Забележителности и култура Сгради

Замъкът Балморал (Balmoral Castle)

Замъкът Балморал несъмнено спада към перлите в короната на шотландското дворцово строителство. Намира се в графството Абърдъншир и от момента на построяването му става лятна резиденция на английското кралско семейство. Замъка и имотите около него са купени от кралица Виктория – съпругата на Принц Алберт.

Балморал се предава от поколение на поколение. Днес замъкът и земите около него, които също принадлежат на кралицата имат площ от 26 000 хектара, като в тях слагаме и преминаващата до него река Дий. Историята на крепостта започва още през средновековието, когато през 1390 година сър Уилям Друмънд построява на мястото на днешния дворец фамилното си имение. От 1316 година до 1390 година Крал Робърт II използва тогавашната постройка за ловна хижа.

Историята на Балморал като царска резиденция започва през 1848 година, когато наематели на замъка стават кралица Виктория и принц Алберт. В нейните дневници е описан като „моят скъп рай в планинската част на Шотландия“.

През годините кралската фамилия допринася много за развитието на замъка. Херцогът на Единбург също подпомага за  разширяването на градините и по специално на цветната зеленчукова градина и за построяването на воден парк. Градината е разположена в задната част на главния парк между красиви дървета.

В замъка работят много хора, които се грижат за чистотата му. Близките на кралското семейство говорят, че Елизабет II е направила също много красиви промени по градините.

Запланувано е след време в Балморал да се направи водна електроцентрала, която ще произвежда ток за замъка. Мощността й ще бъде около един мегават, което ще е напълно достатъчно за кралските нужди и за около 1000 домакинства в околностите на замъка. С цел опазване на околната среда автомобилите на кралицата са подменени с коли, работещи на газ.

Замъкът да посетите всеки ден от 10;00 до 17;00 часа.

Цените на билетите са:

  • Възрастни – 10GBP;
  • Студенти и пенсионери – 9GBP;
  • Деца (5-16 години) – 5,00GBP;
  • Семейства ( 2 възр. + 4 деца) – 27,50GBP.
[nggallery id=79]

Категории