Забележителности и култура Сгради

Замъкът Ермитаж (Hermitage Castle)

Ермитаж е замък, чието минало се свързва с изключително много сражения и кръвопролитие, затова е известен като стожерът  на най-кървавата долина във Великобритания. Ермитаж е наричан още Бункерът на Лийдърсдейл. Разположен е в пограничния регион на Шотландия – Роксбъргшир до селцето Нюкасълтън. Въпреки, че замъкът е в руини, той все още е запазил част от внушителния си вид и злокобна атмосфера, което привлича туристи от цял свят и е предпочитано място за посещения.

Произходът на името Ермитаж идва от френски език и значи „бункер“. Предполага се, че е построен от дърво през 1240 година от Николас де Солис и е изпълнен в типично нормански стил. Фамилията Солис притежава замъка до 1320 година, когато Уилям де Солис е обвинен в практикуване на черна магия и в опит за убийство на шотландския крал Робърт I. Злокобните легенди разказват, че присъдата на Уилям била смърт, чрез потопяване в казан с разтопено олово, но фактите показват, че той всъщност е бил осъден на доживотен затвор в тъмницата на замъка Дъмбартън.

Около 1371 година Ермитаж става собственост на първия граф на Дъглас и той го преобразява коренно, като го превръща в непревземаема каменна крепост. След обновяването на постройката, третият граф на Дъглас поставя по една наблюдателна кула от всяка страна на замъка и той остава така и до наши дни.

След графовете на Дъглас, Ермитаж попада в ръцете на графовете на Ботуел. През цялото време след това, историята на замъка е наситена с кръв, убийства и болни амбиции на безкомпромисни владетели.

В цялата история на замъка има само една романтична история, която се случва през 1566 година. По това време крепостта принадлежала на четвъртия граф на Ботуел – Джеймс Хепбърн. В една от битките си, той е ранен смъртоносно и неговата съпруга Мери предприема самостоятелно пътуване до Ермитаж, за да бъде при него. На връщане обаче, тя се озовала в едно блато и самата тя се разминала на крачка от смъртта, заради силната обич към любимия й.

И до ден днешен Ермитаж се счита за един от най-страшните и злокобни замъци на територията на Шотландия. Според местните хора, духовете на загиналите в битка все още бродят из крепостта. Има много случаи когато строители са работили по възстановяването на замъка и са потвърдили, че са видели фигури на хора в доспехи, които не могат да си обяснят.

Замъкът Ермитаж може да посетите:

  • 1 април – 30 септември: всеки ден от 09;30 до 17;30 часа;
  • от 1 октомври: направете справка тук

Цени на билетите:

  • Възрастни – 4,50GBP;
  • Деца – 2,70GBP;
  • Студенти и пенсионери – 3,60GBP.

Официален сайт

[nggallery id=76]

Категории