Имиграция и работа: Новини

Лондон обмисля постоянни ограничения за имигриране на българи – Dnevnik.bg

Британското правителство обмисля визов контрол, целящ предотвратяване на наплив от имигранти от някои държави от ЕС. Това е ход, който отправя предизвикателство към свободното движение на хора – едно от четирите фундаментални свободи в съюза, заложени още през 1957г.
Това съобщи лондонският „Сънди таймс“ като цитира интервю с вътрешния министър Тереза Мей. Според изданието тя има предвид (макар да не ги назовава поименно) преди всичко България и Румъния – ограниченията за техни граждани не могат да продължат отвъд 2013 г. и някои анализатори прогнозират много българи и румънци да потърсят работа във Великобритания.

„Общо взето става дума, че правителството проучва основания за ограничаване на свободното движение на хора из ЕС. Бихме могли да имаме изключително облекчен режим за едни държави и визи за други“, обяснява източник на вестника.

 В интервюто тя казва, че трябва да бъде ревизирана директивата за свободно движение на хора, гарантираща право на 500 млн. граждани на страните от ЕС право да пътуват свободно в съюза. Мей е притеснена, че разширяването на съюза и безконтролната свобода да се пътува може да предизвика високи нива на икономическа миграция в Европа.

    Тя споделя, че е поискала от външния министър Уилям Хейг да включи свободата на придвижване в стратегическия преглед на отношенията на Лондон с ЕС. „Работим по целия този проблем със злоупотреба със свободата на придвижване, но ще направим още няколко крачки напред и въпросът ще бъде част от стратегическия преглед. Ще анализираме къде точно между ЕС и Обединеното кралство е разположена властта за взимане на решения, как действат те и какъв е ефектът им за нас. Така ще имаме солидна база от факти, благодарение на която да анализираме тези въпроси.“

Премиерът Дейвид Камерън на няколко пъти през последните дни изпрати сигнали, че правителството има намерение да предоговори позицията на Великобритания в ЕС. Това може да удовлетвори евроскептиците в консервативната партия, но ще означава трудна битка с Брюксел и европартньорите, прогнозира „Сънди таймс“.

Категории