Забележителности и култура

Десет красиви и интересни места във Великобритания

В Обединеното кралство има много красиви и вдъхновяващи места, които можете да посетите през почивните дни, отпуска или всеки път, когато ви се отдаде възможност. За съжаление няма как да ви представим всички, затова сме събрали десет от тях, които си заслужава да се видят.

Стоунхендж, Уилтшър (Stonehenge, Wiltshire)

Често наричани “енигма” и “британските пирамиди”, те са известни по цял свят.  Мегалитният паметник Стоунхендж се намира в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшър.

Строителството на рова и землената част е датирано около 30 век пр. Хр., а на каменното съоръжение към 24-21 век пр. Хр. Сегашните останки от Стоунхендж само напомнят за предишното му величие. Повечето камъни ги няма, защото или са затрупани под земята, или са паднали.

Изграждането на паметника има култов характер и е свързано с лятното слънцестоене. Несъмнено за хората, наблюдавали изгрева над каменните плочи, Стоунхендж е имал древна религиозна и астрологична функция.

Чедър Гордж, Съмърсет (Cheddar Gorge, Somerset)

Чедър Гордж представлява комплекс от пещери във варовиков каньон. Намира се в Съмърсет и привлича над половин милион туристи годишно.

Проломът впечатлява с исторически руини и пещери с много сталактити, сталагмити и най-стария открит във Великобритания скелет.

В Чедър Гордж има възможност за различни спортни дейности като колоездене и катерене, приятни заведения, и разбира се – известното сирене “чедър”, което се произвежда ежедневно в ниската част на местността.

Минак тиътър, Корнуел (Minack Theatre, Cornwall)

Амфитеатърът в Корнуел, наречен Минак тиътър се намира в югозападната част на известната британска туристическа област Корнуел.

На единия край на скалите – убежище за гларусите, с невероятна гледка към необятния и страховит Атлантик, се извива амфитеатърът. Малък, но уникален с местоположението си и естествения начин на разположение, той е забележителност, която трябва да се види.

От полагането на първия камък до сега, на Минак тиътър са се играли много пиеси. Въздействието на театралната атмосфера, съчетана с природата, могат само да бъдат почувствани без да бъдат описани.

Флатфорд мил, Съфолк (Flatford Mill, Suffolk)

В покрайнините на Колчестър, точно на границата между графствата Есекс и Съфолк, ще откриете областта Дедам Вейл, обявена за защитен район с изключителна природна красота.

На брега на река Стър е мелницата Флатфорд, в която някога е живял световноизвестният художник-романтик Джон Констабъл. Пейзажите наоколо са запечатани в много от картините на майстора – например в “Каруцата със сено” е нарисувана запазената и до днес къща на Уили Mот.

Близо до мелницата  се намира Бридж Котидж. Къщата е музей за живота и творчеството на Констабъл, но има и чайна за гости с изглед към реката. Може да се насладите на прочутите гледки и като се спуснете по реката с лодка под наем.

Шеруудската гора, Нотингамшър (Sherwood Forest, Nottinghamshire)

Шеруудска гора край Нотингам, е национален природен парк и причината за това са дърветата в нея – някои от тях са сред най-старите в Европа. Според легендите именно криейки се в тези вековни гиганти, Робин Худ е успявал да се измъкне на шерифа на Нотингам, за да може след това да раздаде откраднатите от богатите пари на бедните хора.

Гората е била кралски ловен парк още преди 1000 години. Днес на входа й можете да вземете карта с три възможни маршрута за обиколка – единият е с продължителност около 45 минути, другият – час, третият – два часа. Пътеките са равни и подходящи за всяка възраст. Припомнянето на историите за Робин Худ преди това е препоръчително.

Акцентът на парка е 800-годишния дъб от филма за Робин Худ, чието стъбло е с диаметър 11 метра.

Освен за разходки през уикенда, Шеруудската гора се използва и за сватби, а всяка година в началото на август легендите оживяват по време на Фестивала “Робин Худ”.

Холи Айлънд, Нортъмбърланд (Holy Island, Northumberland)

Линдисфарн е приливен остров – свързан с крайбрежието при отлив и отделен от него – при прилив. Намира се на североизточното крайбрежие на Англия, близо до границата с Шотландия и природата му е изключително красива.. Известен е също под името Холи Айлънд, тъй като е бил една от люлките на християнството в северната част на Англия в англо-саксонската епоха. Населението му е 162 души.

Островът се свързва с брега на графство Нортъмбърланд чрез път, който два пъти дневно се наводнява от прилива. Името на острова произлиза от Farne в превод „място за уединение“ и Lindis – малка приливна река близо до острова.

Могат да се видят забележителности, свързани с историята на християнството в Обединеното кралство. Известни са останките от манастир, които са под опеката на “Английско наследство”, което също поддържа музеен център за посетители наблизо. Lindisfarne Priory е бил седалище на християнството в онези времена, там е живял Св. Осуалд и  там е създаден известният илюстрован ръкопис известен Линдисфарнски евангелия. В съседство има енорийска църква, която все още се използва.

Сега островът е популярно място за туристи – понякога твърде популярно, тъй като пространството и удобствата са ограничени. Посетителите трябва да се придържат към маркирания с високи стълбове път и внимателно трябва да следят разписанията, които са изложени от двете страни на пътя Той обикновено е отворен от около 3 часа след най-високата точка на прилива до около 2 часа преди следващия прилив, но тези общи инструкции не могат да заместят точното разписание за конкретния ден, което е изложено на място. Времето, в което пътят е затворен, може да бъде удължено при бурно време.

Малъм Коув, Северен Йоркшър (Malham Cove, North Yorkshire)

Малъм Коув е естествена формация от варовикови скали, в която има амфитеатър. Намира се на около 1 километър от градчето Малъм в Северен Йоркшър. Мястото е известна туристическа забележителност и се посещава от много туристи.

Смята се, че долината, където се намира Малъм Коув се е формирала още при топенето на ледовете през последната ледникова епоха и от течащата вода са се образували красивите варовикови скали. След като температурата на земната повърхност се е повишила достатъчно, водата от разтопените ледове е изчезнала и се е разкрива невероятната природна гледка, която туристите виждат и до ден днешен.

Джайънтс Козуей, Северна Ирландия (Giant’s Causeway, Northern Ireland)

Джайънтс Козуей или в превод „Великанската пътека“ е образувана преди приблизително 60 милиона години. Получила се е в резултат на редица подземни вулканични изригвания. Тогава огромни маси от разтопен базалт са били изхвърлени на повърхността на земята. При изстиване базалтът се е свил и се е раздробил на около 37 хиляди огромни шестстенни колони.

В днешни дни това е единственото място, разположено в Северна Ирландия, което е определено от ЮНЕСКО като паметник на световното културно наследство. Посещават го много туристи.

Джайънтс Козуей е известен и със своите грандиозни пещери, които могат да бъдат посетени с лодка или пък пеша. Има останки от замъци и живописни заливи.

Замъкът Дънлус датира от 13-ти век. Той е като кацнал върху скала, свързана чрез мост със сушата. Мостът е прокаран над пропастта, която гледа към морето.

Замъкът Дънсеверик е дори още по-старо укрепление. Намира се на изток от Джайънтс Козуей. Малко по-натам може да откриете и замъка Кинбейн. Той е построен през 14-ти век.

Норфолк Броудс, Норфолк (Norfolk Broads, Norfolk)

Областите Норфолк и Съфолк са заети от няколко плавателни реки и езера, наречени Броудс. Те са свободни за обществен достъп. В тях има яхти и моторници, които се отдават под наем, както и канута, в които има екскурзоводи.

Норфолк Броудс е рай за хората, които обичат да наблюдават волния полет на птиците. Тук можете да видите много разнообразни видове като голяма европейска чапла, керкенез, зеленокрака водна кокошка, водна кокошка  и други водни птици.

Водните канали са заобиколени от старинни селца, с къщи със сламени покриви, местни кръчми и вятърни мелници.

Феъри Пулс, остров Скай, Шотландия (Fairy Pools, Isle of Skye)

Aко посещавате Шотландия и имате време, може да планирате пътуване до остров Скай, за да се насладите на красотата на суровата му природа. Едно от местата, които привличат туристите, са така наречените Феъри Пулс (Басейните на феите) – красиви естествени водни басейни. Водата е кристално чиста и най-смелите туристи могат дори да поплуват. Но дори и да не сте толкова авантюристични, можете да се спуснете по стръмната пътека за около 20 минути, за да видите малките пазви в планината, пълни с вода с чист син цвят и водопадчета, които ги пълнят.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории