Имиграция и работа Работа като самонает - self-employed

Едноличен търговец (Sole Trader) – обща информация

Eдноличният търговец (ЕТ) или Sole Trader на английски, е самонаето лице, което има собствен бизнес. Той има правото да наема и други хора, който да работят за него, но бизнесът си остава лично негов и лицето има неограничена отговорност.

Като едноличен търговец, вие трябва да имате собствен бизнес, който се ръководи само и единствено от вас и може да се развие или фалира само заради вашите действия и решения. Респективно това значи, че вие получавате цялата печалба от бизнеса.

За да станете едноличен търговец трябва просто да се регистрирате като самонаето лице в HMRC.

Има много предимства, които могат да накарат един човек да стане едноличен търговец, но освен това има и някои недостатъци.

Предимства

 • След облагане с данък, всяка една печалба от бизнеса ви си остава само и единствено за вас.
 • Имате пълен контрол над нещата и вие решавате кое как да стане.
 • Едноличните търговци имат лично отношение към клиентите и по този начин могат да намерят повече. Клиентите ви комуникират само с вас и така се изгражда силна връзка между двете страни.
 • Регистрирането като ЕТ става бързо, просто уведомявате HMRC, че възнамерявате да работите като самонаето лице и процедурата след това е лесна.
 • Счетоводните услуги за едноличните търговци са по-евтини. Счетоводителите взимат по-малко пари защото работата с вас е по-малко и се върши по-бързо.
 • Когато искате да си починете или просто не ви се работи, можете да си останете вкъщи без да давате обяснение на никого.

Недостатъци

 • Отговорността е изцяло ваша. Според закона едноличният търговец е отговорен както за себе си, така и за бизнеса си. Така, че ако фалирате или бизнесът ви е потънал в дългове, вие ще бъдете пряко отговорно лице.
 • Понякога напрежението и стреса може да са в повече. Все пак вие сте собственик на фирмата и ще се налага често да вземате важни решения и всичко ще се свежда до вас. Също от вас зависи дали бизнесът ще се разрасне или ще фалира.
 • Трябва да правите всичко сами, поне в началото. Няма да има кой да ви помогне, затова ще трябва да се понапрегнете и да работите дълги часове, а освен това и да следите нещата изкъсо.
 • Ако не работите, няма да имате пари. Когато сте болни или искате да си починете ще трябва да се позамислите, защото ако не работите няма да разполагате с пари.

Като едноличен търговец, вие може би имате право да се възползвате от някоя от субсидиите, които са над 6000 и голяма част от тях са точно за търговци като вас. Тези субсидии се отпускат, за различни цели, като например подпомагане и разширяване на малкия бизнес. Най-важното е, че субсидиите не се връщат, така, че е препоръчително да се възползвате.

Не забравяйте, че като самонаето лице (едноличен търговец) вашите приходи се облагат с данък. Освен данък общ доход, вие ще трябва да плащате и други данъци и осигуровки, а освен това в края на всяка данъчна година трябва да подадете данъчна декларация към HMRC.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!