Забележителности и култура Сгради

Замъкът Крейгмилър (Craigmillar Castle)

Замъкът Крейгмилър се намира близо до град Единбург в Шотландия. Тази сравнително запазена средновековна крепост е само на 4,8 километра югоизточно от центъра на града. Ниският хълм, на който е разположен замъка се намира малко по на юг от едноименното предградие на Единбург.

Историята на замъка започва с построяването на основната кула. Тя представлява същността на крепостта. Кулата и укрепленията й са построени около 1400 година, вероятно от наследника на фамилията Престънс – сър Джордж Престън. Членовете от рода са играли важна роля в обществения живот в Единбург за около няколко стотин години.

През 1440 година сър Уилям издига ограда на три места около кулата, както и около вътрешния двор на замъка. През 1510 година сър Саймън Престън надгражда рамките на замъка с още укрепления, като очертава градините на изток и на запад от крепостта.

През 1550 година са изградени нови постройки по източната страна на вътрешния двор. Целта била стопаните да имат по-големи удобства.

През септември 1563 година кралицата на Шотландия – Мери отсяда в замъка и след това идва отново през декември 1566 година. По това време е организиран заговорът за убийството на съпруга й. През 18 и 19 век замъкът остава наполовина разрушен и през 1949 година е прехвърлен под опека на държавните контролни организации в Шотландия.

Днес крепостта е отворена за туристически посещения. Гостите могат да се насладят на запазените й структури и могат да се разходят из външния двор. Посетителите имат възможност да се порадват и на хубавата гледка на околността като се качат на най- високата точка на замъка. Във външния двор има и дърво кръстено на Кралица Мери, която е допринесла много за озеленяването на замъка.

Замъкът може да посетите:

  • 1 април – 30 септември – всеки ден от 09;30 до 17;30 часа;
  • 1 октомври – 31 март – понеделник, вторник, сряда, събота и неделя от 09;30 до 16;30 часа.

Цените на билетите са:

  • Възрастни – 5,50GBP;
  • Студенти и пенсионери – 4,40GBP;
  • Деца – 3,30GBP.

Официален сайт

[nggallery id=82]

Категории