Имиграция и работа Имиграция и работа: Правна помощ

Намиране на работа за хора с увреждания

Намирането на работа за хора с увреждания може да е малко по-трудно от обичайното, но това не значи, че трябва да се отказвате. Има работодатели, които с удоволствие ще ви вземат на работа, независимо от това какво увреждане имате, стига да сте квалифицирани и имате уменията за съответната длъжност.

Когато разглеждате обявите за работа, независимо дали във вестника или онлайн, вижте дали на обявата е написано „positive about disabled people” или нещо подобно, което да ви покаже, че работата е подходяща и за хора с увреждания. Ако няма такъв текст, може да има подобен символ , което значи, че работодателят е склонен да наеме на работа хора с увреждания.

Ако кандидатствате по обява за работа, в която има символ или е изрично упоменато, че може да кандидатстват и хора с увреждания, тогава със сигурност ще бъдете поканени на интервю (стига да отговаряте на изискванията) и третирани на равно с останалите кандидати. Разбира се, не е задължително да кандидатствате само по тези обяви, може да се възползвате и от останалите, в които не е упоменато, че са подходящи за хора с увреждания, но в такъв случай не е сигурно дали работодателят ще ви покани на интервю и дали ще обмисли вариант за вашето наемане.

Помощ от Бюрото по труда

При затруднения с намирането на работа, може да се обърнете към Бюрото по труда (Jobcentre Plus). Там също така ще намерите консултанти, които дават съвети и помагат на хора с увреждания да си намерят работа. Tе се наричат Disability Employment Advisers (DEA). За да се видите с консултант, просто отидете в местното Бюро и поискайте среща с DEA.

Програми и помощи

Освен, че може да ви даде полезен съвет и да ви помогне в търсенето на работа, консултантът може да ви обясни за определени програми и помощи, подходящи за хора в увреждания и как да кандидатствате за тях.

Кандидатстване за работа

Когато кандидатствате за дадена позиция, работодателят няма право да иска информация за уврежданията ви, преди да ви е предложил работа. Изключения може да има в случаи, в които той трябва предварително да е наясно с уврежданията ви заради нещо важно, например:

  • За да подготви специален тест за вас, ако се налага кандидатите да преминат тест;
  • За да реши дали сте способни да вършите важна част от работата и т.н.

Дискриминация

Ако мислите, че сте дискриминирани и не са ви взели на работа заради това, че имате увреждания, може да се обърнете към Equality Advisory Support Service.

Жалба може да подадете и към служебния трибунал (employment tribunal), но това трябва да стане до 3 месеца след проявената дискриминация.

Категории