Здравословни условия на труд - Health and Safety Имиграция и работа Право на работа: Други статии

CSCS – обща информация и карти

Какво е CSCS?

Constriction Skills Certification Scheme (или CSCS) е задължителна програма за безопасност в строителната индустрия.

Целта на програмата CSCS е да образова кандидатите в най-основните принципи за безопасност на работното място. Вашата карта CSCS индикира, че сте преминали успешно през теста за безопасност и имате необходимите умения да работите безопасно на обекта. Тя е задължително условие, за да получите право да работите на строителен обект. Почти всички работодатели изискват карта CSCS преди да ви допуснат да работите.

Колко вида са картите CSCS?

Съществуват различни видове  карти CSCS, в зависимост от вашите умения и квалификации. Те са:

Зелена карта CSCS – това е най-често срещаната карта. Подходяща е за дърводелци, общи работници, бояджии, мазачи и фиксиране на гипсокартон.

Червена карта CSCS – тази карта е подходяща за супервайзъри, мениджъри или опитни техници.

Синя карта CSCS – картата е подходяща за работници, постигнали второ ниво на NVQ.

Златна карта CSCS – тази карта е подходяща за опитни работници или супервайзъри, постигнали трето ниво на NVQ.

Черна карта CSCS – тази карта е подходяща за хора, заемащи мениджърска позиция. Необходимо условие, за да бъдете квалифициран за черната карта е да сте преминали пето ниво на NVQ.

Подходящите карти за водопроводчици се наричат карти JIB.

Как да си извадя карта CSCS?

Преди да кандидатствате за карта CSCS е нужно да преминете успешно теста за безопасност (health and safety test). Теста се състои от 50 въпроса, от които трябва да отговорите правилно на поне 47 в рамките на 45 минути.

Съществуват различни видове тестове за безопасност, в зависимост от уменията и квалификациите на кандидата. Ако работите като: бояджия, дърводелец, фиксирате гипсокартон, мазач или общ работник, то тогава теста, който трябва да преминете е Operative Health and Safety Test.

Тест центровете са разположени из цялата страна. Много вероятно е да намерите тест център на не по-далече от една миля от адреса, който сте посочили когато запазвате час.
За да ви допуснат до теста е нужно да покажете поне един вид документ за самоличност заедно с писмото за потвърждение, което получавате на имейл веднага, след като заплатите за теста.

След като преминете теста за безопасност, ще получите сертификат, който ще трябва да изпратите на посочен адрес заедно с попълнена форма, която можете да намерите на официалният сайт. Вашата карта CSCS ще получите по пощата.

Цената, на теста е £17.50, а цената на картата е £30 паунда.  Интернет страницата, на която можете да запазите дата и час за тест и да свалите формата е: http://www.cscs.uk.com/

 

Съществуват и български агенции, чийто услуги можете да използвате ако изпитвате трудности при процеса. Такава агенция е http://www.bookcscs.co.uk/bg, чиято дейност е специализирана в сферата на CSCS.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • СЕРТИФИКАТИТЕ, НЕОБХОДИМИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА БРИТАНСКО ГРАЖДАНСТВО август 6, 2019
    Ако имате статут за постоянно пребиваване като, Indefinite Live to Remain ( Settled Status) или Permanent Residence, вие може да подадете документи, за да вземете британско гражданство.   Преди обаче да вземете британско поданство, трябва да са изминали 12 месеца от получаване на статута ви, както и да  имате документи за владеене на английски език и да покажете сертификат за […]
    Atanas Chikov
  • КАКВО ДА НАПРАВИМ СЛЕД КАТО СМЕ ПОЛУЧИЛИ СТАТУТ ЗА ПРЕБИВАВАНЕ август 1, 2019
    Ето стъпките, които всеки сънародник, който е получил статут във Великобритания трябва да следва. В деня, в който сте получили статут за пребиваване в Обединеното кралство,  освен да си кажете едно честито и ако искате да го полеете, препоръчвам да направите следните неща. Стъпки за тези които са получили временен статут (pre-settled status) ILR Indefinite leave […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!