Имиграция и работа

Как мога да работя във Великобритания?

Ако искате да отидете в Обединеното кралство и да си потърсите работа, трябва да знаете условията и подробностите около това. Като държава членка в Европейския съюз, България и съответно българите имаме право на свободно движение и пребиваване до 3 месеца като туристи във Великобритания. Ако обаче искате да останете за по-дълго и да работите, до края на 2013г. това може да става само чрез упражняване на договорното право, което става по един от начините описани по-надолу:

.

Работа като учащ (студент)

Жълта студентска карта.

Докато се водите учащ, можете да работите, но първо трябва да ви бъде издаден жълт сертификат или т.нар. жълта студентска карта. Тя се издава от United Kingdom Border Agency или накратко UKBA. С нея имате право да работите до 20 часа седмично през учебно време и на пълно работно време през ваканциите, но учебното ви заведение трябва да е одобрено от UKBA за да стане възможно това. За подробна информация относно записването като студент и ваденето на жълта студентска карта може да откриете в тази тема във форума ни.

Qualifications and Credit Framework –QCF.

Другият вариант при който може да работите без ограничение като учащ е като се запишете за курс на обучение без откъсване от работа,  наречено QCF или известно преди това като NVQ  ( SVQ в Шотландия). Работи се по същата специалност по която е и обучението ви, като преподавателите ви ще идват и ще оценяват работата ви периодично, а вие ще пишете писмени разработки.

Работа като самонаето лице

Да работите като самонает значи да развиете собствен бизнес. Не е необходимо да имате предварително разрешение и документ с потвърждение, че сте самонаето лице (регистрационен сертификат или жълта карта за самонает, която се издава от UKBA). В определен момент такъв документ може да ви бъде поискан. Самонаетите лица извършват услуги на частни лица или фирми, за което им се плаща и съответно те издават фактури. За детайлна информация относно самонаемането, може да прочетете тази тема.

Работа като нает от работодател

За да работите като нает от работодател във Обединеното кралство, трябва да сте изключение от ограниченията, наложени на българите и румънците, които ще продължат до края на 2013-та година. В някои случаи се изисква да имате синя карта, която дава право да работите без ограничения, в други случаи тя е само потвърждение на правото ви да работите, не е задължителна, но е много вероятно работодателите да ви я поискат, за да се убедят, че ще ви наемат законно. Синя карта за неограничен достъп до британския трудов пазар може да се вземе по няколко начина:

–          Чрез програмата за висококвалифицирани кадри – Highly Skilled Migrants Program (HSMP). За да бъдете зачетени като висококвалифицирани и да вземете синя карта, трябва да подадете документи. Ако съберете достатъчен брой точки, ще ви бъде издадена синя карта. Документи за това могат да се подадат и от България по пощата. За повече информация по темата, може да погледнете на този линк.

–          Съпруг/съпруга на британски гражданин или на гражданин на ЕС, който се е установил във Великобритания.

–           Ако сте работили законно като нает от работодател в продължение на 1 година (например, в качеството си на студент,  съпруг на гражданин на ЕС, с работно разрешително,Ascension Workers Card, като Au Pair или по друг законен начин), може да подадете документи, за да придобиете синя карта за пълен достъп до трудовия пазар, която не зависи от друго обстоятелство и е безсрочна.

Ако бъдете назначен от работодател, без да имате право да работите като нает,  значи, че  работите незаконно и това може да доведе до солидни глоби за вас и за работодателя. Освен това,  престоят ви няма да бъде зачетен като легален и след време няма да можете да използвате това време, за да получите постоянно жителство или британско гражданство.

Работа като Au-Pair

Au-Pair е програма, при която млади хора на възраст до 27 години имат право на пребиваване в Обединеното кралство, за да изучават езика и културата, като пребивават в британско семейство. Те живеят под техния покрив и помагат на семейството с домакинската работа и гледането на децата. Програмата не е разработена с цел работа и заплащане, но получавате „джобни“ пари от семейството и имате 2 почивни дни седмично. Изискванията за записване са:

–          Да сте на възраст до 27 години и да сте неженени/неомъжени

–          Да сте договорили задоволителни за вас и семейството условия

–          Да не прекарвате повече от 2 години в страната

–          Да можете да се издържате сами, защото нямате право на помощи от държавата

За да започнете да работите законно като  Au-Pair е необходимо да имате съответния документ за това – лилава карта или Accession worker card. Молба за нея може да подадете с помощта на приемното семейство, след като пристигнете при тях, но не трябва да започвате работа, преди да получите картата. За повече информация относно документите за Au-Pair, погледнете тази  тема, а за цялостна информация около лилава и синя карта вижте този линк.

 

Категории