Забележителности и култура Сгради

Замъкът Килчърн (Kilchurn Castle)

Замъкът Килчърн е разположен на североизточния край на езерото Лох Ави, в шотландската област Ейгрил и Бут. На времето тази крепост е била една наистина внушителна постройка, вдъхваща страхопочитание в очите на хората. В наши дни Килчърн е потънал в руини, но все пак остава достатъчно атрактивен за всички любители на историческите забележителности и туризма.

Руините на крепостта се намират на малко островче в средата на езерото Лох Ави. Точно на същото място през 1450 година са положени основите на замъка. Самото островче е малко по-голямо от Килчърн. Според историците, до замъка се е стигало от брега по плитък мост. Фактите обаче показват друго, защото през 1817 година, езерото е източено за да бъде почистено и тогава на дъното не е имало никакви останки или следи от моста.

През далечната 1681 година, в замъка се настанява първият граф на Брийдълбейн – сър Джон Кемпбъл. Неговата главна цел била да се възползва от сътресението на местните владетели и да завземе територията. За тази цел той направил замъка голяма казарма, която побирала над 200 войника.

През 1760 година силна мълния удря замъка и го поврежда сериозно, което принуждава хората в него да го напуснат и изоставят. Сега замъка е под опеката на асоциация, която отговаря за историческото наследство на Шотландия. Дори и в руини, крепостта продължава да се извисява достойно и все още може да се види колко внушителна е била на времето. Килчърн изглежда различно погледнат от всяка страна.

При жестокия удар на мълнията пострадва средновековната кула на замъка. След удара част от нея пада в двора на крепостта и кулата остава като разрязана. Когато огледате на живо кулата ще добиете представа за силата на мълнията и за последствията от нея.

Езерото където се намира Килчърн е едно от най-красивите и приятни места за отдих в Шотландия. Там има добре подсигурена база  за туристи, както и чудесни условия за различни спортове като риболов, плуване и др.

Официален сайт

[nggallery id=77] 

Категории