Имиграция и работа

Как да направим добро първо впечатление когато сме на интервю за работа

Всички знаем колко важно е първото впечатление, но малцина са на ясно, че то всъщност се формира още през първите секунди след среща с някого. Това значи, че когато сте на интервю за работа, трябва да действате така, че да направите добро първо впечатление на интервюиращия още преди да ви е задал първия въпрос. Ако се справите добре със задачата, интервюиращият ще довърши интервюто с вас с удоволствие и ще ви запомни. Когато се явявате на интервю за работа най-важното е да изпъкнете пред останалите кандидати, така, че ако успеете да направите описаното по-горе, значи вие сте се представили добре.

В тази статия ще ви даден седем съвета, които да ви помогнат да направите така желаното добро първо впечатление.

1.     Усмихвайте се и бъдете позитивни.

Когато става въпрос за добро първо впечатление, усмивката на лице и позитивизмът винаги са важна част от  него. Уверете се, че изражението ви ви описва по-добре, отколкото думите биха могли. Постарайте се да не правите фалшиви гримаси и да не сте кисели или нервни. Вашето лице трябва да изразява позитивизъм и увереност, затова се старайте да не сте намръщени или безизразни.

2.     Доброто ръкостискане е важно.

Ръкостискането е общоприето и показва професионализъм, учтивост и увереност. Доброто ръкостискане е от особена важност при изграждането на първо впечатление, но е трудно да се изпълни. То представлява сложен баланс между сила и елегантност. Опитайте се да усъвършенствате ръкостискането си предварително и когато се явите на интервю се здрависайте със всички, не само с човека, който ви е посрещнал.

3.     Представете се сами.

Не разчитайте, че интервюиращите знаят кой сте. Без значение дали е така или не, винаги е хубаво да се представите сами. Може да им кажете нещо основно, като например „Здравейте, казвам се Иван Димитров. Приятно ми е да се запознаем.“ или нещо подобно, което да ви подхожда на стила. Със самостоятелното си представяне, вие ще покажете, че сте уверен кандидат и имате комуникативни умения.

4.     Говорете ясно и се изразявайте добре.

Представянето ви и по-нататъшният разговор ще се обезсмислят, ако вие не говорите ясно и не се изразявате добре. Винаги се старайте да говорите с ясен и уверен тон. Давайте конкретна и ясна информация за себе си, като се съобразявате с времето, с което разполагате. Старайте се в опитите си да говорите високо и ясно, вашият глас да не стане прекалено силен и да се окаже, че в даден момент започвате да навиквате или пък говорите с прекалено дълбок глас. Отпуснете се, гласът ви не трябва да трепери от нерви или превъзбуда.

5.     Поддържайте контакт с очите.

Винаги гледайте интервюиращия в очите, особено когато започне да ви задава въпроси. Така ще покажете, че отговаряте искрено и не се притеснявате от нищо. Поддържайте контакта през цялото време, до приключване на интервюто. Внимавайте обаче да не гледате човека отсреща прекалено втренчено и странно, защото това може да има обратен от желания ефект.

6.     Обърнете внимание на визията си.

На едно интервю за работа външният ви вид е толкова важен, колкото и вашето представяне. Затова се постарайте да изглеждате добре и елегантно, когато подбирате дрехите си за интервюто. Внимавайте да не прекалите с усилията и накрая да изглеждате натруфено. Ако имате пиърсинг, някакви по-странни бижута или татуировки, ще е добре да ги скриете. Визията ви е важна част за направата на добро първо впечатление, така, че се постарайте добре.

7.     Седнете когато ви поканят.

След ръкостискането и представянето, нормално е да седнете за да започне интервюто. Важно е обаче да знаете, че не трябва да сядате докато не ви поканят да го направите. Ако избързате и се разположите на стола отсреща преди да ви е отправена покана, най-вероятно ще развалите доброто първо впечатление, което интервюиращият е придобил за вас и ще изглеждате нетърпелив и невъзпитан.

Категории