Забележителности и култура Сгради

Замъкът Стърлинг (Stirling Castle)

Замъкът Стърлинг е ключова крепост в историята на Шотландия. Той е гордостта на шотландците не само заради това, че е бил арена на много битки, но и заради своята архитектура. Крепостта е издигната на висока вулканична скала, доминираща над града.

От най-ранните времена Стърлинг е бил ключова сграда заради разположението си. Градът начело със замъка са били отбранително-пропускателен пункт за пътуващите. Наричали са го „Ключът към Шотландия“ заради това, че е единственото място, където армиите можели да преминат, за да отидат на север или на юг.

През вековете двореца е привличал много хора да живеят в района и от там жителите на града са известни като Синовете на Скалата. Първите сведения за замъка са от 1110 година, когато крал Александър I отива да посети местния параклис. Тогава двореца е бил отбранителна крепост.

Замъкът е разрушаван  много пъти и след това построяван отново при управлението на многото и различни монарси. Особено интересна е бялата Тронна зала, която е от края на средновековието. Също много интересен е и ренесансовият дворец, издигнат по времето на Джеймс V.

Кралският параклис е построен от времето на Джеймс VI за кръщението на сина му Хенри. Не е за пропускане и старата кралска сграда, която е построена през 1496 година.

Не пропускайте да посетите замъка и да се разходите из градините. Там ще видите и статуята на Робърт Брус.

Може да посетите замъка всеки ден от:

 • 09;30 – 18;00 часа през летния сезон;
 • 09;30 – 17;00 часа през зимата.
Цените на билетите са:
 • Възрастни – 14,00GBP;
 • Деца (5-15 год.) – 7,50GBP;
 • Деца (под 5 год.) – безплатно;
 • Студенти и пенсионери – 11,00GBP.

Официален сайт 

[nggallery id=83]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!