова се постарайте да изглеждате добре и елегантно, когато подбирате дрехите си за интервюто. Внимавайте да не прекалите с усилията и накрая да изглеждате натруфено. Ако имате пиърсинг, някакви по-странни бижута или татуировки, ще е добре да ги скриете. Визията ви е важна част за направата на добро първо впечатление, така, че се постарайте добре.

7.     Седнете когато ви поканят.

След ръкостискането и представянето, нормално е да седнете за да започне интервюто. Важно е обаче да знаете, че не трябва да сядате докато не ви поканят да го направите. Ако избързате и се разположите на стола отсреща преди да ви е отправена покана, най-вероятно ще развалите доброто първо впечатление, което интервюиращият е придобил за вас и ще изглеждате нетърпелив и невъзпитан.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. февруари 14, 2019
    Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. Нека обясня основните прилики и разлики. И двете неща се получават от живеещи във Великобритания, които са навършили пенсионна възраст. Пенсионната възраст в момента е 66 години и е с тенденции да се увеличи. И двете парични заплащания са в максимален размер от 164.35 на седмица. […]
    Atanas Chikov
  • Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. януари 30, 2019
    Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. Ако си направите тази сметка правилно, може да спестите над 1000 паунда. Става въпроса за гражданството на детето. Когато дете на български родители се роди във Великобритания, статута на родителите има голямо значение за неговото гражданство. Ако в момента […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!