Забележителности и култура Сгради

Най-забележителните останки от средновековното минало на Англия

Източник: вестник „БГБен“

Очарователни и пленяващи въображението, руините по тукашните земи предлагат един по-истински и суров поглед към отминалите векове на Англия. Векове променили вида на тогавашните имения и църкви, около които е кипял живот и с които са парадирали гордите им собственици. Днес тези грандиозни някога здания са ерозирали в своите нови самотни форми, дело на техния първи и последен скулптор – времето.

Представяме ви най-забележителните останки от средновековна Англия, които си заслужава да посетите.

 

1. Fountains Abbey, North Yorkshire

 

След като през 16-ти век крал Хенри VIII издава декрет за разпускането на манастирите по територията на страната, много от тях биват изоставени и постепенно започват да се рушат. „Абатството с фонтаните“ било сполетяно от същата участ. Създадено през 12-ти век, днес то представлява един от най-големите и добре съхранили се манастирски комплекси в Англия.

За повече информация:www.fountainsabbey.org.uk

2. Bodiam Castle, East Sussex

 

Издигнат в края на 14-ти век, замъкът Bodiam е бил предназначен повече да впечатлява посетители, отколкото да брани земите наоколо. Той е заобиколен с внушителен ров и днес изглежда така сякаш времето милостиво го е подминало, но зад фасадата му, уви,  са останали единствено развалини.

За повече информация:www.nationaltrust.org.uk/bodiamcastle

3. Kenilworth Castle, Warwickshire

 

Създаден през 1120 г., замъкът в Kenilworth имал доста бурни години в биографията си. Край стените му през 1266 г. се състояла продължителна обсада, имало и частично разрушаване на замъка по време на гражданската война в Англия.

Още през 18-ти век руините му се превърнали в популярна туристическа атракция.

За повече информация: www.englishheritage.org.uk/daysout/properties/kenilworthcastle

4. Glastonbury Abbey, Somerset

 

Над 100 000 души посещават всяка година земите на абатството в Glastonbury – още един величествен образец на манастирската архитектура през ранното Средновековие, датиращ чак от 7-ми век. Легендите гласят, че на това мястото бил погребан митичния Крал Артур.

За повече информация : www.glastonburyabbey.com

5. Middleham Castle, North Yorkshire

 

Някога дом на крал Ричард III, замъкът в Middleham  представлявал солидно отбранително укрепление с 20-метрови стени. Тази височина се е запазила и днес при някои от руините и когато се отзовете вътре, имате усещането, че сякаш сте попаднали в лабиринт.

За повече информация: www.englishheritage.org.uk/daysout/properties/middlehamcastle

6. Rochester Castle, Kent

 

Една от английските крепости с най-високи централни кули, Замъкът Rochester се издига на височина от цели 38 метра. Подобно на лондонската White Tower, този замък бил построен през 11-ти век и служил  за осигурителен и отбранителен пункт.

Неговият „звезден“ момент настъпил, когато през 1215 г. Крал Джон подложил на  ожесточената обсада намиращите се вътре барони. Хроникьор, свидетел на събитието споменава, че „днешното време не познава друга толкова тежка обсада и друга толкова упорита съпротива …“

За повече информация:www.englishheritage.org.uk/daysout/properties/rochestercastle

7. Whitby Abbey, North Yorkshire

 

Разположено върху стръмните крайморски скали над селцето Whitby, това абатство е представлявало един от най-важните манастирски комплекси през англо-саксонския период от историята на Англия. Викингските нашественици опустошили абатството  през 9-ти век и минали цели 200 години преди възстановяването му в днешния вид. Или поне това, което е останало от него…

За повече информация:www.englishheritage.org.uk/daysout/properties/whitbyabbey

8. Tynemouth Priory and Castle, Tyne and Wear

 

Надвесени над Северно море и реката Tyne, стените на този крепостен комплекс са на възраст от цели 14 века. Общата им дължина е 975 метра. След издаването на декрета за закриване на дейността на манастирите от Хенри VIII, манастирът на територията на комплекса престанал да функционира, но укрепеният замък към него бил използван чак до 19-ти век.

За повече информация: www.englishheritage.org.uk/daysout/properties/tynemouthprioryandcastle

9. Portchester Castle, Hampshire

 

Охранявайки Ламанша, замъкът Portchester Castle бил издигнат върху останките на римско укрепление.

За повече информация: www.englishheritage.org.uk/daysout/properties/portchestercastle

10. Wingfield Manor, Derbyshire

 

Построено в средата на 15-ти век, това имение било замислено като символ на богатството и успеха през късния период на Тюдорска Англия. Един от гостите, които  е посрещало е Мери Шотландска. Достъпът до него днес се осъществява единствено чрез резервирани екскурзоводски беседи, които се провеждат през първата събота на всеки летен месец.

За повече информация: www.englishheritage.org.uk/daysout/properties/wingfieldmanor

Превод за вестник „БГБен“: Евгений Кайдъмов

Категории