Забележителности и култура Сгради

Замъкът Кълийн (Culzean Castle)

Замъкът Кълийн е една наистина атрактивна дворцова постройка в Шотландия. Издигнат през XVIII век, дворецът и до днес е запазил своята привлекателност, а около него има красив парк и екзотични палми. Кълийн се извисява на южния бряг на Ейршър, на 4 мили западно от Мейбъл. В днешно време този замък е една от най-предпочитаните туристически дестинации в Шотландия, а местните посещават замъка редовно, защото тук има за всеки по нещо.

Крепостта е изградена на скалист нос, от където се открива невероятна гледка към лимана на река Клайд. Във владенията на замъка влизат внушителните 600 декара гъсти гори и прекрасни градини.

Кълзийн е построен около 1777 година, като архитектурният му план включва масивна овална кула с широк кръгъл салон във вътрешността и. От този салон се открива уникална гледка към крайбрежната ивица на реката. Освен тази зала, в кулата има и голямо извито стълбище и няколко много добре обзаведени апартамента.

През 1945 година собствениците на Кълийн – родът Кенеди преотстъпват замъка на Шотландското правителство и той става част от историческото наследство на страната.

Един от апартаментите в двореца, този в най-горната част е отдаден на генерал Айзенхауер, който бил върховен главнокомандващ на съюзните сили в Европа през Втората световна война. Генералът посещава замъка за пръв път през 1946 година, а след това още четири пъти, като през един от тях вече е бил президент на САЩ. Днес в една от стаите на замъка може да се види изложба с интересни неща и моменти от живота на Айзенхауер.

Замъкът е предпочитано място за частни тържества и сватби, както и за посещения от туристи. Мотиви от замъка Кълийн са използвани за гърба на банкнотата от 5 лири, отпечатана през 1987 година.

Може да посетите двореца всеки ден за периода 29 март – 27 октомври.

Цените на билетите са:

  • Възрастни – 15,00GBP;
  • Деца, студенти и пенсионери – 11,00GBP;
  • Семейства с 2 възрастни и до 4 деца – 37,00GBP;
  • Семейства с 1 възрастен и до 4 деца – 29,00GBP.

 

За повече информация, посетете официалния сайт.

 [nggallery id=80]

Категории