Имиграция и работа Работа като самонает - self-employed Работа като студент/учещ се - working students

Социалните мрежи като средство за реклама на вашия бизнес

 Ако ви се налагаше да започнете собствен бизнес с ограничен бюджет преди 10 години, щеше да ви бъде наистина трудно да го рекламирате и популяризирате сред хората. Щяхте да залагате на евтина реклама в радиото, на реклама от уста на уста или в най-добрия случай може би щяхте да раздавате рекламни брошури на минувачите, което би ви донесло известен успех, но освен това би отнело и голяма част от времето ви.

В днешно време обаче няма нужда да се притеснявате от подобно нещо, защото социалните мрежи са се превърнали в нещо, без което не можем и рекламата в тях е наистина добро начинание. Чрез социалните мрежи вашата реклама ще достигне до стотици хиляди души, а за целта вие няма да полагате почти никакви усилия.

Какво представляват социалните мрежи?

Социалната мрежа е онлайн медия под формата на сайт, която позволява на потребителите да комуникират помежду си, независимо дали като изпращат директно съобщения един към друг, като споделят снимки и видеа, творят и пишат или просто коментират разни неща.

С всеки един изминал ден в интернет пространството се появяват все повече и повече социални мрежи и сайтове. Някои от най-известните социални медии са:

  • Несъмнено на първо място се нарежда Facebook;
  • YouTube;
  • Flickr;
  • Wikipedia;
  • MySpace;
  • Twitter;
  • Google+ и много други.

Дори и сайтовете, които позволяват на потребителите си да си регистрират лични блогове безплатно са част от социалните мрежи.

Някои социални мрежи са тематични и в тях се присъединяват хора от определен кръг и с определени интереси, докато други могат да се използват от хора с разностранни интереси.

Правилата в социалните мрежи са много по-демократични в сравнение с други сайтове из интернет пространството, но това в никакъв начин не значи, че трябва да прекалявате с употребата на нецензурни снимки, видеа и думи или пък да нарушавате спокойствието на другите потребители. Ако сте решили само да рекламирате в някоя социална мрежа, не би трябвало да имате проблеми с това.

Коя социална мрежа да използвам?

В случай, че сте объркани от множеството социални медии и сайтове, ние ще се опитаме да ви насочим към някои.

Преди всичко изборът ви трябва да зависи от това какъв е вашият бизнес. Опитайте се да рекламирате в социална мрежа, където потребителите биха имали интерес към това, с което се занимавате.

В случай, че не можете да откриете такава, винаги може да заложите на сигурно  и да рекламирате във Facebook.

Не залагайте само на реклама в социалните мрежи, по-добре станете част от тях. Направете си безплатен личен блог, където да обявявате новини и интересни неща около вашия бизнес. Така ще добиете още по-голяма популярност и клиентите ви ще са информирани винаги. Пример за такъв блог е WordPress.

Ако имате по-голям капитал може дори да поръчате на някоя компания за уеб дизайн да ви направи фирмен сайт. Това е още по-добър начин за популяризиране, но ако за момента бюджета ви не го позволява, може да се задоволите с безплатния блог.

Как се използват социалните мрежи?

Най-вероятно и вие като повечето хора вече имате регистрация в някои социални мрежи и знаете как се ползват, но в случай, че не е така, следващите редове ще ви бъдат полезни.

Ако не сте регистрирани в социална мрежа, най-напред можете да опитате с Facebook. Процесът на регистрация е лесен и едва ли ще ви затрудни. Сайтът е интуитивен и няма да ви трябва много време, за да го разучите. Това е добър вариант като за начало, а след като свикнете със използването на социалните мрежи като цяло, можете да се регистрирате и в други.

За да пуснете официална реклама в социалните мрежи ще трябва да си платите, като цените са различни, според това къде ще рекламирате. Но има и много други безплатни начини за това. Ще ви дадем пример с Facebook, защото е най-предпочитаната социална мрежа.

Първото нещо, което можете да направите е да пишете на приятели и познати за неща свързани с вашия бизнес  и в последствие да ги запознаете с него. Никога не се знае в лицето на кои хора може да бъде спечелен редовен клиент.

Друг вариант е да публикувате на стената си информация за нови стоки и услуги, които предлагате и дори може да приложите и снимки към публикациите си, защото така интереса ще е още по-голям.

Още един от начините за безплатна реклама, дори може би най-добрият, е да направите страница или група на фирмата си в социалната мрежа. Поканете приятелите си и нека те поканят своите, ако искат. От вас ще се изисква да поддържате страницата или групата редовно, като публикувате интересни неща, нови стоки и услуги, да качвате снимки и видеа и дори да правите промоции. Ако се справяте добре, ще забележите, че след кратко време страницата или групата ви ще стане много популярна и постоянно ще се присъединяват нови хора към нея.

След като започнете да рекламирате бизнеса си може би някои хора ще започнат да ви разпознават, ще ви поискат приятелство и дори ще ви пишат. В подобни случаи е особено важно да бъдете себе си, защото в противен случай може да загубите потенциални клиенти. Не забравяйте, че социалните мрежи се ползват най-вече от общителни хора, затова е важно и вие да сте такава личност или поне да се постараете да бъдете.

Категории