Право

Връщане към предишен начин на живот след претърпяване на инцидент, водещ до промяна в него

В случаи с висока степен на телесни повреди, при които се присъждат суми за над 1 милион паунда, често има недоразумение и/или възмущение за какво точно са използвани парите. Хората често казват: „Това е като печалба от тотото.“

Когато партньор, родител, дете и баба или дядо на някое лице е жертвата на ужасна катастрофа, травма на работното място или друг инцидент, животът никога вече няма да бъде същия за тях и техните близки. Когато някой човек е претърпял травма на мозъка, външно той може да изглежда “добре”. Много често може да има проблеми с паметта, концентрацията, планирането и организирането, депресия, промяна на личността, на настроенията и силен гняв и пострадалият човек може да загуби представа или да отрича истинската причина за проблемите, които са създали “нова личност”.

Джеймс Кракнел, олимпийският гребец, е ярък пример за човек, чиято индивидуалност е драматично променена след мозъчно нараняване, когато е бил съборен от колелото си. Той и семейството му са се борили с тези промени, но за щастие, с помощта на личен асистент (който организира живота му), той продължава да живее като телевизионна личност.

Семействата и близките на тези, които са претърпели травми и наранявания довели до промяна на техния живот, понякога се чувстват “забравени”. Основното внимание на болногледачите и рехабилитаторите в голяма степен, ако не и единствено, е върху пострадалия, често по начин, че да могат да бъдат “достатъчно възстановени, за да бъдат изписани”, т.е. далеч от оскъдните местни ресурси, колкото може по-бързо. Нека отделим малко време да помислим по-задълбочено, какво всъщност означава това за семейството и близките?

Нашият опит през годините, в случаи с променящи живота наранявания, е че най-близките на пострадалия често “страдат” повече. Трябва просто да прочетете книгата на Джеймс Кракнел и съпругата му или да чуете нейните думи, за да разберете това. Това е преживяване, споделено от много от семействата, на които сме помогнали чрез процеси по искове за телесни повреди. Едно такова семейство, в което майката е инвалид, се бореше да преодолее тежката промяна на личността на сина й, причинена след нараняване на мозъка му. Той бил агресивен към нея и другите членове на семейството. Животът бил изцяло непоносим. Ние успяхме да осигурим услугите (платени от застрахователната компания) за професионална грижа от личен асистент, който успя да създаде истинско приятелство по професионален начин с нашия пострадал клиент и да помогне да се изправи на крака сам, да го окуражи да се включи в нови вълнуващи дейности, да възстанови своята загубена самоувереност и да помогне за нормализиране на семейните взаимоотношения, така че “семейството да означава семейство, а болногледачите да бъдат болногледачи”.

В други случаи сме успявали да уредим специалист за семейна консултация, за да помогнем на родителите и децата на клиенти с мозъчни наранявания да се адаптират и достигнат до състояние да живеят с някого, който може вече да не е “същия”, както и да помогнем на цялото семейство да продължи напред заедно, да се уверим, че физическата и емоционалната подкрепа е правилна, като не се допуска семейството да се чувства обременено или подчинено на прекалено много професионалисти в техния живот – граница, която понякога е доста тънка. В основата си, това е случай в който се помага на семействата да имат възможност и отговарят за собствения си живот.

Адвокатите с професионална квалификация и опит в случаи с наранявания на главата играят решаваща роля за воденето на процеса за предвиждане на нуждите на техния пострадал клиент. Те ще ангажират експерти по медицина и рехабилитация, които да оценят неотложните потребности, а също и да предвидят доживотните нужди от помощ и издръжка. Често исковете за компенсация ще включват иск за пропуснати ползи, ако лицето не е способно да се върне на работа, както преди инцидента. Загубата на трудоспособност на член от семейството, който заработва основните доходи, причинява допълнителен неизразим стрес и тревога за всички. Може да се наложи домът да бъде адаптиран, ако подвижността на човека е засегната. Колко домове са пригодени свободно за инвалидни колички?

Човек научава изключително много за силата на човешкия дух от сериозно пострадали хора; сила и смелост въпреки нещастието. За повечето хора, претърпели травма или нараняване, довели до промяна на техния живот, “компенсацията” е за връщане на някакво подобие на нормален живот и да даде възможност на тях и техните семейства да живеят живот възможно по-близко до нормалния. Но постигането на това може да е извънредно скъпо. По-голямата част от всяка присъдена компенсация, която надхвърля 1 милион паунда, покрива тези разходи. Проведена правилно, рехабилитацията може да направи чудеса и буквално да даде на пострадалия човек и цялото му семейство нов живот.

В адвокатска кантора George Ide LLP имаме специализиран отдел, който се занимава с искове за наранявания, получени при пътни или други инциденти. Ако сте пострадали при инцидент и се нуждаете от безплатен легален съвет, не се колебайте да се свържете с нас чрез email: maria.yanakieva@georgeide.co.uk , на телефон 08008048629, или мобилен: 07881274850.

Източник: www.bgclaim.co.uk

Категории