Здравословни условия на труд - Health and Safety Имиграция и работа Имиграция и работа: Правна помощ

Периоди за подаване на иск за компенсация

Когато искате да подадете иск за компенсация при нанесени телесни щети, трябва да го направите в определен срок от време.

За пълнолетните лица, навършили 18 години, срокът за подаване на иск е 3 години и започва да тече на датата, на която се е случил инцидента. За непълнолетните лица срокът отново е 3 години, но той започва да тече на датата, на която навършват 18 години.

Ако през 3-годишния срок не сте подали никакъв иск случаят ви ще се смята за приключен.

Добре е когато претърпите инцидент да подадете иск за компенсация възможно най-скоро, независимо от това, че срокът трае 3 години. Ако чакате прекалено дълго случаят ви има възможност да стане по-труден за разрешаване и дори може да не бъдете компенсирани. Трябва да имате в предвид и това, че вашият адвокат също ще се нуждае от определено време, за да събере доказателства по случая ви.

В някои по-особени случаи периодът за подаване на иск за обезщетение може да е по-кратък, като например когато сте претърпели инцидент на борда на самолет или кораб – тогава срокът е само 2 години от датата на инцидента.

Както вече обяснихме, определеният със закон краен срок за предявяване на иск за обезщетение е 3 години и след като той изтече случаят ви ще се счете за приключен, но всяко правило си има своите изключения. В някои случаи дори и да подадете въпросния иск след като е минал крайния, той може да бъде одобрен от съда.

Един от решаващите фактори, който може да направи вашия случай изключение е когато сте получили заболяване през периода, но сте разбрали за него едва след това. Такива случаи например са когато сте работили с токсични материали или химикали и в следствие на това се е развила тежка болест. Тогава срокът от 3 години се подновява и започва да тече от датата, на която са ви поставили диагнозата. В този срок имате право да подадете иск за компенсация когато поискате.

Ако болният не се излекува и почине в следствие на заболяването си, роднините могат да подадат иск за компенсация в срок до 3 години от датата на смъртта.

Когато решите да подавате иск, независимо от обстоятелствата ви, винаги е най-добре да се консултирате с адвокат.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Какви са плюсовете да използваме имиграционен съветник? януари 18, 2019
    Когато на някого му се наложи да подава документи за виза, за статут или за натурализация( или за британски паспорт, както го наричат много българи) има три варианта. Вариант 1 – да си попълни формуляра сам. Вариант 2 е някой друг, който разбира повече от вас, но не е специалист, да попълни апликацията – например, […]
    Atanas Chikov
  • Нова година, нов късмет казват хората! януари 5, 2019
    Нова година, нов късмет казват хората! На това се надявам и аз, пускам едни и същи числа от 18 години на тотото, за сега нищо! Късметът май-ще трябва да дойде от здравата ми работа и да си го направя!? За момента стана нова година, нова услуга, която да предлагам на сънародниците ни. Не бях се […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!